Zoeken

Zoeken sluiten

Ben ik depressief?

zondag 13 september 2020

Ben ik depressief? Wanneer jij je al langere tijd extreem somber voelt, ga jij je dit op een gegeven moment waarschijnlijk afvragen. Bijna iedereen kent wel eens periodes in zijn/haar leven waarin je last hebt van sombere gevoelens. Het is zelfs mogelijk dat die dermate heftig zijn dat jij je afvraagt of er niet meer aan de hand is. Gelukkig gaan die gevoelens in de meeste gevallen snel weer over. Zeker wanneer zij gekoppeld zijn aan een bepaalde gebeurtenis die weer voorbij gaat of waarvan de impact afneemt. Ook wanneer de depressieve gevoelens het gevolg zijn van chronische stress, gaan ze na een afname van die stress vanzelf weer weg.

Herken jij het bovenstaande, dan is dat niet direct reden tot zorg. Een depressie is namelijk meer dan alleen (extreme) somberheid. Ook is het iets dat in principe langere tijd aanhoudt en in veel gevallen niet verdwijnt zonder professionele hulp.

Ben ik depressief? Hoe weet ik dit?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ben ik depressief? Hoe weet ik dit?

Om de vraag “ben ik depressief?” te beantwoorden, kun je in de eerste plaats bij jezelf te rade gaan. Een depressie heeft namelijk meerdere kenmerken. Veel mensen met een depressie vertonen veel verschillende symptomen. Dit kunnen mentale symptomen zijn, maar ook fysieke symptomen.

Dat is één manier om een depressie te kunnen onderscheiden van “gewoon” een sombere periode. Depressief zijn, voelt als meer dan nergens zin in hebben of geen plezier meer beleven. Vraag jij je af: ben ik depressief? Kijk dan eens of je last hebt van één of meerdere van de onderstaande symptomen:

Conclusie: er zijn veel overeenkomsten tussen depressie en burn-out.

Ben ik depressief of overspannen?

Zoals je ziet, zijn er nogal wat symptomen die kunnen wijzen op een depressie. De symptomen in de voorgaande alinea zijn veel voorkomende voorbeelden. Het zijn ze nog lang niet allemaal. Veel van deze symptomen kunnen ook voorkomen bij overspannenheid. Dit leidt ertoe dat het soms moeilijk is om onderscheid te maken. Ben ik depressief of overspannen? Depressie en surmenage (overspannenheid) kunnen behoorlijk op elkaar lijken. Toch is het zeer belangrijk om het verschil te kennen en voor jezelf vast te stellen wat er precies aan de hand is.

Ben ik depressief of overspannen?

Gevoelens kunnen weliswaar overeenkomen, maar de manier waarop je herstelt is verschillend. Overspannenheid ontstaat doordat je gedurende te lange tijd je grenzen over bent gegaan. Je hebt meer van jezelf gevraagd dan je fysiek en mentaal aankon. Dat is vervelend, maar het heeft ook een positieve keerzijde. Het betekent namelijk dat je van overspannenheid vrijwel altijd kunt herstellen door het nemen van voldoende rust. Een tijd een stap terug doen, goed voor jezelf zorgen, stress vermijden en zorgen voor voldoende slaap is vaak de manier om in de eerste fase van overspannenheid af te komen. Dat is belangrijk, want als overspannenheid doorzet, kan dit in sommige gevallen resulteren in een burn-out.

Een depressie is nadrukkelijk anders. Overspannenheid betekent een verstoring in je energie; depressie is een stemmingsstoornis. Van een depressie herstel je meestal dan ook niet door rust te nemen. Om van een depressie te herstellen, zul je de achterliggende oorzaak moeten vinden en oplossen. Professionele hulp van een psycholoog of ondersteunende hulp van een van onze coaches is daarbij aan te raden.

Ik ben depressief maar weet niet waarom

Een depressie is soms een ongrijpbaar iets. Op een gegeven moment vraag jij je niet meer af: ben ik depressief? Maar je weet: ik ben depressief. Die wetenschap verschaft je een hoop duidelijkheid. Eindelijk heb je bevestiging en weet je waarom jij je voelt zoals jij je voelt. Dat geeft echter nog geen antwoord op de vraag “waarom?” Onze coaches maken vaak mee dat coachees ons vertellen: “ik ben depressief maar weet niet waarom.”

Het is belangrijk om dit aan te stippen omdat er een bepaald beeld heerst van een depressie. Niet alleen van een depressie, maar vooral ook van de mensen die aan depressie lijden. Een depressie ontstaat natuurlijk niet zomaar. Deze ontstaat omdat je op de een of andere manier ongelukkig bent. Dat betekent echter niet dat depressie alleen voorkomt onder mensen die een miserabel leven leiden. Of je depressief wordt, heeft met veel verschillende factoren te maken. Omstandigheden, maar bijvoorbeeld ook genen of natuurlijke aanleg. Sommige mensen leven jarenlang in verschrikkelijke omstandigheden en worden niet depressief, terwijl anderen een droomleven lijken te hebben en toch depressief worden.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Het kan iedereen overkomen

Het kan goed zijn dat jij je op een gegeven moment vol ongeloof afvraagt: ben ik depressief? Niet iedereen ziet een depressie aankomen of kan goed benoemen waaróm hij of zij depressief is. Het kan iedereen overkomen. Hollywood is een goed voorbeeld hiervan. Veel mensen zijn jaloers op de levens van beroemde filmsterren. Zij hebben ogenschijnlijk een droombaan, zijn jong, knap en succesvol en verdienen bakken met geld. Hoe komt het dan toch dat je regelmatig in de media verneemt dat filmsterren of artiesten depressief zijn? Zelfs in een “perfect” leven, kunnen elementen ontbreken. Iemand kan zich ondanks alles verschrikkelijk eenzaam voelen, verdriet ervaren over het verlies van een dierbare, twijfelen over de toekomst… noem maar op. Wanneer bepaalde elementen van je leven die voor jou geluk definiëren niet aanwezig zijn of verdwijnen, kun je depressief worden.

Hoe vertel ik dat ik depressief ben?

Hoe vertel ik dat ik depressief ben?

Wanneer je eenmaal weet dat je worstelt met een depressie (bijvoorbeeld na diagnose door een psycholoog), moet je wellicht een lastige horde nemen. Hoe vertel ik dat ik depressief ben? Veel mensen worstelen met deze vraag. Ik kan je niet vertellen hoe je dit moet doen. Dit hangt helemaal af van hoe jij als persoon bent, en van je omgeving. Wat ik je wel mee wil geven, is dát je het moet doen. Door te vertellen dat je depressief bent, zal er een last van je afvallen. Niet alleen dat: mensen zullen je ook beter begrijpen. Je zult kunnen rekenen op empathie en steun van de belangrijke mensen om je heen. Dat kan bijdragen aan een sneller herstel.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Van je depressie afkomen

Een antwoord vinden op de vraag “ben ik depressief” biedt nog geen oplossing voor je depressie. Wil je van je depressie afkomen? Ga dan naar de huisarts en onderzoek of het verstandig is een psycholoog in te schakelen. Wanneer de depressieve gevoelens het gevolg zijn van chronische stress, of wanneer je erg veel last hebt van de spanningsklachten, dan kunnen onze stress en burn-out coaches je hierbij ondersteunen; als experts op het gebied van ontspannen en de balans vinden, kunnen ze je ondersteunen gedurende deze donkere fase.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek met een stress en burn-out coach bij jou in de buurt.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven