Depressief word je meestal niet van de ene op de andere dag. Dat kan wel, na een groot verlies of zeer heftige gebeurtenis bijvoorbeeld. Maar bij de meeste mensen bouwt een depressie (langzaam) op. En op een dag vraag jij je af: ben ik depressief? Wat houdt het nu precies in om depressief te zijn? Langere tijd somber zijn, is nog niet automatisch een depressie. In deze blog lees je hier meer over, net als over het verschil tussen depressief zijn, een burn-out hebben en overspannen zijn. Ik behandel de volgende onderwerpen:
Ben ik depressief? Wanneer jij je al langere tijd extreem somber voelt, ga jij je dit op een gegeven moment waarschijnlijk afvragen. Bijna iedereen kent wel eens periodes in zijn/haar leven waarin je last hebt van sombere gevoelens. Het is zelfs mogelijk dat die dermate heftig zijn dat jij je afvraagt of er niet meer aan de hand is. Gelukkig gaan die gevoelens in de meeste gevallen snel weer over. Zeker wanneer zij gekoppeld zijn aan een bepaalde gebeurtenis die weer voorbij gaat of waarvan de impact afneemt. Ook wanneer de depressieve gevoelens het gevolg zijn van chronische stress, gaan ze na een afname van die stress vanzelf weer weg.
Maar wat nu als die gevoelens blijven. Hoe weet je nu of je echt een depressie hebt? Het is namelijk niet “gewoon” een sombere periode. Depressief zijn, voelt als meer dan nergens zin in hebben of geen plezier meer beleven. Symptomen die vaak voorkomen zijn:
Wanneer je kijkt naar de lijst met symptomen, zie je ongetwijfeld veel overeenkomsten tussen depressief zijn, overspannen zijn en een burn-out. Maar er zijn duidelijke verschillen. Zo is depressief zijn een stemmingsstoornis en zijn overspannenheid en een burn-out energiestoornissen.
De klachten, gevoelens en symptomen kunnen weliswaar overeenkomen, maar de manier waarop je herstelt is verschillend. Overspannenheid ontstaat doordat je gedurende te lange tijd je grenzen over bent gegaan. Je hebt meer van jezelf gevraagd dan je fysiek en mentaal aankon. Dat is vervelend, maar het heeft ook een positieve keerzijde. Het betekent namelijk dat je van overspannenheid vrijwel altijd kunt herstellen door het nemen van voldoende rust. Een tijd een stap terug doen, goed voor jezelf zorgen, stress vermijden en zorgen voor voldoende slaap is vaak de manier om in de eerste fase van overspannenheid af te komen. Dat is belangrijk, want als overspannenheid doorzet, kan dit in sommige gevallen resulteren in een burn-out.
Een depressie is nadrukkelijk anders. Overspannenheid betekent een verstoring in je energie; depressie is een stemmingsstoornis. Herstellen van depressief zijn, gaat meestal dan ook niet door rust te nemen. Om van een depressie te herstellen, zul je de achterliggende oorzaak moeten vinden en oplossen. Professionele hulp van een psycholoog of ondersteunende hulp van een van onze coaches is daarbij aan te raden.
Een depressie is soms een ongrijpbaar iets. Op een gegeven moment vraag jij je niet meer af: ben ik depressief? Maar je weet: ik ben het. Die wetenschap verschaft je een hoop duidelijkheid. Eindelijk heb je bevestiging en weet je waarom jij je voelt zoals jij je voelt. Dat geeft echter nog geen antwoord op de vraag “waarom?” Onze coaches maken vaak mee dat coachees ons vertellen: “ik ben depressief maar weet niet waarom.”
Het is belangrijk om dit aan te stippen omdat er een bepaald beeld heerst van een depressie. Niet alleen van een depressie, maar vooral ook van de mensen die aan depressie lijden. Een depressie ontstaat natuurlijk niet zomaar. Deze ontstaat omdat je op de een of andere manier ongelukkig bent. Dat betekent echter niet dat depressief zijn alleen voorkomt onder mensen die een miserabel leven leiden. Of je depressief wordt, heeft met veel verschillende factoren te maken. Omstandigheden, maar bijvoorbeeld ook genen of natuurlijke aanleg. Sommige mensen leven jarenlang in verschrikkelijke omstandigheden en worden niet depressief, terwijl anderen een droomleven lijken te hebben en toch depressief worden.
Het kan goed zijn dat jij je op een gegeven moment vol ongeloof afvraagt: ben ik écht depressief? Ík? Niet iedereen ziet een depressie aankomen of kan goed benoemen waaróm hij of zij depressief is. Depressiviteit kan iedereen overkomen. Hollywood is een goed voorbeeld hiervan. Veel mensen zijn jaloers op de levens van beroemde filmsterren. Zij hebben ogenschijnlijk een droombaan, zijn jong, knap en succesvol en verdienen bakken met geld. Hoe komt het dan toch dat je regelmatig in de media verneemt dat filmsterren of artiesten depressief zijn? Zelfs in een “perfect” leven kunnen elementen ontbreken. Iemand kan zich ondanks alles verschrikkelijk eenzaam voelen, verdriet ervaren over het verlies van een dierbare, twijfelen over de toekomst… noem maar op.
Wanneer bepaalde elementen van je leven die voor jou geluk definiëren niet aanwezig zijn of verdwijnen, kun je depressief worden. Het is dus heel erg belangrijk dat jij je realiseert dat een depressie je ook echt overkomt: het kan simpelweg gebeuren, ook als je het niet verwacht. En het is niets om je voor te schamen.
Wanneer je eenmaal weet dat je worstelt met een depressie (bijvoorbeeld na diagnose door een psycholoog), moet je wellicht een lastige horde nemen. Hoe vertel ik dat ik depressief ben? Veel mensen zitten met deze vraag. Ik kan je niet vertellen hoe je dit moet doen. Dit hangt helemaal af van hoe jij als persoon bent, en van je omgeving. Wat ik je wel mee wil geven, is dát je het moet doen. Door te vertellen dat je depressief bent, zal er een last van je afvallen. Niet alleen dat: mensen zullen je ook beter begrijpen. Je zult kunnen rekenen op empathie en steun van de belangrijke mensen om je heen. Dat kan bijdragen aan een sneller herstel.
Een antwoord vinden op de vraag “ben ik depressief” biedt nog geen oplossing voor je depressie. Wil je van je depressie afkomen? Ga dan naar de huisarts en onderzoek of het verstandig is een psycholoog in te schakelen. Wanneer de depressieve gevoelens het gevolg zijn van chronische stress, of wanneer je erg veel last hebt van de spanningsklachten, dan kunnen onze stress en burn-out coaches je hierbij ondersteunen; als experts op het gebied van ontspannen en de balans vinden, kunnen ze je ondersteunen gedurende deze donkere fase.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606