Zoeken

Zoeken sluiten

Burn-out of depressie?

zaterdag 25 juli 2020

Heb je een burn-out of depressie? Dit is een belangrijke vraag waar je voor jezelf een duidelijk antwoord op wilt krijgen. Zodat je de juiste stappen kunt zetten en de juiste hulp of behandeling kunt krijgen. Ik besteed in deze blog niet zomaar aandacht aan deze vraag. Een burn-out en een depressie worden nog wel eens met elkaar verward. Het één sluit het ander ook niet uit. Het is mogelijk dat je van beide stoornissen last hebt. Ik gebruik hier bewust de term “stoornissen”, want dat is wat een burn-out of depressie is. Hoewel de twee op elkaar kunnen lijken, zijn er duidelijke verschillen. Het is goed om deze verschillen te kennen. Een verkeerde (zelf)diagnose kan er namelijk voor zorgen dat je veel te lang met je problemen blijft rondlopen. Waar wat is nu precies het verschil tussen deze twee? Ik leg het je uit.

burn-our of depressie

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Burn-out of depressie: wat is het verschil dan?

Als je niet helemaal zeker weet of je een burn-out of depressie hebt, of wellicht allebei, dan is dat echt niet zo gek. De symptomen kunnen namelijk overeen komen. Onder andere de onderstaande symptomen kunnen zowel bij een depressie als bij een burn-out optreden:

De bovenstaande symptomen zijn maar een kleine greep uit het aantal mogelijke symptomen. Maar als zoveel symptomen overeen kunnen komen, waarom maken wij dan onderscheid tussen een burn-out en een depressie?

Een burn-out verschilt van een depressie omdat de eerste een energiestoornis is en de tweede een stemmingsstoornis. Symptomen kunnen weliswaar overeenkomen, maar de oorzaken verschillen. Een energiestoornis zoals een burn-out betekent dat je wel wilt, maar simpelweg niet kunt. Je probeert er bovenop te komen, maar hebt niet de energie in lichaam en geest om dit te doen. Je lijdt aan een totale mentale en fysieke uitputting. Bij een stemmingsstoornis zoals een depressie, zie je een omgekeerd beeld: je kunt in principe wel doen wat je zou moeten doen, maar je kunt het niet, omdat je volledig in beslag wordt genomen door negatieve gevoelens.

Het is dus niet zo dat je bij een depressie kunt zeggen: kom op, je kunt het, dus doe het. Niemand heeft voor de lol een depressie. Het “in principe wel kunnen” moet genuanceerd worden, want ergens wil je van binnen wel, maar heb je niet de geestelijke draagkracht om ervoor te gaan. Hier zie je direct hoe een burn-out en een depressie dus op elkaar kunnen lijken.

Burn-out of depressie behandelen

Burn-out of depressie behandelen

Wanneer je het verschil kent tussen een burn-out of depressie zul je ook begrijpen dat je beide stoornissen op een eigen manier dient te behandelen. Voor een depressie wordt vaak de hulp ingeschakeld van een psycholoog. Een psycholoog gaat samen met jou op zoek naar de oorzaken van je depressie. De behandeling zal erop gericht zijn om depressieve gevoelens weg te nemen zodat je weer in staat bent om je normale leven te leiden.

Een burn-out vraagt om een iets andere benadering en behandeling. Vandaar ook dat een burn-out coach een specialisme is. Een specialisme dat momenteel nog niet officieel erkend is, zoals een psycholoog dat wel is. Op dit moment is een burn-out coach nog geen beschermd beroep, maar het is goed mogelijk dat hier in de toekomst verandering in komt. Burn-outs zijn een relatief nieuw erkend fenomeen.

Een groot verschil in de manier waarop een burn-out of depressie behandeld wordt, is waar deze zich op richt. Van een depressie kun je vaak herstellen door je puur op jezelf te richten. Met therapie kunnen klachten worden weggenomen. Dat gebeurt bij een burn-out ook, maar bij burn-out coaching wordt er ook gekeken naar externe omstandigheden. Zolang de bron van jouw burn-out nog niet is aangepakt, loop je het risico om opnieuw een burn-out op te lopen. Stel bijvoorbeeld dat werkstress de oorzaak is van jouw burn-out, dan is het risico aanwezig dat je na jouw herstel een terugval krijgt als je weer in dezelfde werksituatie terechtkomt. Overigens kan een depressie ook een fysiologische oorzaak hebben, waarbij medicijnen kunnen helpen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Kun je tegelijkertijd een burn-out en depressie hebben?

Het is mogelijk dat je tegelijkertijd last hebt van een burn-out en een depressie. Het komt redelijk vaak voor dat mensen met een burn-out ook een depressie ontwikkelen. Door je burn-out ben je vaak al somber of neerslachtig. Het kan zijn dat je tot helemaal niets meer komt en geen uitweg ziet in je situatie. Hierdoor kun je naast een burn-out ook last krijgen van een depressie.

depressie behandelen

Hoe weet ik wat ik precies heb?

Vaststellen of je een burn-out of depressie hebt, is dus niet zo eenvoudig. Gelukkig is er een goede manier om hierachter te komen. Maak onze burn-out test. Onze burn-out test is objectief en wordt wetenschappelijk ondersteund. Ook doktoren en psychologen maken gebruik van deze test. Binnen een aantal minuten weet je hoe je ervoor staat.

Mocht uit de test naar voren komen dat je een burn-out hebt, dan sluit dit een depressie overigens niet uit. Sterker nog: een depressie is één van de vier deelgebieden waarnaar gekeken wordt om te bepalen of je een burn-out hebt. Het goede aan de burn-out test is in dit opzicht dus dat deze ook direct laat zien hoe jij scoort op het gebied van depressieve klachten. Zo krijg je een betrouwbare indicatie van de aanwezigheid van een eventuele depressie naast een burn-out.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe krijg ik hulp?

Zoek je hulp voor jouw burn-out of depressie? Neem contact met ons op om een afspraak met een burn-out coach bij jou in de buurt te maken. Deze afspraak is geheel vrijblijvend. Je zit nergens aan vast. Wij beloven je echter dat wij je kunnen helpen. Je kunt de resultaten van jouw burn-out test bespreken met je coach. Aan de hand hiervan kan je coach jou precies vertellen hoe hij/zij jou kan helpen. Liberi staat voor je klaar om met behulp van een persoonlijk Fasenplan jou stap voor stap naar een volledig herstel te begeleiden.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven