Zoeken

Zoeken sluiten

Beven in gezelschap

dinsdag 21 mei 2019

Beven in gezelschap: wat is de oorzaak en hoe ga je er mee om?

Het ervaren van stress kan veel verschillende, lichamelijke kenmerken met zich meebrengen. Beven in gezelschap is er één van. Stress of spanning kunnen er voor zorgen dat je gaat trillen of beven; dit komt omdat je lichaam energie wil afvoeren. Echter is beven in gezelschap iets waar mensen zich voor kunnen schamen. Soms is dit zo erg dat je er verschillende dingen voor doet zodat het niet zichtbaar is. Tegelijkertijd kan dit er juist voor zorgen dat je nóg meer stress en druk ervaart waardoor het trillen niet af-, maar toeneemt. In dit artikel lees je meer over beven in gezelschap en wat je kunt doen om hier minder last van te hebben.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Beven in gezelschap, wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je kunt trillen of beven in gezelschap. Stress is er één van. Overige oorzaken zijn:

 • Overmatig gebruik van cafeïne kan er voor zorgen dat je last krijgt van trillende handen. Dit kan gepaard gaan met hoofdpijn, hartkloppingen en duizeligheid. Als je met regelmaat last hebt van beven, is het aan te raden om koffiegebruik te verminderen.
 • Je schildklier is verantwoordelijk voor de productie van hormonen die invloed hebben op de stofwisseling. Het gevolg van een overactieve schildklier is een te snelle stofwisseling en dat kan de oorzaak zijn van hartkloppingen en trillende handen.
 • Trillende handen of beven in gezelschap kan ook worden veroorzaakt door een essentiële tremor. Dit is de meest voorkomende oorzaak van beven en houdt in dat er een bevende en ritmische beweging is die automatisch tot stand komt door de samentrekking en ontspanning van spieren. Wat de oorzaak is, is onbekend. De theorie is, dat er iets mis gaat met de signaaloverdracht voor beweging.
 • Een tekort aan vitamine B12 kan gevolgen hebben voor het zenuwstelsel. Als het zenuwstelsel niet goed functioneert, kun je last krijgen van trillende handen.
 • Overmatig gebruik van alcohol kan het zenuwstelsel verstoren waardoor het minder goed functioneert. Het gevolg hiervan kan zijn dat je trillende handen krijgt.
 • Wanneer je erg zenuwachtig bent, bijvoorbeeld voor een optreden of een spannend gesprek, kan het zijn dat beven toeneemt.

Zoals je ziet zijn er meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je gaat beven in gezelschap. Om te achterhalen of het beven door stress komt, kun je via onze website gratis een burn-out-test doen. Na het invullen van een aantal vragen krijg je te zien hoe hoog jouw stresslevel is en kun je beter inschatten of het trillen wordt veroorzaakt door stress, of toch door iets anders.

 beven-in-gezelschap-stress

Wat kun je doen aan beven in gezelschap?

Beven in gezelschap kan lastig zijn en misschien schaam je je er zelfs voor. Wat velen proberen is om het beven te onderdrukken, bijvoorbeeld door spieren aan te spannen. Het gevolg hiervan is dat knieën op slot komen te zitten, armen gestrekt zijn en je met je handen ongemakkelijk aan je kleding zit te plukken. Hoewel aanspanning van spieren het beven misschien wat kan verminderen, bouw je op deze manier alleen maar meer spanning op in je lichaam wat het beven juist kan verergeren.

Wat helpt dan wel om beven in gezelschap aan te pakken? We hebben een aantal tips voor je:

 • Loop een rondje: Het kan rust geven om even een rondje te lopen, bij voorkeur in de buitenlucht. Wandelen geeft je zowel lichamelijk als mentaal rust en het is een fijne manier om stress te verlagen. Door in beweging te komen kan de spanning uit je spieren waardoor het beven zal afnemen.
 • Gooi al je spieren los: Beven door stress wordt veroorzaakt door spanning in de spieren. Wat daarom gunstig kan zijn is om even al je spieren los te gooien. Ga staan en schud met je armen, je benen en spring een paar keer. Dit is een makkelijke en snelle manier om spanning los te laten en je spieren te ontspannen. Doe je dit liever niet in een open ruimte? Zoek dan even een toilet op en schud jezelf los.
 • Spreek uit dat je gespannen bent: Als je last hebt van spanning en stress wil je dit misschien het liefste verbergen, terwijl juist het uitspreken daarvan ervoor kan zorgen dat je al wat spanning los kunt laten. Je zult merken dat je omgeving begripvol reageert en je probeert gerust te stellen waardoor jij je minder gespannen voelt.
 • Beperk het gebruik van alcohol en cafeïne: Een kop koffie voordat je het podium op moet of een glas alcohol om de spanning af te laten nemen zijn beide geen goede keuze. Zowel alcohol als cafeïne kan beven laten toenemen. Probeer het gebruik van beide dus te beperken.
 • Ontspanningsoefeningen:Beven in gezelschap door stress en spanning kun je verminderen door ontspanningsoefeningen te doen. Je kunt je bijvoorbeeld een paar minuten richten op een goede ademhaling of een korte meditatie beluisteren. Ook het beoefenen van yoga of mindfulness kan gunstig zijn om stress te verlagen.
 • Accepteer het: Voor velen is dit lastig, maar juist accepteren dat je soms beeft is de beste manier om het trillen af te laten nemen. Wanneer je het wilt verbergen, of je continu druk maakt of anderen het zien neemt stress toe en kan ook het beven toenemen.

trillen-gezelschap-stress

Beven in gezelschap en trilangst

Het kan zijn dat je moeite hebt met beven in gezelschap. Echter gaat trilangst een stukje verder. Bij trilangst is er een angst om te beven in sociale situatie en dan vooral dat dit wordt opgemerkt door anderen. Deze sociale angststoornis kan er voor zorgen dat verschillende situaties vermeden worden, zoals lunchen met anderen, schrijven als er mensen toekijken, of iets voordragen. Juist omdat er zo’n grote angst is om te beven in gezelschap, kan het trillen toenemen. Ook in werksituaties kan dit een probleem vormen, bijvoorbeeld als er injecties gegeven moeten worden of als er iets op een whiteboard geschreven moet worden.

Trilangst gaat verder dan een ongemakkelijk gevoel bij beven in gezelschap en kan een grote invloed hebben op het sociale leven.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Praat met een professional en achterhaal de oorzaak

Vaak is beven niet het probleem op zich, maar is dit een gevolg van iets anders, zoals bijvoorbeeld stress. Het kan daarom gunstig zijn om met een professional – zoals een coach – in gesprek te gaan om de oorzaak van het beven te achterhalen. Door met een coach te praten kan worden achterhaald waarom je last hebt van beven in gezelschap en kan er ondersteuning worden geboden om te leren omgaan met stress, zodat het beven kan afnemen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven