Zoeken

Zoeken sluiten

Tintelingen in je vingers

donderdag 23 mei 2019

Tintelingen in je vingers door stress en angst

Als je vaak last hebt van stress of angst kan het zijn dat je hier ook lichamelijk last van krijgt. Tintelingen in je vingers of andere delen van je lichaam kan worden veroorzaakt door stress of angst. Maar hoe kan dat dan, dat er een tintelend gevoel ontstaat als je veel stress ervaart of angstig bent? In dit artikel delen we er graag meer informatie over en geven we je tips om minder last te ervaren van tintelingen in je vingers.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tintelingen, hoe voelt dit precies?

Iedereen heeft vast wel eens een ‘slapende’ voet gehad omdat je bijvoorbeeld verkeerd hebt gezeten. Als je last hebt van tintelingen in je vingers, handen, voeten of benen voelt dit ongeveer hetzelfde. Het is niet echt pijnlijk, maar het kan wel hinderlijk zijn. Het kan op verschillende manieren aanvoelen:

 • Tintelend gevoel
 • Dof, verdoofd
 • Alsof het ‘slaapt’
 • Branderig (maar zonder pijn)
 • Prikkelend

Dit gevoel kan worden veroorzaakt doordat de bloedsomloop wordt belemmerd, bijvoorbeeld door een verkeerde houding. Als je hand tintelt kan het lastig zijn om deze te bewegen of iets vast te pakken vanwege krachtverlies en een dof of verdoofd gevoel. Dit kan er ook voor zorgen dat je er weinig van voelt als je het tintelende lichaamsdeel aanraakt.

Hoewel tintelingen in je vingers of andere lichaamsdelen dus een onschuldige oorzaak kan hebben, kan het ook worden veroorzaakt door verschillende lichamelijke aandoeningen.

tintelend-gevoel-vingers

Oorzaken van tintelingen in je vingers

Tintelingen in je vingers kunnen worden veroorzaakt door angst of stress of door een verkeerde bloedcirculatie. Echter zijn dit niet de enige oorzaken waardoor je een tintelend gevoel kunt ervaren. Andere mogelijke oorzaken zijn:

 • Carpaal tunnel syndroom: De tintelingen zijn voornamelijk voelbaar in de duim, wijsvinger en middelvinger en kan gepaard gaan met een pijnlijke pols of hand en wordt veroorzaakt door een zenuwbeknelling in de pols.
 • Artrose: Deze reumatische aandoening veroorzaakt afname van de kwaliteit van het kraakbeen wat pijn in de gewrichten en stijfheid kan veroorzaken. Wanneer artrose voorkomt in de rug of nek kan tintelingen in armen, handen, benen of voeten het gevolg zijn.
 • Nervus ulnaris syndroom: Voornamelijk de pink maar ook een deel van de ringvinger kunnen tintelen bij dit syndroom. De oorzaak is een beknelling of chronische irritatie aan de elleboogzenuw.
 • Diabetes: Tweederde mensen met diabetes hebben last van tintelingen door beschadiging van de perifere zenuwen (het deel van het zenuwstelsel dat buiten het centrale zenuwstelsel ligt). De tintelingen worden waargenomen in de voeten, benen, handen en armen.
 • Fibromyalgie: Dit pijnsyndroom zorgt voornamelijk voor pijnlijke spieren en vermoeidheid, echter kan fibromyalgie ook zorgen voor problemen met het zenuwstelsel met tintelingen of gevoelloosheid als gevolg.
 • B12 tekort: Een tekort aan vitamine B12 kan uiteindelijk leiden tot een tintelend gevoel in onder andere de vingers.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoewel er dus meerdere oorzaken kunnen zijn van een tintelend gevoel, gaan we in dit artikel dieper in op tintelingen in je vingers door stress en angst. Twijfel je over de oorzaak van tintelingen? Dan kan het geen kwaad om te informeren bij je huisarts.

Om te checken of het door stress komt, kun je gratis onze burn-out test doen waarbij je na het invullen van een aantal vragen duidelijk antwoord krijgt over hoe hoog jouw stress level is.

Tintelingen in je vingers door stress en angst

Als je last hebt van stress of angst kan dit invloed hebben op je ademhaling. Stress kan ervoor zorgen dat je oppervlakkig gaat ademen, je ademt dan niet meer diep door je buik maar hoog via je borst.

Angst kan er juist voor zorgen dat je gaat hyperventileren als je te veel spanning ervaart. Door een verkeerde ademhaling kan de zuurgraad in je bloed veranderen; met tintelingen in je vingers, lippen of voeten als gevolg. Hoewel het dus een vervelend gevoel kan veroorzaken, is het niet direct gevaarlijk. Wel is het van belang dat je leert om op een juiste manier te ademen zodat de zuurgraad in je bloed op peil blijft en jij minder tot geen last ervaart van tintelingen in je vingers.

tinteling in handen en vingers

Ademhalingsoefeningen om tintelingen te verminderen

Tintelingen in je vingers door stress of angst kunnen dus veroorzaakt worden door een verkeerde ademhaling. Het uitvoeren van ademhalingsoefeningen kan helpen om weer op een rustige manier te kunnen ademhalen waardoor tintelingen verdwijnen.

Belangrijk hierbij is dat je ontspannen ademt door je buik. Voor mensen die met regelmaat een hoge ademhaling hebben, bijvoorbeeld door chronische stress, burn-out of een angststoornis kan het lastig zijn om goed door de buik te ademen. Wat kan helpen is om plat op je rug te gaan liggen met je armen naast je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je borst iets omhoog komt waardoor je makkelijker via je buik kunt ademen. Zorg ervoor dat je ongeveer 10 ademhalingen hebt per minuut. Let er ook op dat je rustig ademt en dat je uitademing langer is dan je inademing. Dit zorgt voor meer rust in je lichaam.

Merk je dat je veel moeite hebt met het onder controle houden van je ademhaling? Of lukt het niet echt om goed door je buik te ademen? In ons Fasenplan wordt naast coaching, ook aandacht besteed aan een goede ademhaling en ontspanning. Je kunt dus zowel hulp krijgen bij het omgaan met stress en angst als bij goed leren ademhalen.

Eerder schreven we al een uitgebreide blog over ademhalen waarin je meer informatie kunt vinden over een gezonde ademhaling en hoe je kunt achterhalen of je daadwerkelijk te snel ademt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Verminder stress en angst

Als je met regelmaat last hebt van stress of angst kan het helpen om ademhalingsoefeningen te doen om tintelingen te verminderen, echter is dit geen oplossing die de echte oorzaak van tintelingen aanpakt. Om ervoor te zorgen dat je geen last meer hebt van een tintelend gevoel door stress of angst is het belangrijk om het probleem bij de bron aan te pakken.

Het kan helpend zijn om in gesprek te gaan met een gespecialiseerde coach, zodat je leert hoe je met stress kunt omgaan of angsten kunt loslaten en jij jezelf beter leert kennen. Het kan prettig zijn om je verhaal met een professional te delen die jou weer tips, handvatten en inzichten kan geven waar jij iets mee kunt zodat je het echte probleem kunt aanpakken. Als je leert hoe je met stress en angst kunt omgaan en de gekregen tips toepast, zul je merken dat je meer rust en ontspanning ervaart en minder last hebt van hyperventilatie.

Daarbij leer je bij ons ook om op een juiste manier te ademen waardoor het totaalplaatje wordt aangepakt en de kans klein is dat je nog last gaat krijgen van een tintelend gevoel door stress of angst.

Veelgestelde vragen

Als je last hebt van tintelingen in je vingers, handen, voeten of benen voelt dit ongeveer hetzelfde. Het is niet echt pijnlijk, maar het kan wel hinderlijk zijn. Het kan op verschillende manieren aanvoelen: - Tintelend gevoel - Dof, verdoofd - Alsof het ‘slaapt’ - Branderig (maar zonder pijn) - Prikkelend
Dit gevoel kan worden veroorzaakt doordat de bloedsomloop wordt belemmerd, bijvoorbeeld door een verkeerde houding. Als je hand tintelt kan het lastig zijn om deze te bewegen of iets vast te pakken vanwege krachtverlies en een dof of verdoofd gevoel. Dit kan er ook voor zorgen dat je er weinig van voelt als je het tintelende lichaamsdeel aanraakt.
Tintelingen in je vingers kunnen worden veroorzaakt door angst of stress of door een verkeerde bloedcirculatie. Echter zijn dit niet de enige oorzaken waardoor je een tintelend gevoel kunt ervaren. Andere mogelijke oorzaken zijn: - Carpaal tunnel syndroom - Artrose - Nervus ulnaris syndroom - Diabetes - Fibromyalgie - B12 tekort
Als je last hebt van stress of angst kan dit invloed hebben op je ademhaling. Stress kan ervoor zorgen dat je oppervlakkig gaat ademen, je ademt dan niet meer diep door je buik maar hoog via je borst. Angst kan er juist voor zorgen dat je gaat hyperventileren als je te veel spanning ervaart. Door een verkeerde ademhaling kan de zuurgraad in je bloed veranderen; met tintelingen in je vingers, lippen of voeten als gevolg.
Tintelingen in je vingers door stress of angst kunnen dus veroorzaakt worden door een verkeerde ademhaling. Het uitvoeren van ademhalingsoefeningen kan helpen om weer op een rustige manier te kunnen ademhalen waardoor tintelingen verdwijnen. Belangrijk hierbij is dat je ontspannen ademt door je buik. Voor mensen die met regelmaat een hoge ademhaling hebben, bijvoorbeeld door chronische stress, burn-out of een angststoornis kan het lastig zijn om goed door de buik te ademen. Wat kan helpen is om plat op je rug te gaan liggen met je armen naast je lichaam.

Bronvermelding:

Tintelingen in je vingers kunnen veroorzaakt worden doordat je bloedsomloop wordt belemmerd.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven