Bang om in verlegenheid te raken in gezelschap
Verlegenheid is een vervelend gevoel en bij sommige mensen brengt het zelfs een gevoel van angst teweeg. Het kan zijn dat je onzeker bent over jezelf waardoor je verlegen bent, of je bent bang om iets te doen waardoor je juist verlegen wordt. Bang om in verlegenheid te raken in gezelschap heeft vaak te maken met hoge verwachtingen van jezelf; je legt de lat voor jezelf erg hoog of legt veel druk op jezelf. Is het je eerder al eens voorgekomen dat je in verlegenheid raakte in gezelschap? Dan is de kans groot dat je hierdoor bang bent dat het de volgende keer weer zo gaat.
In dit artikel delen we meer informatie over “bang om in verlegenheid te raken in gezelschap” en wat je kunt doen om dit te verminderen.
Bang om in verlegenheid te raken in gezelschap, wat zijn de kenmerken?
Verlegenheid wordt door velen als iets vervelends gezien. In het dagelijkse leven en in sociale situaties kan dit soms wel moeilijke momenten opleveren waardoor de angst wordt vergroot. Er kunnen verschillende dingen gebeuren als je verlegen wordt:
- Je kunt gaan blozen
- Het kan zijn dat je meer gaat zweten
- Angst om iets fout te doen
- Onzeker over antwoorden die je geeft, je voelt je overvallen door vragen
- Je vraagt je continu af wat anderen van je vinden
- Oogcontact wordt het liefste vermeden
- Je krijgt hartkloppingen
- Onduidelijk en binnensmonds praten
- Bang dat je iets geks doet, waardoor anderen je misschien uitlachen
- Je krijgt last van je maag of darmen
- Je wordt misselijk
- Je kunt continu twijfelen je over jezelf (wat ga je zeggen, doe je niets geks?)
Zoals je ziet kunnen de kenmerken van verlegenheid voor twijfels en onzekerheid over jezelf zorgen. Continu heerst er een bepaalde angst om dingen fout te doen, om verkeerd over te komen of om iets raars te zeggen. Het kan er voor zorgen dat je angst om in verlegenheid te raken in gezelschap zo groot wordt, dat je sociale situaties het liefste vermijdt.
Wat is de oorzaak van verlegenheid?
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen bijdragen aan verlegenheid. Dit is veelal een combinatie van persoonlijkheid en ervaringen die iemand opdoet.
Persoonlijkheid: Onzekerheid en verlegenheid kan een karaktereigenschap zijn. Sommige mensen kijken liever de kat uit de boom voordat ze actie ondernemen. Verlegenheid kan dus in je persoonlijkheid zitten.
Toch hoeft dit niet altijd van jongs af aan tot uiting te komen. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat iemand pas onzeker en verlegen wordt in de pubertijd, wanneer ze zich meer bewust worden van zichzelf en meer waarde hechten aan de mening van een ander.
Ervaringen: Ervaringen die verlegenheid kunnen versterken kunnen zich al op jonge leeftijd voordoen, denk aan: uitgelachen of gepest worden. Maar ook traumatische ervaringen kunnen invloed hebben op verlegenheid, zoals mishandeling, seksueel misbruik of een afwijzing van iemand die dicht bij je staat.
Ook ervaring met andere mensen kan invloed hebben. Voornamelijk mensen die belangrijk voor je zijn, zoals ouders en opvoeders. Overbezorgde ouders kunnen onbewust aan hun kind meegeven dat alles eng en spannend is waardoor ze mogelijk onzeker worden. Maar ook wanneer ouders streng zijn kan dit van invloed zijn omdat een kind hierdoor bijvoorbeeld geen fouten durft te maken.
Bang om in verlegenheid te raken in gezelschap, hoe kom je er vanaf?
Hoewel het vervelend is om verlegen te zijn, zijn er gelukkig wel wat dingen die je zelf kunt doen om dit wat te verminderen. We delen 6 tips met je.
1. Werk aan je zelfvertrouwen
Verlegenheid gaat vaak gepaard met onzekerheid. Het kan daarom erg gunstig zijn om je zelfvertrouwen te vergroten. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe makkelijker jij je open kunt stellen in gezelschap.
2. Leer om te ontspannen
Angst om in verlegenheid te raken in gezelschap gaat veelal gepaard met stress. Juist daarom kan het helpend zijn om te leren hoe je goed kunt ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld op je ademhaling letten of meer aandacht besteden aan mindfulness.
3. Word assertiever
Wanneer je assertief bent kun je makkelijker voor jezelf opkomen en jezelf goed verwoorden. Echter is dit wel iets wat je zult moeten oefenen als je erg verlegen bent. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een gesprek aan te gaan met een vreemde, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten van je hond of in de trein. Maar je kunt dit ook vergroten door in een groep een onderwerp te benoemen om over te praten, of een gesprek te leiden. Door dit vaker te oefenen zul je merken dat het steeds makkelijker wordt.
4. Vergelijk jezelf niet met anderen
Het lijkt er altijd op dat andere mensen beter, zelfverzekerder, leuker en gezelliger zijn dan jij. Maar weet dat iedereen z’n eigen onzekerheden heeft en iedereen uniek is. Laat je niet van de wijs brengen door mensen die jij bestempelt als ‘beter’. Iedereen is goed zoals ‘je bent en dat iemand toevallig wat harder durft te roepen in een groep, of meer praat, wil niet zeggen dat diegene beter is dan jij.
5. Denk positief in plaats van negatief
Verlegenheid gaat vaak gepaard met negatieve gedachten over jezelf:
- Ik kan dit niet
- Niemand vindt het interessant wat ik zeg
- Stel nou dat ik iets stoms vraag
- Wie zit er op mijn mening te wachten?
Herken je deze manier van denken? Probeer de volgende keer om deze gedachten om te zetten in iets positiefs, zoals:
- Ik kan dit wel!
- Iedereen is geïnteresseerd in wat ik te vertellen heb
- Er bestaan geen domme vragen
- Mijn mening doet ertoe
In het begin voelt het wellicht onwennig, maar juist door dit vaker te doen zul je merken dat jouw manier van denken invloed heeft op hoe jij je voelt en hoe je dingen ervaart.
6. Spreek uit dat je verlegen bent
Het kan helpen om je onzekerheid uit te spreken naar anderen. Hoewel dit misschien best eng is (want: hoe reageert de ander?) zul je merken dat je veelal begripvol wordt behandeld. Mensen hebben er vaak respect voor als je zulke dingen durft uit te spreken en het fijne is dat zij er dan ook rekening mee kunnen houden.
Hulp bij verlegenheid
Merk jij dat je verlegenheid en onzekerheid zo diep zit dat het je zelf niet lukt om assertiever en zelfverzekerder te worden? Weet dan dat je het niet alleen hoeft te doen. Je kunt je bijvoorbeeld laten helpen door een coach die verstand heeft van stress. Een coach kijkt samen met jou naar je situatie en geeft je handige tips en handvatten die jij in de praktijk kunt toepassen. Daarnaast kan er worden gekeken naar de onderliggende oorzaak van verlegenheid zodat dit kan worden aangepakt en opgelost.