Veel mensen denken dat assertiviteit iets is dat je van nature hebt. Dat is ten dele waar. Assertiviteit is een krachtig wapen om te bezitten. Als je niet assertief bent, kan dat leiden tot frustratie en stress. Mensen die dit niet van nature zijn, vragen zich vaak af: kan ik assertief worden? Het is zeker iets dat je kunt trainen en aanwakkeren in jezelf. Ik zeg niet dat het eenvoudig is, maar in deze blog zal ik uitleggen hoe je dit kunt doen.
- Wat is assertiviteit eigenlijk?
- Wat het in de praktijk betekent om assertief te zijn
- Welke nadelen mensen die niet assertief zijn ervaren
- De gevolgen van een gebrek aan assertiviteit
- Waarom je assertief zijn kunt leren
- Hoe wij je hierbij kunnen helpen
Assertief zijn: wat betekent dit nu precies?
Wat betekent het nu precies om assertief te zijn? De definitie volgens het woordenboek is: 1) Aanmatigend 2) Heel zelfverzekerd 3) Mondig 4) Voor zichzelf opkomend 5) Weerbaar 6) Zelfbewust 7) Zelfverzekerd. In de basis zeer positieve eigenschappen dus.
Maar wat betekent het in de praktijk?
Assertiviteit is een eigenschap die veel voordelen kent. Mensen die assertiviteit missen, zijn vaak een beetje jaloers op mensen die adequaat kunnen reageren in bijna alle situaties of die altijd het initiatief nemen. Een gebrek aan assertiviteit kan lastig zijn en het kan zelfs voor problemen zorgen, zoals ernstige stress.
Elke dag krijg je wel te maken met situaties die om een actie of reactie vragen. Lang niet alles wat je op een dag meemaakt, gaat zoals jij dat wilt. Wie assertief is, heeft doorgaans het vermogen om in uiteenlopende situaties adequaat te reageren. Dat wil zeggen: snel en effectief. Je weet op het moment dat het nodig is precies te doen of te zeggen. Hierdoor kun je situaties naar je hand zetten en krijg je vaak gedaan wat je wilt. Op een natuurlijke, respectvolle manier. Ook laat je niet snel over je heen lopen.
Hoe zijn mensen die niet assertief zijn in het nadeel?
Wie niet assertief is, ervaart in dezelfde omstandigheden waarschijnlijk bepaalde nadelen ten opzichte van mensen die wel assertief zijn. Een gebrek aan assertiviteit kan ervoor zorgen dat je niet gedaan krijgt wat je wilt. Situaties kunnen anders uitpakken dan jij je had voorgesteld omdat je op het moment dat het ertoe doet, niet kunt zeggen of doen wat je eigenlijk zou willen. Misschien omdat je het niet durft, misschien omdat je er op dat moment simpelweg niet aan denkt.
Een gebrek aan assertiviteit heeft ook een effect op hoe jij je daarna voelt. Een assertief persoon kijkt tevreden op dergelijke momenten terug. Iemand die niet assertief is, wordt misschien boos of gefrustreerd omdat hij/zij voor het eigen gevoel niet adequaat heeft kunnen reageren.
Natuurlijk is het niet altijd een nadeel om wat minder assertief te zijn. Mensen die dit wel zijn, zijn vaak extravert en kunnen soms brutaal, betweterig of niet al te sympathiek overkomen. Het gaat erom dat je weet wanneer je assertiviteit moet toepassen. Assertief zijn heeft weinig betekenis, waarde of voordelen zonder tact. Wanneer je echter echt niet assertief bent, is dat vaak een veel groter nadeel. Het kan een impact hebben op je zelfvertrouwen en zorgen voor stress.
Mogelijke problemen die je ervaart wanneer je niet assertief bent
Voor sommige mensen is een gebrek aan assertiviteit echt een probleem. Je kunt jezelf hiermee behoorlijk in de weg zitten. Het kan je het gevoel geven dat je kansen mist, niet het maximale uit situaties haalt en niet altijd krijgt waar je recht op hebt. Ook kan het frustrerend zijn dat je telkens moet constateren dat je op een moment dat het ertoe deed, niet hebt kunnen zeggen of doen wat je wilde. Een ernstig gebrek aan assertiviteit, kan leiden tot meer problemen, zoals:
- Stress op het werk (omdat je geen nee kunt zeggen)
- Moeite met situaties loslaten (omdat je blijft balen van je eigen gebrek aan assertiviteit)
- Niet uit je comfort zone durven komen
- Te veel hooi op je vork nemen (ook hier omdat je geen nee kunt zeggen)
- Veel piekeren (over wat je anders had moeten doen)
- Bang worden om in verlegenheid te raken
- Onnodig fouten maken (omdat je niet daadkrachtig genoeg bent)
Dit kunnen relatief onschuldige problemen zijn. Je kunt er echter ook flink last van hebben. Wat het extra vervelend maakt, is dat niet assertief zijn een cumulatief effect kan hebben. Het zorgt voor stress en blijft zich maar opbouwen. Wie echt assertiviteit mist en lijdt onder de gevolgen hiervan, loopt een verhoogd risico op chronische stress. Dit kan leiden tot overspannenheid of zelfs een burn-out.
Hoe je assertief kunt worden
In de inleiding schreef ik al dat ik het niet eens ben met de stelling dat assertiviteit iets is dat je puur van nature hebt of niet. Ik ben van mening dat je dit wel degelijk kunt ontwikkelen. Het bewijs hiervan, zie ik met grote regelmaat. Veel van de coachees die ons inschakelen, hebben last van een gebrek aan assertiviteit. Dat komt zeker niet doordat zij niet van nature assertief zijn, maar heeft des te meer te maken met omstandigheden.
Ben je niet assertief, dan is de eerste vraag die ik altijd stel: hoe komt dat? Vaak is er iets dat dit gebrek aan assertiviteit veroorzaakt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je last hebt van faalangst of dat je oververmoeid bent waardoor je niet zo scherp bent als je zou kunnen zijn. In deze gevallen, en in zeer veel andere, geldt dat een gebrek aan assertiviteit geen oorzaak is van problemen, maar een gevolg van andere problemen. Neem je de oorzaak weg, dan zul je vanzelf meer assertief worden. Je voelt je dan namelijk lekkerder in je vel en hebt meer vertrouwen in je eigen geest en lichaam. Daardoor kun je beter presteren. Vaak kan een vorm van stress de oorzaak zijn van het feit dat je niet zo assertief bent als je zou willen en kunnen zijn.
Assertiever worden met hulp van onze coaches
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het verhelpen van stress. Stress komt in vele vormen en kan door veel verschillende dingen veroorzaakt worden. Een gebrek aan assertiviteit kan dus heel goed het gevolg zijn van een vorm van stress. Denk aan een bepaalde angst of een blokkade. Vaak gaat het om angst voor iets waar je helemaal niet bang voor hoeft te zijn. Met de hulp van jouw persoonlijke coach achterhaal je waardoor het komt dat je niet assertief (genoeg) bent. Wanneer je de oorzaak hebt achterhaald, kun je werken aan een oplossing. Jouw coach zal je stimuleren en uitdagen Hij/zij geeft je de handvatten die je nodig hebt, zodat jij eindelijk ook de voordelen van assertief zijn in de praktijk kunt ervaren.
Je zult merken dat het dagelijks leven een stuk eenvoudiger en fijner wordt. Je zit lekkerder in je vel, kunt makkelijker omgaan met onverwachte situaties en krijgt eindelijk dingen gedaan die je voorheen nooit gedaan kreeg omdat je niet daadkrachtig genoeg was. Neem contact met ons op om een vrijblijvende kennismaking met een coach bij jou in de buurt te plannen. Hij of zij kan je alles vertellen over onze wandelcoaching. Kijk jij er naar uit om aan de slag te gaan? Twijfel dan niet en meld je direct aan. Dat is direct een assertieve daad.