Zoeken

Zoeken sluiten

Initiatief nemen

dinsdag 6 september 2022

Initiatief nemen is een vaardigheid. Zoals dat voor alle vaardigheden geldt, kun je het dus leren. In onze maatschappij en cultuur worden mensen die initiatief nemen geprezen. Er wordt belang gehecht aan proactief en assertief zijn. We willen ons zelfverzekerd voelen en ook zo overkomen. Een werkgever kan een werknemer waarderen die zelf initiatief neemt. Maar wat nu als je initiatief nemen maar moeilijk vindt? Heb je dan pech? Of mogen we het meer gaan zien als één van de vele vaardigheden die er zijn? En als het niet jouw best ontwikkelde vaardigheid is, kan je dan de andere vaardigheden die je wél helemaal onder de knie hebt meer waarderen?

Initiatief nemen is niets anders dan iets doen waarmee je iets (nieuws) in gang zet. Het is een aanzet tot iets. Dat kan groot of klein zijn. Je kunt het initiatief nemen om tijdens een vergadering de koffie voor je collega’s te halen. Maar je kunt ook het initiatief nemen om ongewenst gedrag op de werkvloer aan te kaarten. Of je kunt het initiatief nemen om een stichting op te richten.

initiatief nemen introvert

Waarom is initiatief nemen soms zo moeilijk?

Voor de één is het heel gemakkelijk en het gebeurt als het ware vanzelf. Een ander heeft er juist moeite mee en moet zichzelf echt doelbewust aansturen om initiatief te nemen. Dit heeft te maken met verschillen in karaktereigenschappen. De ene mens is wat meer introvert, de andere is meer extravert. De één is wat dominanter en de ander kijkt liever de kat uit de boom. Hier hangt geen waarde-oordeel aan: iedere mens is uniek en ieder van ons mag zijn eigen, authentieke zelf zijn. Er is niemand precies zoals jij, dus wat jij komt brengen in de wereld kan alleen jij brengen. Je doet dit op jouw eigen manier.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Culturele waarden

Iedere cultuur brengt eigen culturele normen en waarden met zich mee. In onze hedendaagse cultuur worden de meer extraverte en dominante eigenschappen overgewaardeerd. Dit zijn eigenschappen die behulpzaam zijn bij het initiatief nemen. Mensen die deze eigenschappen hebben, zijn goed zichtbaar. Ze laten duidelijk van zich horen en zullen hun mond open doen op het moment dat iets ze niet zint. Dit is heel waardevol en nodig, want als het ergens wringt kunnen deze mensen dit aanwijzen en kan er makkelijker iets veranderen.

initiatief nemen idee

We vergeten echter snel dat er daarnaast net zo waardevolle eigenschappen zijn, die alleen minder zichtbaar zijn. Iemand die wat stiller is, maar een goede luisteraar en waar iedereen zich bij op zijn of haar gemak voelt. Iemand die oplaadt van momenten alleen zijn, door bijvoorbeeld een wandeling te maken houdt (vaak onbewust) een spiegel voor aan de luidruchtige collega die de neiging heeft om zonder pauze te lang door te blijven rennen.

Initiatief nemen leren

Ondanks jouw unieke en mooie eigenschappen kan het zijn dat je hinder ervaart doordat je moeite hebt met initiatief nemen. Je hebt dit bijvoorbeeld te horen gekregen tijdens een voortgangsgesprek op werk. Je leidinggevende zou graag zien dat je meer initiatief neemt. Dan is het zaak allereerst te rade te gaan bij jezelf. Vind jij zelf ook dat je meer initiatief zou mogen nemen? Heeft je leidinggevende in jouw ogen gelijk? In dat geval kun je dit gaan oefenen. Maar als je het er niet mee eens bent, probeer dan te verwoorden waarom niet. En geef daarbij ook duidelijk aan waar jij de focus wilt leggen als het gaat om jouw persoonlijke ontwikkeling.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Stel jezelf een doel

Stel, je bent het eens met jouw leidinggevende en je wilt zelf ook graag meer initiatief nemen. Hoe pak je dat dan aan? Stel voor jezelf een doel. Nu is dat met initiatief nemen niet gemakkelijk om heel concreet te maken, maar het kan wel! Je kunt bijvoorbeeld als doel stellen om tijdens je maandelijkse teamvergadering het initiatief te nemen om minstens één actiepunt op je te nemen. Normaliter zou je afwachtend zijn en kijken wie als eerste reageert, maar nu wil jíj als eerste het initiatief nemen. Omdat je dit nog nooit hebt gedaan vind je het spannend.

initiatief nemen comfort zone

Heb compassie voor jezelf en begin klein. Ga oefenen met makkelijke manieren om initiatief te nemen. Stel voor om wat eerder dan normaal te gaan lunchen. Neem het initiatief om een korte wandeling te maken. Vraag een collega die je duidelijk ziet worstelen met een bepaalde taak of je ergens mee kunt helpen. Zie al deze situaties als kleine oefenmomentjes, zodat je op een gegeven moment steeds makkelijker initiatief kunt nemen.

Ga een stapje verder

Als de kleine manieren om initiatief te nemen je wat makkelijker af gaan kun je het wat groter maken en jezelf uitdagen. Maar blijf wel bij jezelf. Probeer niet iemand anders te zijn, want dat ben je niet. Je hoeft lang niet zo initiatiefrijk te worden als die ene collega, maar doe het zo vaak en op een manier die bij jou past. Soms zul je hiervoor uit je comfortzone moeten stappen. En dat is niet erg, zolang je er geen onnodige stress door gaat ervaren. Stap er dus niet zó ver vandaan dat je je totaal onprettig gaat voelen. Experimenteer ermee!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Initiatief nemen geeft je een gevoel van empowerment. Je krijgt het gevoel dat je inbreng hebt, dat je verschil kan maken. En dat is ook zo! Vaak ligt er onzekerheid aan ten grondslag waardoor we geneigd zijn geen (of weinig) initiatief te nemen. Als je onzekerheid je zodanig belemmert dat het niet lukt om initiatief te nemen, vraag dan hulp.

Het kan nodig zijn om je beperkende overtuigingen eens onder de loep te nemen. Wat je denkt over jezelf heeft namelijk grote invloed op je gedrag. Als je denkt dat jij niet veel in te brengen hebt, dan zal je ook niet veel inbrengen. Terwijl als je gelooft dat ieder mens – dus jij net zo goed – iets te brengen heeft, dan zal je ook sneller van je laten horen als jij een goed idee hebt of een mooie aanvulling op het verhaal van een ander. Onze coaches staan voor je klaar, mocht je daar behoefte aan hebben. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven