Zoeken

Zoeken sluiten

Extravert

zaterdag 28 november 2020

Wauw, wat ben jij extravert! Je straalt, je lacht, en je vertelt verhalen aan de groep. Je danst vrijuit en het lijkt je allemaal geen energie te kosten. Na een korte nacht word je energiek wakker en ga je enthousiast naar je werk, waar leuke collega’s op je wachten.

Dat is een stereotiep beeld van een extravert persoon. Natuurlijk is de realiteit genuanceerder. Zo’n twee derde van de wereldbevolking is extravert, en niet al die mensen zijn zoals deze omschrijving. In dit stuk leg ik uit wat extraversie is, hoe je dit bij jezelf kun herkennen, maar vooral ook wat de voordelen van deze eigenschap zijn. Tot slot kijken we kort naar wat valkuilen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Extravert betekenis

De bekende psycholoog Carl Jung introduceerde in de jaren ’30 de begrippen extraversie en introversie. Waar introverte mensen hun aandacht richting op hun binnenwereld, richten extraverte mensen hun aandacht op de wereld om hun heen. De omgeving laadt ze op. Extraverte personen denken vaak hardop en ordenen zo hun gedachten.

Introversie en extraversie bevinden zich op een continuüm: niemand is dus volledig extravert. Dat verschilt bovendien per context. Misschien ben jij bijvoorbeeld bij een sportwedstrijd ineens wél heel extravert.

Uit recent onderzoek blijkt dat er verschillende extraverte types bestaan. Zo is er de ‘keiharde doorzetter’; zij weten wat ze willen en gaan er vol voor. Daarnaast zijn er de ‘gezelligheidsdieren’; sociale, zachtaardige types.

extravert zijn

Het verschil tussen extravert en introvert zijn

Een introvert persoon laadt op door alleen te zijn, terwijl een extravert persoon juist energie van andere mensen krijgt (mits het fijne mensen zijn natuurlijk). Een extravert persoon gaat eerder op zoek naar prikkels van buitenaf, terwijl een introvert persoon juist tijd nodig heeft om alle binnengekomen prikkels in een prikkelarme omgeving te verwerken. Hieruit kunnen we concluderen dat er een correlatie is met de eigenschap hoogsensitiviteit. Introverte mensen zijn vaker wel dan niet hoogsensitief.

Ben ik extravert?

Vraag je je nu af of je extravert bent? De test op 16personalities.com maakt dat duidelijk. De eerste letter van je profiel geeft aan of je extravert bent. Geen zin om een test te maken? Vraag je dan af of je je herkent in deze veel voorkomende eigenschappen:

 • Je houdt van gezelschap;
 • Je praat veel;
 • Nieuwe mensen zijn leuk;
 • Je komt zelfverzekerd over;
 • Je bent enthousiast;
 • Je brainstormt graag.

7 voordelen van extravert zijn

Je mag blij zijn met je extraverte persoonlijkheid! Hier volgen zeven belangrijke voordelen.

Meer positieve emoties

Uit onderzoek blijkt dat extraverte personen wat vaker positieve emoties voelen. Dat heeft vele voordelen, maar je zit vooral gewoon iets lekkerder in je vel. Positief denken zorgt er bovendien voor dat je je doelen sneller behaalt.

Je werkt goed samen

Jouw aandacht is naar buiten gericht, op collega’s en het werk dat er gedaan moet worden. Wanneer er een groepsproject volbracht moet worden, dan functioneer jij goed. Ook als leidinggevende sta je je mannetje, en dat wordt vaak gewaardeerd. Onderzoek toont aan dat extraverte personen in hun leven gemiddeld een half miljoen meer verdienen dan introverte personen (dat is even slikken!).

extraversie

Je bent eerlijk

Jij durft te zeggen waar het op staat. Dat maakt je een authentiek persoon. Je bent niet bang voor een conflict, want eerlijkheid is voor jou belangrijker.

Mensen zien jou als open en spontaan

Door jouw open, naar buiten gerichte energie kom je over als open en spontaan. Hierdoor zullen mensen sneller toenadering zoeken, en dat maakt netwerken en het aangaan van relaties makkelijker. Je maakt gemakkelijk nieuwe vrienden.

Je houdt je prima staande in een vergadering

In een vergadering moet je snel kunnen denken en hardop durven zeggen wat je nog aan het onderzoeken bent. Je komt vaak goed uit je woorden, omdat ‘denkend praten’ voor jou een gewoonte is.

Je enthousiasme is aanstekelijk

We leven in een neoliberale maatschappij. Wanneer jij in staat bent om jouw waarde te tonen aan de wereld, met overtuiging en enthousiasme, dan zullen mensen dat waarderen. Je extraverte persoonlijkheid helpt je dan ook bij het behalen van (professionele) successen.

Lekker speels

Veel extraverte personen zijn speels. Ze voelen zich relatief rustig in een groep en zijn in staat om te genieten van de vele kleine interacties. Vaak kunnen ze speels omgaan met wat er gebeurt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

3 nadelen van extravert zijn

Extraversie is niet een en al feest. Tot slot nog drie nadelen of valkuilen, die je in het oog kunt houden.

Alleen zijn is soms moeilijk

Je kunt niet áltijd onder de mensen zijn, ook niet als extravert persoon. Soms heeft niemand tijd, en soms is het voor je eigen welzijn toch beter om even wat me-time te hebben. Maar veel extraverte mensen hebben moeite met alleen zijn. Het kan ongemakkelijk aanvoelen en daardoor lukt het niet om echt te ontspannen.

extravert betekenis

Mensen kunnen zich aan je irriteren

Soms neem jij de leiding en eis je de aandacht op. Het kan gebeuren dat andere mensen zich hieraan storen, bijvoorbeeld omdat zij dat zelf niet zo goed kunnen. Het kan goed zijn om rekening te houden met de groep, zonder jezelf te verliezen.

Luisteren?

Je geniet van praten, maar kun je ook écht luisteren naar een ander, zonder invulling te geven aan wat ze vertellen? Echt aanwezig zijn en meeleven? Voor veel extraverte personen is dat een uitdaging. Inlevingsvermogen is wel iets wat je kunt ontwikkelen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Extravert zijn betekent niet altijd maar druk zijn

In deze blog heb ik geschreven over extraversie en wat het betekent om extravert te zijn. Ik wil het ook nog hebben over een vooroordeel, zoals ik al in de introductie aanhaalde. Extravert zijn, betekent namelijk niet dat je altijd maar “aan” staat. Ook de meest extraverte personen hebben af en toe behoefte aan tijd alleen of wat rust. Ook wanneer je extravert bent, kun je overprikkeld of oververmoeid raken. Dus “me time” is ook voor een grote extravert af en toe heel gewoon. En belangrijk.

Conclusie

We kunnen niemand anders zijn dan onszelf. Wanneer je je toch niet authentiek voordoet, raak je oververmoeid. Wees dus vooral trouw aan jezelf.

In deze wereld kan extraversie goed van pas komen. Je bent dan makkelijker in staat om je verhaal te doen voor een groep, mensen te overtuigen en niet oververmoeid te raken op kantoor. Misschien word je hierin nog geremd door onzekerheid. Weet in ieder geval dat je mag vertrouwen op je aangeboren kwaliteiten, en dat je je niet schuldig hoeft te voelen over wie je bent.

Om nog beter te functioneren, kan het helpen om je ook te verdiepen in wat introvert zijn is. Hoe kun je effectief samenwerken met die groep? Lees om meer inzicht te krijgen ons blog over introvert zijn.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

 • Shorty schreef:

  Hahaha ik ben in de ochtend introvert en in de middag en avond extrovert. That’s my way to walk live like a starseed and a HSP

  Amen to that

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven