Zoeken

Zoeken sluiten

Te veel hooi op je vork nemen (en de gevolgen hiervan)

dinsdag 3 december 2019

Te veel hooi op je vork nemen 

Vraag mensen naar hun – in hun ogen – slechte eigenschappen en je zult vaak dezelfde antwoorden krijgen: eigenwijs of koppig, perfectionistisch of: ik neem altijd te veel hooi op mijn vork. Het zijn vaak herkenbare eigenschappen en gedragingen. Iets als te veel hooi op je vork nemen, is in veruit de meeste gevallen onschuldig. Er zijn echter mensen bij wie dit een structureel probleem is en dit zijn de mensen die waakzaam moeten zijn dat dit probleem niet overgaat in iets ernstigers.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Te veel hooi op je vork nemen doen we allemaal wel eens

Te veel hooi op je vork nemen is voor veel mensen herkenbaar. We doen het onszelf allemaal wel eens aan. Het is ook helemaal niet erg of schadelijk om een keer iets te veel hooi op je vork te nemen. Vaak komt dit voort uit enthousiasme en kent het geen ernstige gevolgen.

Meestal voel je ook wel aankomen wanneer jij jezelf of een ander meer hebt beloofd dan je aan blijkt te kunnen. Hier kom je gaandeweg achter. Soms is er iets aan te doen, soms niet. Gebeurt dit je een keer, dan trek je hier lering uit om ervoor te zorgen dat het niet nogmaals gebeurt. Uiteraard kun je hiermee niet voorkomen dat het je in de toekomst toch nog een keertje overkomt. Ook daar hoef je niet te zwaar aan te tillen. Je kunt immers nooit van tevoren alle omstandigheden en scenario’s voorspellen.

te veel werk aannemen

Wanneer is dit geen probleem?

In de meeste gevallen is het dus geen probleem om een keer of incidenteel wat te veel hooi op je vork te nemen. Het voelt misschien vervelend en heeft wellicht ook gevolgen voor jou of voor een ander, maar in de meeste gevallen zijn de gevolgen te overzien.

Dat is misschien ook direct het criterium bij het bepalen of het problematisch is of niet: zijn er gevolgen en zijn die gevolgen te behappen?

Wanneer kun je wel spreken van een probleem?

Te veel hooi op je vork nemen, is echter niet altijd zo onschuldig als het lijkt. Er zijn twee belangrijke factoren die bepalen of er sprake is van een echt probleem, namelijk: is het iets dat terugkeert en zijn er (ernstige) gevolgen? Als het antwoord op beide vragen “ja” luidt, kan het zeer goed zijn dat er sprake is van een problematische situatie.

Wanneer je structureel te veel hooi op je vork neemt en dit ook niet zonder gevolgen blijft, loop je namelijk het risico dat dit overgaat in iets anders. Het kan namelijk zorgen voor veel stress en dit neemt op zijn beurt weer grotere risico’s met zich mee.

Waarom neem je eigenlijk te veel hooi op je vork?

Teveel hooi op je vork nemen is niet iets dat je zomaar doet. Je doet dit ook niet omdat je het wilt. Niemand doet dingen met het idee: vandaag ga ik wederom meer doen dan ik aan kan. De vraag is dan ook: waarom doe je dit dan wel, ondanks dat je het niet wilt?

Te veel hooi op je vork nemen, kun je doen door interne of externe factoren. Met interne factoren bedoel ik dat je zelf te veel van je eist. Het kan zo zijn dat je jouw eigen capaciteit overschat of dat je de neiging hebt om structureel meer van jezelf te eisen dan dat je kunt leveren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren omdat je onrealistische eisen aan jezelf stelt, maar ook uit ambitie of enthousiasme, en wellicht ook door een gebrek aan zelfkennis.

Teveel hooi op je vork nemen door externe factoren, betekent dat jij druk van buitenaf ervaart die ervoor zorgt dat je te weinig kunt leveren. Mensen die om deze reden te veel hooi op hun vork nemen, hebben niet zelden last van werkstress.

Uiteindelijk is er vaak een duidelijke reden waarom mensen te veel hooi op hun vork nemen: ze hebben moeite met nee zeggen.

Hoe herken je op problematische wijze te veel hooi op je vork neemt?

Wanneer het nemen van te veel hooi op je vork een probleem vormt, kun je relatief eenvoudig bepalen aan de hand van een enkele belangrijke factor: stress. Zorgt jouw gedrag voor stress? Belangrijk bij het beantwoorden van die vraag, is om te kijken naar de langere termijn. Het kan best zo zijn dat je met enige regelmaat iets te veel hooi op je vork neemt en dat dit zorgt voor piekmomenten van stress. Wanneer dit echter niet regelmatig voorkomt en de stress ook weer verdwijnt, is er niet direct sprake van een risico.

Wanneer jij echter structureel de neiging hebt om te veel hooi op je vork te nemen en dit constant zorgt voor stress, zorgt dit voor een risicovolle en ongezonde situatie.

stress door te veel hooi op vork nemen

Hoe uit dit zich dan?

Stress kan zich op veel verschillende manieren manifesteren. Hoe jij stress ervaart en hoe jij dit uit, kan verschillen van de manier waarop een ander dit ervaart en uit. Toch zijn er vaak duidelijke symptomen waar te nemen. Wanneer structureel te veel hooi op je vork nemen zich uit in stress, kan er onder andere sprake zijn van:

Herken jij deze symptomen en kun je deze linken aan het feit dat je met regelmaat te veel hooi op je vork neemt? Dan is dit een duidelijke indicatie dat het bij jou ongezonde vormen heeft aangenomen.

Hoe kun je dit verhelpen?

Het goede nieuws is dat je op dit punt het probleem zelf kunt verhelpen. Door stress weg te nemen, zul jij je beter voelen. Om dit te bewerkstelligen, zul je echter eerst de oorzaak van de stress weg moeten nemen en dat is in jouw geval jouw neiging om continu te veel hooi op je vork te nemen.

Hoe komt het dat je te veel hooi op je vork neemt? Probeer voor jezelf de redenen te achterhalen en te benoemen. En komt het door drukte en het feit dat het simpelweg te veel is, of is er een andere reden die ervoor zorgt dat het je mentaal te veel wordt? Inzicht en bewustwording zijn een belangrijke eerste stap. Een stap die ervoor zorgt dat je structureel je problemen gaat herkennen, benoemen en aanpakken. Dat zal niet eenvoudig zijn, maar de confrontatie en hieruit volgende handelingen zullen ervoor zorgen dat je in de toekomst weet wanneer je op het punt staat te veel hooi op je vork te nemen en jij jezelf hier dus tegen kunt beschermen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Professionele hulp kan nodig zijn

Wanneer het niet lukt om ervoor te zorgen dat dingen beter behapbaar worden en je niet constant te veel hooi op je vork neemt, kan dit stress verergeren. In het ergste – maar absoluut niet ondenkbare – scenario kan dit zorgen voor uitval, overspannenheid en uiteindelijk zelfs een burn-out.

Door tijdig professionele hulp te zoeken wanneer je hebt geconstateerd dat je problemen niet meer zelf op te lossen zijn, kun je ervoor zorgen dat je niet verder afglijdt. Maak onze burn-out test en neem vrijblijvend contact op met een van onze coaches voor een kennismakingsgesprek. Met de juiste begeleiding kun je leren om af te rekenen met jouw problematische neiging om te veel hooi op je vork te nemen. Het gevolg is geen ongezonde stress, meer grip op je leven en meer plezier en geluk.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven