Zoeken

Zoeken sluiten

Geen tijd voor jezelf hebben

donderdag 14 november 2019

Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig. Sommige mensen wat meer, anderen wat minder. Voor bijna iedereen geldt echter dat geen tijd voor jezelf hebben ervoor kan zorgen dat je onvoldoende toekomt aan de dingen die je wilt doen. Dit zijn de dingen waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt.

Drukte is soms onvermijdelijk. Er kunnen altijd momenten of kortere periodes voorkomen waarin je geen tijd voor jezelf hebt. Dat is vervelend, maar je komt er meestal probleemloos doorheen. Wanneer je de drukte kunt overzien en weet wanneer deze weer eindigt, zal het je waarschijnlijk niet deren dat je tijdelijk niet toekomt aan het doen van de dingen die je wilt doen, of aan het nemen van voldoende ontspanning.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De gevolgen van een druk leven

Het druk hebben” is een kenmerk van de tijd waarin wij leven. Dat hier bepaalde risico’s aan kleven, bewijst de praktijk. Veel mensen hebben te kampen met te veel stress of zelfs met burn-out klachten. In zeer veel gevallen worden deze klachten veroorzaakt omdat men het te druk heeft. Hetzij op het werk, wanneer er te veel werkdruk wordt ervaren en er werkstress ontstaat; hetzij door een zeer druk een veeleisend privéleven. Zeker wanneer van beide sprake is, is de kans aanwezig dat je het gevoel krijgt geleefd te worden. Geen tijd voor jezelf hebben, is hiervan een veelvoorkomend gevolg.

gevolgen van een druk leven

Wanneer wordt geen tijd voor jezelf hebben een probleem?

Geen tijd voor jezelf hebben is iets waar mensen die een drukke baan en een druk gezinsleven en/of sociaal leven hebben, vaak mee kunnen worstelen. Maar wanneer wordt dit echt een probleem? Bijna iedereen zal wel eens het gevoel hebben de grip een beetje kwijt te raken en geleefd te worden. Je hebt het gevoel dat je geen moment rust hebt en constant bezig bent om alle afspraken in je agenda of items op je to do list af te vinken. Het gevolg kan zijn dat je dingen gaat vergeten of misschien zelfs fouten gaat maken omdat je het zo druk hebt.

Hoe vervelend dat misschien ook kan zijn, het is zelden meteen problematisch. Zolang je maar weet dat het tijdelijk is en je op korte termijn weer aan voldoende ontspanning kunt komen, zul je wel om kunnen gaan met de situatie. Denk bijvoorbeeld eens aan de feestdagen. Dit is een periode waarin je kunt ervaren dat je geen tijd voor jezelf hebt. Aan het einde van het jaar is het vaak druk op het werk, met strakke deadlines en dan is er ook nog alle hectiek rondom de feestdagen. Maar je weet: over een paar weken kan de situatie weer heel anders zijn. Dus je zet door, werkt hard en slaat je er doorheen.

Wanneer dit laatste perspectief ontbreekt, dus wanneer je geen uitzicht hebt op verbetering van de situatie, kan geen tijd voor jezelf hebben, leiden tot problemen.

Ook “leuke dingen” kunnen voor stress zorgen

Onvoldoende tijd voor jezelf hebben, kan zorgen voor stress. Een teveel aan stress associëren wij logischerwijs met negativiteit. Vaak ontstaat een teveel aan stress ook door situaties die wij als negatief ervaren, zoals te veel werkdruk. Het is echter niet zo dat alleen nare ervaringen of situaties voor stress kunnen zorgen.

Ook “leuke dingen” kunnen ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt geen tijd voor jezelf te hebben, waardoor stress kan ontstaan. Ik zet “leuke dingen” bewust tussen aanhalingstekens omdat, wanneer je het gevoel hebt geleefd te worden, deze normaal zo leuke dingen ineens helemaal niet meer zo leuk zijn.

Wanneer je ervaart dat je niet toekomt aan de dingen die je echt wilt doen, of behoefte hebt aan even helemaal niets doen, kan alles wat dit verhindert ineens als een last gaan voelen. Alledaagse zaken die je normaal energie en voldoening geven, kunnen aan gaan voelen als “een moetje”: je gaat ze doen omdat je het gevoel hebt dat dit van je verwacht wordt of omdat je jezelf hiertoe verplicht. Hierdoor kan iets wat je normaal gesproken plezier en energie geeft, ineens juist energie gaan kosten en misschien zelfs zorgen voor stress. Denk aan dingen als naar de sportschool gaan, eten bij je ouders of familie, een drankje in de stad doen met vrienden of naar de verjaardag van een collega gaan.

Speelt dit gedurende langere tijd?

Herken jij jezelf in het bovenstaande en heb je het gevoel dat je door sociale verplichtingen of andere redenen niet meer (voldoende) toekomt aan het doen van de dingen die je echt wilt doen? Dan is het misschien tijd om dingen anders aan te pakken, zeker wanneer de situatie al langere tijd speelt.

Hoe zorg je voor verandering?

Soms kan het belangrijk zijn om te kiezen voor jezelf. Wanneer je voor je gevoel geen tijd voor jezelf hebt en je humeur en misschien zelfs gezondheid en geluk hieronder gaan lijden, heb je een legitieme reden om jezelf even een halt toe te roepen.

Vraag jezelf af wat echt belangrijk is. Dat is niet eenvoudig, want je vindt alles misschien wel belangrijk. Probeer eventuele “fear of missing out” aan de kant te zetten: het gaat nu om jezelf en om je eigen welzijn. Misschien krijg je het gevoel mensen teleur te stellen wanneer je nee zegt tegen bepaalde dingen om genoeg tijd voor jezelf te nemen. Je zult echter merken dat vrijwel altijd je omgeving begripvol reageert, zolang je maar goed communiceert.

tijd voor jezelf bij een burn-out

Goede communicatie is de sleutel

Je bent echt niet de enige met dit gevoel. Geen tijd voor jezelf hebben, is iets waar veel mensen mee worstelen. Wanneer je hier duidelijk over bent, zal je omgeving je bijna altijd begrijpen. Goede communicatie is de sleutel. Wanneer je uitlegt waarom je die verjaardag overslaat, waarom je dat etentje even laat schieten of waarom je deze keer even niet komt helpen klussen bij een vriend of vriendin, zul je heus wel op begrip kunnen rekenen.

Wees altijd eerlijk. Wanneer je smoesjes gaat verzinnen, kan dit er niet alleen voor zorgen dat dit zich tegen je gaat keren; je gaat je er zelf misschien ook schuldig door voelen. Wees daarom eerlijk. Helemaal niets zeggen en zonder bericht verstek laten gaan, zal je helemaal niet in dank worden afgenomen. Zorg ervoor dat je omgeving je begrijpt, zodat anderen geen last krijgen van jouw stress.

Geen tijd voor jezelf hebben, wordt niet altijd veroorzaakt door externe factoren. Het kan ook zo zijn dat jij zelf te veel hooi op je vork neemt. Neem de tijd om je prioriteiten te bepalen en oefen in time management. Je gezondheid en welzijn verdienen de hoogste prioriteit. Kijk welke dingen je kunt laten vallen om voldoende tijd voor ontspanning vrij te maken, wanneer je voelt dat dit nodig is. De wereld stopt niet met draaien als je een dag niet stofzuigt of er een keer voor kiest om een film te kijken in plaats van naar de sportschool te gaan.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Voorkom dat stress problematisch wordt

Door te herkennen en erkennen dat je te weinig tijd voor jezelf hebt, kun je de stappen nemen die nodig zijn om de situatie te veranderen. Zo voorkom je dat stress problematisch wordt. Op dezelfde voet doorgaan, kan ertoe leiden dat je bijvoorbeeld te kampen krijgt met burn-out verschijnselen.

De SHE is the Medicine Do-It-Yourself Kit

Wil je hier meer over weten? Op je eigen tijd en tempo kennis maken met Yoga en Ayurveda? Misschien heb je vage lichamelijke klachten en kamp je met stress. Mogelijk wil je gewoon eens jezelf op nummer één zetten en tijd voor jezelf maken. Je wilt je gezond, fit en energiek voelen. Dan is de nieuwe SHE is the Medicine Do-It-Yourself Kit iets voor jou. Het is een lichaamsgericht en holistisch leefstijl programma voor vrouwen. Middels video’s, audio, schrijfopdrachten en reflectie-oefeningen duiken we in Ayurveda, Yoga, de maan- en menstruatiecyclus, vrouwelijkheid, gezonde voeding, kruiden, slaap en seksualiteit.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven