Zoeken

Zoeken sluiten

Snel geïrriteerd door stress

vrijdag 25 oktober 2019

Snel geïrriteerd door stress: 5 Tips om weer wat kalmer te worden

Stress kan ervoor zorgen dat je snel geïrriteerd raakt wat ervoor kan zorgen dat je in vervelende situaties terecht komt, zoals: een ruzie, problemen in je relatie of mensen om je heen afsnauwen terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Het kan ook zijn dat de frustratie zich naar binnen keert met als gevolg dat je kritisch bent naar jezelf en nog minder lekker in je vel gaat zitten. Snel geïrriteerd raken door stress is eigenlijk niet vreemd. We leggen graag uit hoe het precies werkt en geven je tips die jou kunnen helpen irritatie los te laten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stress put je uit

Als je lange tijd stress ervaart, overspannen bent of een burn-out hebt, heb je te veel van je lichaam gevraagd. Zowel psychisch als lichamelijk raak je uitgeput en overbelast, met alle gevolgen van dien. Lichamelijk kun je het merken aan hartkloppingenrode vlekkenlast van je maagpijnlijke spieren of benauwdheid. Maar dat is niet het enige, ook psychisch kun je merken dat je opgebrand bent: je bent snel emotioneel, je hebt moeite met helder denken, je kunt je nergens meer toe zetten, maakt onnodig foutenje kunt geen belangstelling opbrengen, je hebt paniekaanvallen en je raakt snel geïrriteerd.

Zowel lichamelijk als geestelijk zul je dus merken dat het genoeg is geweest. Normaal gesproken – als je goed in je vel zit en ontspannen door het leven gaat – kunnen we meer hebben. Irritatie begint dan veelal pas na een langere tijd of na een opstapeling van vervelende gebeurtenissen, zoals moeten overwerken, op weg naar huis in de file belanden en thuis realiseren dat er niets in huis is om een maaltijd te bereiden.

Irritatie komt als je niet lekker in je vel zit sneller opzetten, bijvoorbeeld door stress. Er hoeft dan niet veel te gebeuren om geïrriteerd te raken. Je hebt een kort lontje, je bent prikkelbaar en lichtgeraakt en om het minste raak je geïrriteerd. Dit komt omdat je niet lekker in je vel zit, oververmoeid bent en alles te veel voor je is.

Snel geirriteerd door stress

Snel geïrriteerd, hoe ga je er mee om?

Onderstaande tips kunnen je helpen om minder snel geïrriteerd te raken.

1. Maak het bespreekbaar

Voor je omgeving kan het pittig zijn dat je zo snel geïrriteerd bent en zij regelmatig de volle laag over zich heen krijgen. Spreek daarom naar hen uit hoe het met je gaat, wat je voelt en wat jij nodig hebt. Op deze manier is het voor mensen om je heen beter te begrijpen waarom je zo reageert. Ook al is het voor hen alsnog niet prettig, er zal meer begrip ontstaan. Daarbij zullen ze je wellicht meer ruimte geven en zien zij zo’n uitbarsting als onderdeel van jouw proces waardoor het voor hen minder persoonlijk wordt.

2. Verminder stress

Ben je snel geïrriteerd door stress? Dan is het van groot belang om stress te verminderen. Belangrijk is om de oorzaak te achterhalen, bijvoorbeeld werkstressfinanciële problemen, een moeilijke scheiding of verlies van een dierbare. Door te weten waardoor je zo veel stress ervaart, kun je er ook gericht wat aan doen. Stress kan veel doen met je gezondheid en je leven, het is daarom belangrijk om op tijd actie te ondernemen. Hoe eerder in het proces je actie onderneemt, des te makkelijker is het om het op te lossen.

Twijfel jij eraan of je echt zoveel stress ervaart? Doe dan gratis onze burn-out test; na het invullen van een aantal vragen krijg je direct de uitslag.

3. Ontspan wat vaker

Irritatie komt voort uit spanning, stress, vermoeidheid en niet lekker in je vel zitten. Daarom is het belangrijk om iedere dag tijd te nemen voor ontspanning zodat je lichamelijk en psychisch tot rust kunt komen. Ontspanning kan helpen om irritatie los te laten en tot rust te komen. Manieren om dit te doen zijn: yogameditatiemindfulness of ademhalingsoefeningen. Door hier iedere dag aandacht aan te besteden zul je merken dat je meer rust in je leven gaat ervaren en dus ook minder snel geïrriteerd raakt.

Snel-geïrriteerd-door-stress-meditatie

4. Wacht even met reageren

Wanneer we snel geïrriteerd zijn door stress zijn we geneigd om direct te reageren – en dan niet op de meest aardige manier. Het kan helpend zijn om even te wachten met reageren en bij jezelf na te gaan wat de ander precies bedoelt, hoe de ander het bedoelt en waarom de ander het zo doet of dit uitspreekt. Door even een korte pauze in te lassen voor jezelf, kun je voorkomen dat je direct en zonder na te denken een snauwende reactie geeft, boos wordt of iets zegt waar je later spijt van krijgt.

5. Verminder prikkels

Irritatie kan ook ontstaan als er om je heen veel gebeurt; er staat muziek aan, er ligt veel rommel in huis, je partner probeert een gesprek met je te voeren, je bent zelf bezig met het bereiden van het eten en tussendoor is de hond aan het blaffen want die wil graag naar buiten. Dit alles kan ervoor zorgen dat je overprikkeld raakt en daardoor weer snel in irritatie schiet.

Het kan dus prettig zijn om prikkels te verminderen; zorg voor een schone, opgeruimde omgeving en laat de muziek uit of zet het wat zachter. En wil je partner praten? Zorg er dan voor dat je focus op je partner is gericht en jij ondertussen nergens mee bezig bent. Op deze manier zit je minder snel aan de max van je prikkel tolerantie en kun je wellicht wat prettiger reageren op je partner en raak je minder snel geïrriteerd.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Snel geïrriteerd door stress, oververmoeidheid of burn-out

Herken jij je in bovenstaand verhaal? Het kan gunstig zijn om hierbij hulp in te schakelen van een professional. De coaches van Liberi zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en bekend met irritatie als gevolg daarvan.

Zij bieden je hulp, ondersteuning en een luisterend oor terwijl jullie samen door de natuur wandelen. Er wordt gewerkt middels een uniek Fasenplan waardoor jij meer rust zult ervaren, nieuwe inzichten krijgt en leert hoe je goed kunt omgaan met stress. Het gevolg? Je zult een stuk minder snel geïrriteerd raken omdat stress afneemt en omdat je weet hoe je er mee om kunt gaan.

Je kunt contact met ons opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

 

Veelgestelde vragen

Stress kan ervoor zorgen dat je snel geïrriteerd raakt wat ervoor kan zorgen dat je in vervelende situaties terecht komt, zoals: een ruzie, problemen in je relatie of mensen om je heen afsnauwen terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Het kan ook zijn dat de frustratie zich naar binnen keert met als gevolg dat je kritisch bent naar jezelf en nog minder lekker in je vel gaat zitten. Snel geïrriteerd raken door stress is eigenlijk niet vreemd.
De volgende tips kunnen helpen om minder snel geïrriteerd te raken: - Maak je irritatie bespreekbaar - Probeer stress te verminderen - Probeer meer te ontspannen - Wacht een moment voordat je reageert - Probeer prikkels te verminderen
Als je lange tijd stress ervaart, overspannen bent of een burn-out hebt, heb je te veel van je lichaam gevraagd. Zowel psychisch als lichamelijk raak je uitgeput en overbelast, met alle gevolgen van dien. Lichamelijk kun je het merken aan hartkloppingen, rode vlekken, last van je maag, pijnlijke spieren of benauwdheid. Maar dat is niet het enige, ook psychisch kun je merken dat je opgebrand bent: je bent snel emotioneel, je hebt moeite met helder denken, je kunt je nergens meer toe zetten, maakt onnodig fouten, je kunt geen belangstelling opbrengen, je hebt paniekaanvallen en je raakt snel geïrriteerd.
Zowel lichamelijk als geestelijk zul je dus merken dat het genoeg is geweest. Normaal gesproken - als je goed in je vel zit en ontspannen door het leven gaat - kunnen we meer hebben. Irritatie begint dan veelal pas na een langere tijd of na een opstapeling van vervelende gebeurtenissen, zoals moeten overwerken, op weg naar huis in de file belanden en thuis realiseren dat er niets in huis is om een maaltijd te bereiden.

Bronvermelding:

Begrip tonen is essentieel wanneer iemand geïrriteerd is. Je kan hier bepaalde gesprekstechnieken voor toepassen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven