fbpx

Geen belangstelling kunnen opbrengen

Geen belangstelling kunnen opbrengen

Geen belangstelling kunnen opbrengen 1024 682 Liberi

Geen belangstelling kunnen opbrengen door stress of burn-out

Geen belangstelling kunnen opbrengen is een symptoom dat bij stress en een burn-out kan voorkomen. Alle energie die je nog hebt – en dat is vaak niet veel – gaat naar jezelf. Daarbij kun je door de uitputting meer afgevlakt, prikkelbaar, neerslachtig zijn en kun je nergens toe komen. Je hebt eigenlijk nauwelijks de energie om goed voor jezelf te zorgen, laat staan om interesse en belangstelling op te brengen voor anderen. Toch is dit heel lastig, omdat er een kans bestaat dat het gaat wringen tussen jou en je partner, collega, familielid of vriend(in). We delen graag meer informatie over geen belangstelling op kunnen brengen en hoe je hier mee om kunt gaan.

Geen belangstelling kunnen opbrengen, waar komt het door?

Als je lange tijd te veel van jezelf gevraagd hebt, bijvoorbeeld door werkstress of financiële problemen kan het zijn dat je uiteindelijk helemaal uitgeput raakt. Lange tijd ben je over je grenzen gegaan, je hebt de signalen van je lichaam genegeerd en ook de symptomen van chronische stress liet je links liggen. Het gevolg is uitputting of een burn-out. Voordat je in een burn-out belandt is er vaak al een lange tijd (maanden tot jaren) sprake van stress. Uiteindelijk trekt het lichaam dit niet meer en raak je uitgeput; dit kan gepaard gaan met een burn-out of depressie.

Doordat je bijnieren continu het stresshormoon cortisol hebben aangemaakt, raken ook je bijnieren uitgeput en kun je last krijgen van allerlei gezondheidsproblemen.

Als je volledig uitgeput bent wordt het moeilijk om je nog ergens toe te zetten. Het liefste wil je slapen, niets doen. Het idee alleen al om iets te ondernemen voelt vermoeiend en daarbij heb je er helemaal geen behoefte aan. Zelfs het opbrengen van belangstelling kan hierdoor te veel zijn. Als iemand tegen je praat, hoop je misschien stiekem dat de ander zijn of haar mond houdt omdat de woorden je doen duizelen en je de informatie niet kunt verwerken. Je wílt wel geïnteresseerd luisteren, maar het lukt je niet. Je bent te moe om belangstelling op te brengen.

Geen belangstelling kunnen burn-out stress

Schuldgevoel en vermijden van contact

Voor jezelf voelt het misschien het makkelijkste om mensen daarom maar uit je buurt te houden. Je weet dat je het niet kunt opbrengen om belangstelling te tonen en daardoor voel je je schuldig. Zij zijn er namelijk ook voor jou en je wilt net zo goed iets voor hen betekenen. Echter lukt het niet om belangstelling op te brengen voor mensen en dingen om je heen.

Het kan zijn dat je daardoor het contact met mensen uit de weg gaat:

  1. Je bent volledig uitgeput waardoor je geen energie hebt om belangstelling te tonen.
  2. Geen belangstelling kunnen opbrengen zorgt voor een schuldgevoel.
  3. Contact wordt vermeden omdat je je schuldig voelt omdat je geen belangstelling op kunt brengen voor mensen en dingen om je heen.

Zoals je ziet kun je dus in een vicieuze cirkel terecht komen wat het zeker niet makkelijker maakt. Want hoe meer je het contact gaat vermijden, hoe moeilijker het wordt om dit weer te herstellen. Onderstaande tips kunnen helpen als je geen belangstelling op kunt brengen voor mensen en dingen om je heen.

Geen belangstelling kunnen opbrengen stress

Geen belangstelling kunnen opbrengen: 4 Tips

Geen belangstelling kunnen opbrengen door stress of burn-out komt vaak voor. Onderstaande tips kunnen je helpen om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk wél weer belangstelling kunt opbrengen voor mensen en dingen om je heen.

1. Praat er over

Probeer de ander uit te leggen waarom het je niet lukt om belangstelling te tonen voor de ander. Of dit nou gaat om je partner, een vriend(in), je collega of een familielid; door de achterliggende oorzaak te delen kan er begrip ontstaan. Als je geen belangstelling toont, en ook niet uitlegt hoe dit komt, komt jullie relatie onterecht onder druk te staan. Jij zit met een groot schuldgevoel en de ander vraagt zich af waarom je nooit eens vraagt hoe het gaat. Probeer uit te leggen waarom het je niet lukt (of laat ze dit artikel lezen als uitleggen te moeilijk is) zodat de ander weet dat het onmacht is, en geen onwil.

2. Zorg goed voor jezelf

Als jij goed voor jezelf zorgt, zul je ook sneller herstellen van een burn-out. Met als gevolg dat het je weer lukt om belangstelling voor anderen op te brengen. Dat je een schuldgevoel krijgt als je geen belangstelling kunt opbrengen, dat is logisch. Maar dit gevoel gaat er niet voor zorgen dat jij beter in je vel komt te zitten, integendeel. Denk daarom eerst aan jezelf en jouw gezondheid. Zorg goed voor jezelf: neem je rust, eet gezond, verminder stress en wees lief voor jezelf.

3. Praat met een professional

Herstellen van een burn-out is niet niks. Om dit proces te ondersteunen en te versnellen kan het helpend zijn om met een professional te gaan praten. Een coach bijvoorbeeld kan ondersteuning bieden bij je proces. De coach luistert naar je, geeft je tips en opdrachten en bekijkt samen met jou welke stappen er gezet kunnen worden zodat je weer vooruit komt. Praten met een professional kan prettig zijn omdat je een stok achter de deur hebt en daarbij hoef je het niet alleen te doen. Het feit dat iemand met je meekijkt en jou wil helpen kan al veel goeds doen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en helpen je graag vooruit.

4. Neem voldoende tijd om tot rust te komen

Geen belangstelling kunnen opbrengen komt voornamelijk voort uit het feit dat je geen energie hebt. Daarbij kan overprikkeling ook een rol spelen. Het is daarom erg belangrijk om voldoende tijd te nemen voor rust en ontspanning zodat je lichamelijk en geestelijk tot rust kunt komen. Het kan helpend zijn om ademhalingsoefeningen te doen of te mediteren. Ook yoga en mindfulness kunnen ondersteuning bieden om rust te creëren.

Geen belangstelling kunnen opbrengen: geef jezelf de tijd

Gelukkig is een burn-out tijdelijk. Als je aan jezelf gaat werken en goed voor jezelf zorgt zul je er uiteindelijk wel weer bovenop komen, al is dit wel iets wat veel tijd nodig heeft. Onthoud dat de belangstelling voor anderen wel weer terugkomt zolang jij maar goed voor jezelf zorgt.

Herken jij dat je geen belangstelling kunt opbrengen door stress of burn-out? En wil je graag ondersteuning bij dit proces? Neem dan gerust contact met ons op zodat we samen kunnen kijken hoe we jou kunnen helpen. Je hoeft het niet alleen te doen: bekijk hier hoe wij je kunnen ondersteunen.

Categorie: Stress

5 minuten leestijd

Deel deze blog:

Deel deze blog:
reinoud prins liberi

Reinoud Prins,
Wandelcoach en medeoprichter Liberi


Over de auteur:

Nadat ik zelf een heftige burn-out heb meegemaakt, waarin angst en depressie sterk aanwezig waren heb ik het roer om gegooid. In mijn coaching ben ik compassievol, recht door zee en oplossingsgericht. Mijn eigen ervaring neem ik graag mee om je te helpen om tot nieuwe inzichten te komen. Ik geloof dat niets ooit voor niets is. Mijn missie is geslaagd als jij je authentieke zelf hebt (terug) gevonden.

Coach-Reinoud-Drenthe-Overijssel

Reinoud Prins,
Wandelcoach en medeoprichter Liberi


Over de auteur:

Nadat ik zelf een heftige burn-out heb meegemaakt, waarin angst en depressie sterk aanwezig waren heb ik het roer om gegooid. In mijn coaching ben ik compassievol, recht door zee en oplossingsgericht. Mijn eigen ervaring neem ik graag mee om je te helpen om tot nieuwe inzichten te komen. Ik geloof dat niets ooit voor niets is. Mijn missie is geslaagd als jij je authentieke zelf hebt (terug) gevonden.

voor wie

onze werkwijze

test je stress

×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven
WhatsApp WhatsApp