Stress komt tegenwoordig vaak voor. We leven in een gehaaste maatschappij die gericht is op prestaties en waar alles snel moet gaan. Niet iedereen kan hier zonder moeite mee omgaan. Voor sommigen wordt het te zwaar, loopt de stress te hoog op en wordt er continu een gehaast gevoel ervaren. Eén van de gevolgen hiervan kan zijn dat je onnodig fouten gaat maken door stress, iets wat er uiteindelijk voor zorgt dat je in een vicieuze cirkel komt die moeilijk te doorbreken is. Hoe dit precies werkt en hoe je er mee omgaat, dat leggen we je graag uit in dit artikel.
Stress is niet per definitie slecht. Als je gewone stress ervaart, bijvoorbeeld voor een examen is dit juist erg functioneel. Het zorgt ervoor dat je alert bent, dat je je beter kunt concentreren en meer focus houdt. Stress is op dat moment functioneel omdat het je helpt beter te presteren. Echter als stress te lang aanhoud of te hoog oploopt (zonder dat daar de de juiste mate van ontspanning op volgt) wordt de stress ongezond. Deze stress houdt langer aan, helpt je niet, maar werkt je juist juist tegen. Het is belemmerend en zorgt er juist voor dat je minder goed kunt functioneren. Het kan zelfs zo zijn dat de langdurige stress die je ervaart op het werk, na lange tijd invloed heeft op je relatie waardoor ook deze onder stress lijdt en voor extra stress zorgt. Het kan voor een soort domino effect zorgen.
Stress kan dus functioneel zijn. Maar zodra je dit langdurig ervaart en zelfs op momenten waarbij stress niet nodig is, kan het belemmerend zijn en de gezondheid beïnvloeden.
Stress heeft niet alleen invloed op je gezondheid, maar ook op je brein. Langdurige stress kan eraan bijdragen dat het brein steeds slechter gaat functioneren. De prefrontale cortex (gebied in de hersenen, in het voorste gedeelte van de frontale kwabben) functioneert minder goed door stress. Dit komt doordat er continu cortisol in de bijnieren wordt aangemaakt wat op lange termijn schadelijk kan zijn voor het brein. Dit kan de volgende gevolgen kan hebben:
Juist zaken als concentratie, analyseren en overzicht bewaren zijn belangrijk als het gaat om het maken van een goede keus. Je kunt je wellicht voorstellen dat als de prefrontale cortex minder goed functioneert, er ook sneller fouten worden gemaakt. Het gaat dan helaas niet om fouten waar je van kunt leren. Je gaat onnodig fouten maken door stress omdat het brein (de prefrontale cortex) niet goed meer functioneert.
Een minder goed functionerend brein en de gevolgen daarvan zijn erg vervelend en het kan veel invloed hebben op het dagelijks leven. Iedere dag, in verschillende situaties dienen er (weloverwogen) keuzes gemaakt te worden: op het werk, in het verkeer, in je privé situatie en zelfs in de supermarkt. Echter kan dit best lastig zijn als het brein door stress minder goed functioneert.
Ook kan langdurige stress en de gevolgen daarvan invloed hebben op je werkprestaties – deze kunnen door het minder goed functioneren van het brein achteruitgaan wat niet alleen vervelend is tegenover je werkgever, maar ook erg confronterend kan zijn voor jezelf. Onnodig fouten maken door stress kan het gevoel geven dat je geen controle meer hebt, het kan zorgen voor onzekerheid en misschien ga je bepaalde situaties vermijden om geen moeilijke beslissingen te hoeven nemen.
Zoals je ziet kan stress – en de invloed die het heeft op het brein – erg belemmerend zijn in het dagelijks functioneren. Op verschillende vlakken wordt het functioneren beperkt wat veel gevolgen heeft.
Als je momenteel veel stress ervaart, kan het helpen om ruimte en rust te creëren. En er voor te zorgen dat je even geen belangrijke beslissingen hoeft te nemen. Niet alleen omdat het brein minder goed functioneert, maar ook omdat beslissingen voor nieuwe stress kunnen zorgen. Je kunt het zien als een vicieuze cirkel:
Lange tijd te veel stress > Keuzes maken gaat minder goed > Onzekerheid over eigen kunnen > Beslissing moeten maken > Nieuwe stress
Het is dus heel belangrijk dat deze cirkel doorbroken wordt om niet continu nieuwe stress te ervaren. Wat hierbij kan helpen is een stap terug doen. Bijvoorbeeld een ziekmelding op je werk om echt even tot rust te kunnen komen, met mensen overleggen voordat je een beslissing maakt en ook hulp vragen kan helpend zijn. Voor sommigen is hulp vragen erg lastig, echter zijn dit vaak de mensen die ook moeite hebben met onnodig fouten maken. Dit kun je voorkomen door wél hulp te vragen en een stap terug te doen. Gun jezelf de tijd om opnieuw op te laden, voordat het van kwaad naar erger gaat.
Niet alleen je hersenen kunnen door stress worden aangetast, het kan ook invloed hebben op de gezondheid en uiteindelijk mogelijk leiden tot bijnieruitputting.
Door sommigen wordt er luchtig gedaan over stress – mede omdat het tegenwoordig zo normaal geworden lijkt te zijn. Stress en de klachten worden dan gebagatelliseerd. Echter dit is onterecht als je ziet wat stress allemaal met je kan doen. Onnodig fouten maken door stress kan een signaal zijn om een stapje terug te doen, om even stil te staan bij hoe het met je gaat en hoe je functioneert.
Merk je dat je niet lekker in je vel zit, dat je onnodig fouten maakt of dat je snel moe en prikkelbaar bent? Dit kan komen door te veel stress. Wellicht is het handig om hulp te zoeken van een professional. De coaches van Liberi zijn gespecialiseerd in stressklachten en kijken graag met je mee hoe ze je verder kunnen helpen. Hoewel hulp vragen niet voor iedereen makkelijk is, is dit wel een hele belangrijke stap als je wilt herstellen van stress of een burn-out.
Er is niets mis met het inschakelen van een coach, het is juist een investering in je gezondheid en geluk zodat je uiteindelijk wél weer die weloverwogen keuzes en beslissingen kunt maken. Vaak wil de werkgever dit voor je betalen, omdat de werkgever uitval wil voorkomen. Jij wilt niet continu aan jezelf twijfelen of nog meer stress ervaren. Kies voor jezelf en schakel indien nodig hulp in, je hoeft het niet alleen te doen!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606