Zoeken

Zoeken sluiten

Scheiding en burn-out

dinsdag 18 augustus 2020

Scheiding door burn-out? 3 Tips voor relatieproblemen door stress

Een burn-out kan best een een moeilijke factor zijn in een relatie. Want hoewel het voor degene die een burn-out heeft een enorm moeilijke situatie is, is het dit voor de partner ook. Scheiding en burn-out komt dus regelmatig voor. Tegelijkertijd kun je óók een burn-out krijgen door een scheiding. We delen er vandaag graag meer over. En voel jij nou dat je relatie door een burn-out niet meer zo lekker loopt? Dan hebben we nog 3 tips voor je die mogelijk kunnen helpen om een scheiding door burn-out te voorkomen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een burn-out heeft veel impact

Het hebben van een burn-out is niet niks, het verandert je en het brengt veel spanning met zich mee. Het kan zijn dat je sneller emotioneel bent, dat je prikkelbaar bent, snel geïrriteerd raakt, geen energie hebt, weinig compassie toont, een neerslachtig gevoel ervaart of nergens zin in hebt. Dit zijn slechts een aantal symptomen van stress en burn-out die iemand kan ervaren. Toch zegt dit waarschijnlijk al genoeg waarom een relatie moeizaam kan verlopen door stress.

Juist omdat je zo van elkaar houdt en volledig jezelf kunt zijn bij de ander is je partner ook de eerste waar je naartoe gaat met problemen of waar je jouw frustratie op afreageert. Doordat je je neerslachtig voelt en veel stress ervaart ben je ook prikkelbaar wat ervoor kan zorgen dat je je sneller irriteert aan je partner en dit ook laat merken. Als partner van iemand met een burn-out is dit natuurlijk ook niet makkelijk; je zult meer voor je partner moeten zorgen, je krijgt regelmatig een vervelende opmerking en er wordt veel van je verwacht.

Een burn-out heeft veel impact

Hoe de rollen veranderen tijdens een burn-out

Jouw partner, degene waar je altijd leuke dingen mee deed, waarmee je genoot van het leven en waar je samen een team mee vormde is nu helemaal opgebrand, snauwt je af en is veel aan het huilen. Jullie doen geen leuke dingen meer samen en er wordt weinig interesse getoond. Het is een hele verandering en het vraagt veel van beiden. Voor degene die een burn-out heeft kan het gevoel opspelen dat je niet goed genoeg bent en probeer je op je tenen te lopen om toch je beste kant te laten zien, en degene zonder burn-out krijgt ineens de taak om te zorgen, te luisteren en daarbij niet alles persoonlijk te nemen wat er gebeurt. Een burn-out maakt veel impact op een relatie. Dat dit uiteindelijk soms eindigt in een scheiding, is dus niet zo vreemd.

Scheiding en burn-out

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen gaan scheiden als één van beiden een burn-out heeft. Wat die reden is, is bij iedereen persoonlijk. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Partner kan niet overweg met burn-out en alles wat daarbij komt kijken
  • De partner erkent de burn-out niet waardoor er ongemakken ontstaan
  • Een burn-out kan je veranderen waardoor je niet meer helemaal past bij je huidige partner
  • De spanningen zijn te hoog opgelopen waardoor er regelmatig onenigheid is
  • Gebrek aan communicatie waardoor er veel verwachtingen zijn, onbegrip is naar elkaar toe en miscommunicatie
  • Er komt te veel op de schouders van de partner zonder burn-out

Scheiding en burn-out

Er zijn dus verschillende redenen voor scheiding bij een burn-out. Voor beide partners is zo’n situatie ook echt heel erg moeilijk. Later in dit artikel lees je een aantal tips om een scheiding door burn-out te voorkomen.

Burn-out door een scheiding

Tegelijkertijd kan het natuurlijk ook voorkomen dat je een burn-out krijgt door een (v)echtscheiding. Ten eerste komen er veel emoties vrij omdat jij en je partner uit elkaar gaan en daarbij komt nog alles wat geregeld moet worden; het huis, verdeling van de spullen, wie wanneer voor de kinderen zorgt, al het papierwerk en ga zo maar door. Er komt veel bij kijken wat heel veel stress kan veroorzaken, zeker wanneer een scheiding ook nog eens niet lekker loopt. Scheiding en burn-out raken elkaar dus op meerdere vlakken; een scheiding kan ontstaan omdat één van beiden een burn-out krijgt, maar je kunt ook een burn-out krijgen door een scheiding.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Scheiding en burn-out: 3 Tips om je relatie te redden

Ervaar jij relatieproblemen door stress of een burn-out en denk je steeds vaker aan een scheiding? Onderstaande tips kunnen helpen om jullie dichter bij elkaar te brengen.

Maar, wat we ook willen meegeven: hoewel het wenselijk kan zijn om je relatie nog te kunnen redden en weer dichter bij elkaar te komen, wil het niet zeggen dat een scheiding altijd een slechte keus is. Als het niet meer werkt tussen jullie en er tevergeefs van alles geprobeerd is om toch nog samen te blijven, is het soms het beste om ieder een eigen weg te gaan. Voel je dat het nog niet zo ver is? Dan kun je onderstaande tips gebruiken om jullie relatie te verbeteren.

Tips om je relatie te redden

1. Goede communicatie

Zorg ervoor dat jullie met elkaar blijven praten zodat er geen misverstanden of onbegrip ontstaat. Hoe moeilijk de situatie ook is, open communicatie is het enige wat helpt om elkaar te blijven begrijpen. Juist door een burn-out kan het zijn dat jullie stoppen met praten; voor degene met een burn-out kan praten lastig zijn omdat je de ander niet tot last wil zijn met wat er speelt, en voor de partner kan het een logische keuze zijn om maar niets meer te delen omdat de ander toch al zo veel moet dragen. Echter wordt het probleem hier alleen maar groter van. Blijf daarom met elkaar praten.

2. Geef elkaar de ruimte

Jullie beiden hebben ruimte nodig om tot jezelf te kunnen komen. Als partner van iemand met een burn-out is het belangrijk om de zorgtaak soms even los te kunnen laten, en bijvoorbeeld een avondje met vrienden te zijn. Juist hierdoor is het ook beter vol te houden met elkaar. Voor de ander is die tijd alleen nodig om tot rust te komen en te kunnen ontspannen.

3. Probeer er als team mee om te gaan

Samen zijn in goede en slechte tijden, toch? Probeer een situatie zoals deze als team aan te pakken; ja het is moeilijk, ja het doet pijn, maar weet dat jullie samen sterker zijn dan alleen. Probeer elkaar te vinden in deze moeilijke situatie om er samen voor te kunnen vechten, als een team. Herinner elkaar eraan waarom jullie bij elkaar zijn gekomen, wat jullie zo leuk vinden aan elkaar en de leuke dingen die jullie samen hebben meegemaakt. Maar realiseer je ook wat jullie samen al overwonnen hebben, dit kan moed geven om er echt samen voor te gaan.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hulp van een burn-out coach

Als problemen in een relatie zijn ontstaan voor een burn-out, of je bent in een burn-out geraakt door een scheiding kan het je helpen om hulp in te schakelen van een burn-out coach. Hoe sneller je hulp zoekt, hoe sneller je ook kunt herstellen. Een coach helpt je om de oorzaak van stress te achterhalen en deze aan te pakken. Tegelijkertijd leer je hoe je goed met stress kunt omgaan, leer je jezelf beter kennen en zul je weer beter in je vel komen te zitten. Mocht je een scheiding voor kunnen zijn, zul je merken dat het herstel van een burn-out weldegelijk bijdraagt aan het verbeteren van jullie relatie.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven