Partner met een burn-out: 7 Tips om er goed mee om te gaan
Een partner met een burn-out, hoe ga je daar nou goed mee om? Het hebben van een burn-out is niet alleen moeilijk voor degene die er middenin zit, ook voor jou als partner kan dit veel teweeg brengen. Zien dat de ander allerlei verschillende symptomen van stress heeft. Dat die persoon zichzelf niet meer is, oververmoeid is en stemmingswisselingen ervaart is niet niks. Daarbij komt er veel op jouw schouders terecht omdat je partner daar simpelweg niet meer toe in staat is. Denk aan het huishouden, boodschappen doen en daarbij heb je nog de zorg voor je partner met een burn-out. In dit blog delen we graag tips hoe je ermee omgaat als je partner een burn-out heeft.
Ik heb een partner met een burn-out, wat nu? 7 Tips
Het belangrijkste wat we willen delen is: laat je relatie niet stuk lopen door een burn-out. Het is een zware, moeilijke periode; voor je partner, maar zeker ook voor jou. Onthoud dat het een fase is en dat je partner er met de juiste ondersteuning, hulp en tijd voor herstel wel weer bovenop zal komen. Beter dan ooit.
1. Weet wat een burn-out is
Als je een burn-out hebt kan het heel lastig zijn om te uiten wat je precies voelt, hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Om je partner goed te kunnen begrijpen en ondersteunen is het daarom gunstig om jezelf in te lezen in wat een burn-out nou eigenlijk precies is. Als je weet wat het inhoudt, is het ook makkelijker om jezelf in te leven in de ander, te begrijpen waarom je partner op een bepaalde manier reageert en om hulp te bieden.
Het kan bijvoorbeeld helpen om ervaringsverhalen te lezen om het beter te begrijpen. Maar ook informatie over het hebben van een burn-out en wat daarbij komt kijken kan helpend zijn om je partner met een burn-out beter te begrijpen.
Onderstaande artikelen geven je wellicht meer inzicht:
- Waarom duurt een burn-out zo lang?
- Nooit meer de oude na een burn-out
- Waarom mensen met een burn-out zich onbegrepen voelen
2. Luisteren, luisteren, luisteren
Probeer je in te beelden dat je hele wereld in één klap in elkaar stort. Dat je nergens meer de energie voor hebt, je onbegrepen voelt, neerslachtig bent, snel geïrriteerd raakt en nergens meer plezier in hebt. Voor iemand met een burn-out is één van de belangrijkste dingen dat er naar hem of haar wordt geluisterd, zonder dat je een oordeel hebt of met oplossingen aankomt.
Luisteren naar je partner is dus heel belangrijk. Geef je partner de ruimte om te praten of om bij je uit te huilen. Óók als je partner soms onredelijk is, kortaf reageert of onredelijk is; onthoud dat dit veroorzaakt wordt door de burn-out en dat het niet persoonlijk naar jou bedoeld is. Dit is lastig, maar probeer er doorheen te prikken.
3. Moedig je partner met een burn-out aan
Voor je partner met een burn-out kan het moeilijk zijn om nieuwe dingen te ondernemen of uit de comfort-zone te komen. Jij als partner kunt daarbij helpen. Moedig je partner aan om iets nieuws te doen, om dingen te ondernemen die je partner spannend vindt of om stappen te zetten die nodig zijn. Ga bijvoorbeeld samen boodschappen doen, neem je partner mee in het openbaar vervoer om iets leuks te ondernemen, maak een ontspannende wandeling of moedig je partner aan om hulp te zoeken.
Benoem de voordelen die een stap met zich mee kan brengen, geef aan dat je partner het niet alleen hoeft te doen of motiveer je partner door te zeggen dat hij of zij het kan. Benoem het ook als je ziet dat je partner iets gedaan heeft wat spannend of nieuw is. Complimenteer je partner. Dit heeft invloed op het zelfvertrouwen en een succeservaring is erg helpend om het in de toekomst vaker te proberen. Ook als het niet helemaal goed is gegaan kunnen bemoedigende woorden helpen.
4. Denk ook aan jezelf
Hoe belangrijk het ook is om je partner met een burn-out te ondersteunen, vergeet jezelf niet. Het is namelijk niet de bedoeling dat jij door alle zorg en alles wat er nu voor jou extra bijkomt uitgeput raakt. Blijf dus goed voor jezelf zorgen, neem je rust als dat nodig is en zorg ook af en toe voor tijd alleen. Dit heb je nodig om er vervolgens weer 100% voor je partner te kunnen zijn.
5. Bied hulp
Het hebben van een burn-out is niet niks. Het gaat onder andere gepaard met oververmoeidheid, slechte nachtrust, prikkelbaarheid, neerslachtige gevoelens, nergens zin in hebben en snel emotioneel zijn. Probeer als partner hulp te bieden waar nodig. Dit kan zijn in de dagelijkse dingen zoals het huishouden en koken of andere zaken waar je partner moeite mee heeft.
Waak er wel voor dat je niet alles zomaar gaat overnemen. Voor je partner met een burn-out is het namelijk ook heel belangrijk om zelf hulp te leren vragen. Door te benoemen dat je hulp wil bieden en dat je partner hulp mag vragen als dat nodig is kun je dit wat makkelijker maken.
6. Ga niet mee lijden
Het kan erg lastig zijn om te zien dat je partner een burn-out heeft. Ondanks dat is het belangrijk om niet mee te lijden met je partner. Dit is voor zowel jezelf als je partner niet helpend. Dit wil niet zeggen dat je niet mag uiten dat het ook voor jou erg pittig is, maar wel dat je je partner voornamelijk probeert te motiveren, stimuleren en ondersteunen.
Onthoud ook dat het belangrijk is om alsnog leuke dingen te doen samen. Zoals bijvoorbeeld een fijne boswandeling, een film kijken in de bioscoop, samen picknicken of een andere rustige, ontspannen activiteit. Dit zorgt ervoor dat jullie verbonden blijven met elkaar en af en toe even uit de negatieve sleur komen.
7. Jij mag ook hulp vragen
Weet dat jij als partner niet alles alleen hoeft te doen. Ook jij mag hulp vragen, bijvoorbeeld aan vrienden van je partner of familieleden. Op deze manier hoef je niet alles alleen te dragen en kun jij ook even tijd nemen voor jezelf of ontspanning. Je kunt bijvoorbeeld aan familie vragen of ze eens in de week voor jullie willen koken, buren kun je vragen of ze af en toe de hond willen uitlaten, vrienden kun je benaderen om iets leuks te gaan doen met je partner.
Het is belangrijk dat ook jij soms even afstand kunt nemen zodat je er vervolgens weer helemaal voor je partner kunt zijn.
Heb vertrouwen in je partner met een burn-out
Hoe zwaar een burn-out ook kan zijn, zowel voor je partner als voor jou, probeer vertrouwen te houden dat het goed komt. Hier is best wel wat geduld en inlevingsvermogen voor nodig maar het komt echt goed.
Onze burn-out coaches kunnen helpen om het herstel spoedig en soepel te laten verlopen. Zij zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en weten precies hoe ze je partner kunnen helpen. Middels ons unieke Fasenplan helpen wij om te herstellen van een burn-out en het minimaliseert de kans op terugval na herstel.
Je kunt contact met ons opnemen voor een vrijblijvende kennismaking.