Wanneer je een burn-out oploopt, is dit zeer ingrijpend. De manier waarop je leefde, kan ineens niet meer. In elk geval totdat je hersteld bent. En zelfs dan kunnen dingen veranderen. Iemand die een burn-out heeft ervaren, komt hier vaak als een ander persoon uit. Als een persoon die weer volop kan genieten van het leven, maar dan wel met nieuwe inzichten. Een burn-out is dus zeer ingrijpend. Dat geldt zeker voor het moment waarop je hierdoor wordt geveld. Veel mensen zien een burn-out niet aankomen. Omdat zij de signalen van een burn-out negeren of deze bagatelliseren en denken dat het wel meevalt of vanzelf weer over gaat.
En ineens zit je dan thuis: compleet uitgevallen en zonder de energie of het vermogen om je dagelijkse dingen te doen. Wat te zeggen bij een burn-out? Je hebt waarschijnlijk nooit gedacht dat een burn-out jou zou treffen. Voor je gevoel moet je nu dus met de billen bloot. Mijn advies: doen. Hoe moeilijk dat ook is. In deze blog probeer ik je hiermee te helpen.
Wat te zeggen bij een burn-out? Open kaart spelen
Er zijn aardig wat mensen die vinden praten over een burn-out moeilijk. Zeker wanneer je voor je gevoel altijd prima hebt gefunctioneerd en misschien wel een trots persoon bent, kan het ontzettend moeilijk zijn om toe te geven dat je een burn-out hebt en hulp nodig hebt. Als burn-out coach hoor ik regelmatig van cliënten dat zij het lastig vonden om te accepteren dat zij een burn-out hadden. Wanneer dit voor jezelf al lastig is, dan is het naar de buitenwereld toe natuurlijk helemaal moeilijk. Want wat te zeggen bij een burn-out? Als jij altijd de indruk heb gewerkt dat het prima met je ging, of misschien wel mooi weer hebt gespeeld, kan de mededeling dat je een burn-out hebt voor sommigen als een donderslag bij heldere hemel komen.
“Wat? Jij? Maar je bent altijd zo sterk!” Het is een zin die mensen met een burn-out vaak te horen krijgen. De misvatting hier is dat een burn-out wordt gekoppeld aan mentale weerbaarheid. Deze twee dingen staan los van elkaar. Iedereen heeft namelijk een breekpunt. Zelfs de meest weerbare persoon. Als je maar lang genoeg structureel wordt blootgesteld aan te veel stress, bereik je dit breekpunt vanzelf. Wanneer je dit punt hebt bereikt, is open kaart spelen het beste wat je kunt doen.
Waarom mensen verrast kunnen zijn
Als jij je afvraagt waarom mensen verrast kunnen zijn door jouw burn-out, sta dan stil bij het feit dat je deze zelf misschien ook helemaal niet hebt zien aankomen, of dat je jouw stressklachten lange tijd verborgen hebt kunnen houden. Er zijn redenen waarom je stress niet altijd herkent. Herken jij dit niet bij jezelf, dan zullen anderen dit misschien ook niet kunnen.
Iemand die zelf nooit te maken heeft gehad met structurele ernstige stress of een burn-out, kan waarschijnlijk niet goed inschatten hoe jij je voelt. Dit is een belangrijke reden waarom mensen met een burn-out zich niet begrepen voelen. In zeker zin kun je dus stellen dat een burn-out komt met een bepaalde verantwoordelijkheid waar je misschien niet op zit te wachten: het kan aan jou zijn om begrip te kweken bij mensen in je omgeving. Het is altijd te hopen dat er dierbaren zijn die direct de ernst van de situatie inzien. Hebben mensen moeite om je gevoelens en situatie te begrijpen, schrijf hen dan niet direct af. Praat over je gevoelens. Betrek mensen bij wat er in je omgaat en je zult begrip kweken.
Wat vertel je dan?
Wij zeggen vaak: een burn-out overwin je niet alleen. Je doet dit met behulp van een burn-out coach, maar zeker ook met steun uit je omgeving. Jouw burn-out raakt anderen ook. Je vraagt je misschien af of anderen last hebben van jouw stress. Dat is mogelijk. Je maakt je daar misschien ook zorgen over. Als hier sprake van is, is dit misschien positiever dan je denkt. De ander zal in dat geval namelijk sneller erkennen dat er iets met je aan de hand is en dat je hulp nodig hebt. Je zult ervaren dat mensen in je omgeving het beste met je voor hebben en je ook echt willen helpen. Het is dan wel zaak om hen toe te laten en hulp te accepteren.
Maar wat vertel je dan? Wat te zeggen bij een burn-out? Wees zo duidelijk mogelijk. Begin met het waarom. Hoe komt het dat jij je voelt zoals jij je voelt? Mensen zijn altijd op zoek naar duiding en betekenis. Misschien is de oorzaak voor hen wel heel herkenbaar of komt het overeen met wat zij zelf al dachten. Vertel ook waar je last van hebt. Er zijn zeer veel verschillende symptomen van een burn-out. Wees eerlijk in wat je ervaart en welke gevolgen dit heeft. Ook al is het moeilijk. Onthoud echter dat een burn-out niets is om je voor te schamen. Niet eerlijk zijn over je problemen gaat je op geen enkele wijze helpen.
Kortom: wat te zeggen bij een burn-out? De waarheid
Wie een burn-out heeft, ziet misschien geen uitweg meer in zijn/haar situatie. Dit is oprecht hoe een burn-out kan aanvoelen. Het is ongepast om in deze context te spreken van positieve punten, maar als ik toch iets zou moeten noemen, is het dat het alleen maar beter kan worden. Je hebt niets te verliezen, dus wees eerlijk. Naar jezelf en naar anderen toe. Probeer je open te stellen, accepteer hulp van anderen, maar geef ook zeker aan wanneer je dit even niet kunt.
Op positieve wijze een ander bij je burn-out betrekken
Op positieve wijze een ander bij je burn-out betrekken, is een goed idee. Hoe meer inzicht en begrip anderen hebben, des te beter zij je kunnen ondersteunen. Maar hoe doe je dit? Wanneer je Liberi inschakelt om je te helpen herstellen van je burn-out, start je altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een burn-out coach bij jou in de buurt. Maak van tevoren de burn-out test. De uitkomst hiervan kun je samen met je coach bespreken. Betrek je partner, een familielid of goede vriend/vriendin bij dit intakegesprek. Zeker wanneer je niet goed weet wat te zeggen bij een burn-out kan een coach je ontzorgen en ondersteunen. Hij/zij kan je ook helpen om onder woorden te brengen wat jij voelt. Soms helpt het als mensen dit horen uit de mond van een professional.