Spanningen zijn altijd een teken om serieus te nemen. Spanning kun je natuurlijk onderverdelen in twee soorten: positieve spanning en negatieve spanning. Met positieve spanning zullen maar weinig mensen problemen hebben. Denk aan de spanning die je voelt voor een date, of wanneer je op het punt staat om eindelijk je favoriete artiest te ontmoeten tijdens een meet & greet.
Met negatieve spanning zal iedereen ook bekend zijn. Iedereen heeft namelijk wel eens meegemaakt dat spanningen te veel werden. Dit vertaalt zich in zenuwen, of een onaangenaam gevoel. Kortom: stress. Negatieve spanningen zijn wat complexer dan positieve spanningen. Niet alleen omdat je hier problemen mee kunt krijgen, maar ook omdat niet elke negatieve spanning in eerste instantie ook zo ervaren wordt. Hoe het precies zit met spanningen, lees je in deze blog.
Spanningen: je ervaart ze constant
Iedereen ervaart constant spanningen. De belangrijkste vraag is: ervaar je ook negatieve spanningen? Negatieve spanningen kunnen zorgen voor veel stress. Ik zeg bewust “kunnen”, want dat is niet altijd het geval.
Wanneer jij lekker in je vel zit, zul je in principe zonder problemen om kunnen gaan met spanningen. Dat betekent uiteraard niet dat het fijn is, maar je hebt genoeg weerbaarheid en veerkracht om spanningen op te kunnen vangen zonder dat ze een probleem worden. Ook wanneer ze wat heftiger zijn en wat langer duren.
Om goed om te blijven gaan met spanning, is het belangrijk om naast de negatieve spanning (waar je niet altijd iets tegen kunt doen) ook te zorgen voor voldoende positieve spanning. Dat wil zeggen: het is belangrijk om een uitlaatklep te vinden. Sporten kan bijvoorbeeld zo’n uitlaatklep zijn. Dit zorgt voor positieve spanning. Niet alleen in fysiek opzicht, maar ook mentaal: concentratie en doorzettingsvermogen, bijvoorbeeld. Door fysiek bezig te zijn, kun je ontladen en ervoor zorgen dat spanningen in je lichaam zich niet opbouwen.
Voldoende rust is cruciaal
Waar spanning is, moet ook ontspanning zijn. Balans is belangrijk en voldoende rust is daarbij cruciaal. Hoewel het zeker helpt om jezelf mentaal en fysiek uit te dagen en lekker actief te zijn om te ontladen, moet je er ook voor zorgen dat je lichaam en geest voldoende rust vinden. Niemand kan de hele tijd “aan” staan.
Slaap is essentieel voor het verwerken van spanningen. Tijdens je slaap verwerken je brein en je lichaam de spanningen van de dag. Wie structureel slecht slaapt, kan problemen krijgen met het verwerken van deze spanningen. Niets doen, is dus ook belangrijk. Denk daarbij niet alleen aan slaap, maar ook bewust aan momenten van ontspanning.
Waarom slaap belangrijk is om spanningen te verwerken
Slaap is het belangrijkste moment van rust van de dag. Terwijl je slaapt, zijn je geest en lichaam echter zeker niet aan het niksen. Sterker nog: alle indrukken die je bewust en onbewust mee hebt gekregen gedurende de dag, worden tijdens je slaap verwerkt. Wanneer je goed slaapt, wordt ervoor gezorgd dat je als het ware “reset”. Je staat de volgende ochtend weer met energie en zonder spanningen op.
Wanneer je onvoldoende slaapt, is het mogelijk dat de spanningen die (onbewust) in je systeem aanwezig zijn onvoldoende worden verwerkt. Het resultaat is dan dat je de volgende dag opstaat met onvolledig verwerkte spanning in je systeem. Dit kan niet alleen zijn weerslag hebben op hoe jij je voelt, maar er ook nog eens voor zorgen dat jij de volgende dag minder spanning kunt hebben. Je begint namelijk de dag niet met de spreekwoordelijke lege emmer, waardoor deze eerder over kan lopen.
Heb jij last van constante spanning in je lichaam?
Spanningen kun je op verschillende manieren ervaren. Psychologisch, natuurlijk, maar ook fysiek. Wie last heeft van te veel spanningen, herkent zich ongetwijfeld in de symptomen van stress en burn-out.
Ik vraag bewust of jij last hebt van constante spanning in je lichaam. Wanneer er namelijk constante spanning in je lichaam aanwezig is, kan dit een teken zijn dat je psychisch al bepaalde grenzen over bent gegaan. Lang niet iedereen heeft van zichzelf in de gaten wanneer spanning te hoog wordt. Veel mensen herkennen de geestelijke symptomen niet, of willen deze niet erkennen. Wordt er niets aan gedaan, dan kunnen de spanningen zich fysiek gaan uiten.
Spanning in je lichaam kwijtraken
Ervaar jij regelmatig spanning in je lichaam, of misschien zelfs wel constante spanning in je lichaam? Dan is deze spanning in je lichaam kwijtraken belangrijk. Veel mensen ervaren de volgende fysieke ongemakken als gevolg van spanning:
- Spanning in de buik (bijvoorbeeld misselijkheid)
- Een vastzittende rug
- Spanning in de nek en schouders
- Spanning in de kaken
Met name wanneer er spanning in de nek of kaken optreedt, is dit vaak een teken dat je onder invloed van spanning een verkeerde (krampachtige) lichaamshouding aanneemt of onbewust spieren aanspant. Spanning in je lichaam kwijtraken is belangrijk. Maar hoe doe je dit?
Waar komen die spanningen vandaan?
Spanning in je lichaam kwijtraken kan eenvoudig gezegd op twee manieren: door een fysieke aanpak, of door een mentale aanpak. Het is belangrijk om te achterhalen waar de spanningen vandaan komen. Ontstaan ze door stress? Of puur door een verkeerde lichaamshouding? Misschien ben je wel even te druk geweest of heb je te veel van je lichaam gevraagd.
Wanneer stress de oorzaak is van je spanningen, is het belangrijk om het probleem bij de bron aan te pakken: stress verminderen. Verhelp de stress en je gespannen gevoel zal ook verdwijnen. Wanneer jij je puur richt op de fysieke spanningen, maar de mentale oorzaak hiervan blijft bestaan, zul je het probleem nooit effectief verhelpen.
Wat te doen wanneer het je teveel wordt?
Heb jij niet het gevoel dat je jouw spanningen kunt overwinnen en blijf je worstelen met de gevolgen hiervan? Onderneem dan actie. Neem contact met ons op om kennis te maken met een burn-out coach bij jou in de buurt. Spanningen hebben vaak de vervelende eigenschap dat zij zich opbouwen. Dit kan voor je gevoel lange tijd goed gaan, totdat er ineens een moment komt waarop jij je realiseert dat je echt een probleem hebt. De spanningen die je ervaart, kunnen het voorportaal zijn van overspannenheid of zelfs een burn-out.
Begin eens met het maken van onze gratis burn-out test. Deze geeft jou snel een betrouwbaar beeld van hoe het met jouw stressniveau gesteld is en of je wellicht risico loopt. Samen met je coach kun je de resultaten bespreken en met een persoonlijk plan toewerken naar herstel. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus hoe sneller je handelt, des te groter de kans is dat jij je snel weer fit voelt.