Zoeken

Zoeken sluiten

Misselijk

dinsdag 7 juli 2020

Misselijk door stress – 4 tips

Misselijk zijn is een naar, moeilijk te beschrijven gevoel. Soms komt het door het eten van bedorven eten, het drinken van te veel alcohol of een ritje in de achtbaan. Wanneer de misselijkheid steeds maar terug blijft komen, is er meer aan de hand. Een oorzaak hiervan zou stress kunnen zijn. Stress zorgt ervoor dat ons lichaam te lang actief blijft; de rust voor vertering ontbreekt. In dit artikel lees je hoe je misselijkheid door stress kunt herkennen en oplossen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is misselijkheid?

We voelen ons misselijk wanneer een deel van ons brein een signaal krijgt dat de maag zich moet legen. Deze signalen kunnen komen uit onze maag of darmen, maar ook vanuit het evenwichtsorgaan en al onze andere zintuigen. Stel je maar eens voor dat je iets heel vies ruikt.

Wanneer je je misselijk voelt, wordt er minder maagzuur aangemaakt; de maag ‘pauzeert’ zijn normale taak en bereid zich voor op braken. Ook wordt er meer speeksel aangemaakt.

Oorzaken van misselijkheid

Misselijkheid kan worden opgewekt door het eten van besmet voedsel, door het drinken van een overmaat aan alcohol, door het door elkaar geschud worden in een achtbaan, maar ook door door iets te zien, ruiken of proeven wat je in negatieve zin aanspreekt, kun je je misselijk voelen.

De belangrijkste oorzaken kunnen onderverdeeld worden in de volgende categorieën:

  1. Een  maag-darmkanaalstoornis: voedselvergiftiging, prikkelbare darm syndroom of een afsluiting van maag of darm.
  2. Een stoornis in het centrale zenuwstelsel: migraine.
  3. Een stoornis in het evenwichtsorgaan: reisziekte.
  4. Psychische oorzaken: stress, angst, depressie.
  5. Overige oorzaken: bijwerkingen medicatie, zwangerschap.

Hoe veroorzaakt stress misselijkheid?

Er is al heel wat onderzoek gedaan naar de invloed van stress op het lichaam. Het kan zorgen voor spanningshoofdpijn, oververmoeidheid en vele andere symptomen (hier vind je alle symptomen van stress en burn-out).

Wat betreft misselijkheid speelt de nervus vagus – de tiende hersenzenuw – een belangrijke rol. Deze zenuw loopt vanuit onze hersenen tot in de darmen en is een cruciaal component van het parasympatisch zenuwstelsel, dat zorgt voor rust en herstel. Stress remt de activiteit van de nervus vagus, waardoor we klachten kunnen krijgen.

De nervus vagus kun je beïnvloeden met je ademhaling en met technieken als meditatie en yoga – al is het wel lastig om dit precieze verband wetenschappelijk aan te tonen.

We kunnen de invloed van stress op onze darmen ook begrijpen door stress te zien als het intrappen van het gaspedaal van het lichaam. In tijden van stress is er geen tijd voor het rustig verteren van voedsel, want er dreigt gevaar. De vertering van voedsel krijgt niet de aandacht die het nodig heeft, met klachten als misselijk zijn tot gevolg

misselijk door stress

Hoe weet je of je misselijk bent door stress?

Voel je je voor het ontbijt al misselijk? Dan kan dit onder andere duiden op zwangerschap of overmatige alcoholconsumptie. Wanneer je je direct na de maaltijd misselijk voelt, kan dit komen door een stoornis in het maag-darmstelsel. Hoe sneller de misselijkheid opkomt, hoe hoger het probleem in je maag-darmkanaal.

Misselijkheid door stress kenmerkt zich onder andere door het vrijwel altijd uitblijven van braken. Daarnaast houden de klachten vaak lang aan. Ze verhevigen wanneer er iets spannends te gebeuren staat. Misselijkheid door stress laat dus een ander klachtenpatroon zien dan bijvoorbeeld misselijkheid door het eten van bedorven voedsel.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat te doen tegen misselijkheid door stress – 4 tips

Wanneer stress de oorzaak is van je misselijkheid, dan ligt daar uiteindelijk ook de oplossing. De tips hieronder richten zich zowel op tijdelijke oplossingen als oplossingen die de werkelijke oorzaak aanpakken. Dit laatste vraagt om geduld en vertrouwen.

Tip 1: eet tijdelijk wat minder en vermijd vet

Wanneer je versteringsstelsel ‘onder spanning’ staat, is het verstandig om overbelasting met een grote hoeveelheid (vet) eten te vermijden (hetzelfde geldt overigens voor alcohol). Het negeren van je misselijkheid door een grote bestelling te doen bij de snackbar zal waarschijnlijk je klachten verergeren.

Zorg dat je gezond eet: veel groente, volkorenproducten zoals brood en zilvervliesrijst, twee stuks fruit per dag en weinig suikers.

Misselijk door stress

Tip 2: ga op zoek naar de bron van je stress

Misselijkheid door stress kun je zien als een waardevol signaal van je lichaam. Je lichaam geeft aan niet in rust te zijn. Onderzoek wanneer je klachten verergeren en durf dit onder ogen te zien. Wellicht ben je onbewust meer gespannen of onzeker dan je dacht. Bewustwording is het begin van verandering. Je kunt een stress coach inschakelen, met wie je op zoek kunt gaan naar oplossingen en manieren om met stress om te gaan.

Er is geen quick fix. Herstellen van darmklachten is een proces waarin je gaat ontdekken wat bij je past, waar je van geniet, wat je eng vindt en hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen. Het is een proces waarin je je onbewuste emoties en gedachtes bewust probeert te maken, zodat je er iets mee kunt doen.

Tip 3: blijf drinken

Thee – bijvoorbeeld pepermuntthee, gemberthee, rooibos, kamillethee of basilicumthee – werkt vaak rustgevend op ons verteringsstelsel. Zorg dat je genoeg blijft drinken, zodat je niet uitgedroogd raakt.

Tip 4: doe ontspannings- en ademhalingsoefeningen

Het is belangrijk om het lichaam te ontstressen. Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen kunnen hierbij helpen. Mindfulness werkt bijvoorbeeld goed tegen stress.

Ook kun je simpelweg wat gaan bewegen, of naar een grappige film kijken, net wat voor jou goed werkt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Nogmaals: er is geen quick fix beschikbaar voor misselijkheid door stress. Dit probleem kent vaak een lange ontstaansgeschiedenis en ook het herstelproces is een soms langdurige zoektocht.

Je kunt je proces ondersteunen door gezond te eten (veel groente, vezels, volkorenbrood, zilvervliesrijst, weinig suikers), genoeg te drinken en voldoende te ontspannen.

Probeer ook zicht te krijgen op je gedachtes. Tips hiervoor vind je in het blog positief denken.

Aangezien er bij misselijkheid door stress sprake is van het risico op overspanning of burn-out, is het raadzaam een coach in te schakelen ter preventie. Wandelcoaching zou je de ontspanning en ondersteuning kunnen geven waar je behoefte aan hebt. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op; we horen graag van je!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven