Zoeken

Zoeken sluiten

Spanningshoofdpijn: wat is het en hoe kom je er vanaf?

zaterdag 28 maart 2020

Er zullen maar weinig klachten zo duidelijk omschreven worden door hun naam als spanningshoofdpijn. Wat spanningshoofdpijn is, hoef ik je niet uit te leggen. Zelfs als je het nog nooit zelf ervaren hebt, weet je precies wat hiermee bedoeld wordt. De kans dat je het nog nooit ervaren hebt, is zeer klein. Vrijwel iedereen heeft hier wel eens last van. Het is dan ook de meest voorkomende vorm van hoofdpijn die vaak gelinkt is aan stress. Gelukkig voor de meeste mensen is hun spanningshoofdpijn hooguit vervelend en trekt deze na niet al te lange tijd weer weg. Soms ervaren mensen echter ook heftige episodes en er zijn zelfs mensen die vrijwel continu last hebben van spanningshoofdpijn. Hoe kom je hier vanaf? Een sterkere vorm van deze hoofdpijn kan een behoorlijke impact op je dagelijkse leven hebben.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Spanningshoofdpijn symptomen

Spanningshoofdpijn symptomenPrimair is een vervelende hoofdpijn natuurlijk het bekendste en belangrijkste symptoom. Er zijn echter nog meer spanningshoofdpijn symptomen. Een kenmerk van spanningshoofdpijn is namelijk dat de pijn kan uitstralen. Daarom kunnen mensen niet alleen last krijgen van hoofdpijn, maar ook van pijn in de kaak of een pijnlijke nek en schouders. De pijn kan zorgen voor nog meer symptomen. Een gebrek aan concentratie, oververmoeidheid en slecht slapen, bijvoorbeeld.

Veel vormen van hoofdpijn concentreren zich op een bepaald gebied. Bij spanningshoofdpijn is dit ook het geval. Mensen die dit ervaren, ervaren vooral pijn rond de kaakstreek en de slapen. Het is een vervelende, drukkende vorm van hoofdpijn. Een veel gehoorde omschrijving is dat het voelt alsof er een te strakke band van sterk elastiek om je hoofd wordt geplaatst. Mensen die in zeer sterke mate last hebben van deze hoofdpijn, kunnen hierdoor ook last krijgen van duizeligheid, misselijkheid of een tijdelijk verminderd of wazig zicht. Lees ook onze blog over aangezichtspijn om te ontdekken wat de verschillen zijn.

Spanningshoofdpijn en tips om er vanaf te komen

Spanningshoofdpijn ontstaat door een vorm van spanning. De beste tip die ik dan ook kan geven, is: probeer deze vorm van spanning te vermijden. Het is niet voor iedereen altijd duidelijk wat de hoofdpijn veroorzaakt. Probeer naar de oorzaak op zoek te gaan. Zie je op een gegeven moment een verband tussen bepaalde situaties en de hoofdpijn, dan weet je dat het voorkomen van dergelijke situaties mogelijk ook een aanval van spanningshoofdpijn kan voorkomen. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. Toch kan het ook in die gevallen verlichting brengen. Weten waar je hoofdpijn vandaan komt, kan je al een stukje rust brengen. Mogelijk kun je het dan ook beter accepteren en relativeren, waardoor de pijn alsnog afneemt.

Concrete tips om van spanningshoofdpijn af te komen, zijn:

Een kenmerk van spanningshoofdpijn dat je als positief zou kunnen zien, zeker in vergelijking met andere vormen van hoofdpijn, is dat het doorgaans niet erger wordt bij inspanning. Sporten kan een goede manier zijn om van de hoofdpijn af te komen. Een flink stuk wandelen, hardlopen of een goede sessie in de sportschool kan voor verlichting zorgen. Zeker mildere vormen kunnen hierdoor verdwijnen. Ook seks kan een uitstekende remedie zijn. Vanwege de fysieke inspanning, maar ook vanwege de pijnstillende gelukshormonen die vrijkomen.

spanningshoofdpijn medicatie

Hoe zit het met medicatie?

Hoewel medicatie de oorzaak van de pijn niet wegneemt, kan het innemen van een pijnstiller zoals Paracetamol of Ibuprofen helpen. Het is dus geen oplossing, maar zorgt wel voor verlichting. Medicatie nemen is een vorm van symptoombestrijding. Het kan op momenten dat je last krijgt van spanningshoofdpijn soelaas bieden, maar zal er niet voor zorgen dat je geen last meer ervaart. Krijg je last van een milde aanval, probeer dan zo snel mogelijk rust te nemen. Voldoende rust nemen, voldoende water drinken en zorgen voor voldoende slaap kunnen helpen om de klachten te verlagen en de symptomen draaglijker te maken. Wie last heeft van een sterkere vorm van spanningshoofdpijn, zal waarschijnlijk niet adequaat geholpen zijn met deze tips.

Spanningshoofdpijn oefeningen

Spanningshoofdpijn kan niet alleen ontstaan door stress. Een verkeerde, vaak krampachtige houding kan ook ten grondslag liggen aan de pijn. In dat gevallen kunnen speciale spanningshoofdpijn oefeningen uitkomst bieden. Deze oefeningen zijn erop gericht om onder andere spieren te rekken en soepel te maken. Daarnaast kun je oefeningen uitvoeren om je houding te verbeteren. Dit kan ervoor zorgen dat spanningshoofdpijn niet meer, veel minder vaak of in sterk verminderde vorm optreedt. Mensen die echt een groot probleem hebben met hun houding, kunnen middels fysiotherapie vaak goede resultaten boeken. Uitstraling van spanningshoofdpijn naar de nek komt geregeld voor en ook kunnen de nek- en schouderspieren de oorzaak zijn van de pijn. Naast speciale oefeningen kan een spanningshoofdpijn massage ook helpen.

Wat te doen tegen spanningshoofdpijn veroorzaakt door ernstige stress?

Zoals ik al eerder in deze blog schreef, komt spanningshoofdpijn in meerdere vormen. Maar ook in meerdere gradaties. Men onderscheidt milde spanningshoofdpijn, episodische spanningshoofdpijn en chronische spanningshoofdpijn. Wanneer er sprake is van de episodische of chronische variant, zullen de bovenstaande tips en oefeningen zelden voor genoeg verbetering vormen. Zeker wanneer de hoofdpijn veroorzaakt wordt door stress. Het is dan zaak om de oorzaak van de hoofdpijn aan te pakken: de stress zelf. Neem je de stress weg en zorg je er daarmee voor dat je beter in je vel zit, dan is de kans dat de spanningshoofdpijn afneemt het grootst.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe coaching kan helpen

Coaching is voor mensen die last hebben van een zwaardere vorm van spanningshoofdpijn een uitstekende manier om van dit vervelende en vaak beperkende probleem af te komen. Want ernstige spanningshoofdpijn kan beperkend zijn. Zo kun je bang worden om op onverwachte momenten last te krijgen van een aanval. Daarom vermijd je wellicht bepaalde plaatsen en situaties, ben je bang om het huis uit te gaan of staat je sociale leven vaak op een lager pitje.

Door middel van coaching leer je de oorzaak van je spanningshoofdpijn te achterhalen. Je krijgt inzicht in wat deze hoofdpijn veroorzaakt en – misschien nog wel belangrijker – waarom. Door deze kennis, in combinatie met tips van je coach, zul je stap voor stap de frequentie en de heftigheid van je hoofdpijn kunnen verminderen. De kans dat je hoofdpijn zelfs helemaal verdwijnt, is groot. Coaching is een duurzame oplossing. Heb je eenmaal samen met je coach de antwoorden en oplossing gevonden, dan zul je niet snel terugvallen in je oude gedrag of gewoontes.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven