Aangezichtspijn is geen pretje. Je hebt dan last van heftige pijn in je gezicht, meestal aan één kant van bijvoorbeeld je voorhoofd, neus of onderkaak. Het is een ‘pijnsyndroom’ waar je niet zomaar vanaf bent. Over de oorzaken zijn de meningen enigszins verdeeld.
Stress en spanning kunnen de klachten van aangezichtspijn verergeren. Aangezichtspijn en stress zijn dus geen fijne combinatie. Hieronder leg ik uit wat de link is tussen aangezichtspijn en stress – en daarnaast kijken we naar de verschillen met spanningshoofdpijn. Natuurlijk lees je ook wat je kunt doen aan de pijn in je gezicht.
Aangezichtspijn is pijn in het gezicht, tussen het voorhoofd en de kin, inclusief de oren. Wanneer we spreken over hoofdpijn, hebben we het over het gehele hoofd. Hier gaat het puur om ons gezicht, dus de voorkant van ons hoofd. Het spreekt voor zich, maar ik wil het toch precies uitleggen; kan nooit kwaad.
Meestal is er sprake van pijn aan één kant van het gezicht, bijvoorbeeld de rechterkant van het voorhoofd, de linkeronderkaak of rechts bij de neus. We hebben het hier echt over pijn en pijnscheuten: bij aangezichtspijn komen er scheuten van pijn op die enkele seconden tot minuten duren en weer wegtrekken. Patiënten omschrijven de pijn als messteekachtig, elektrisch, scherp en intens. Nogmaals: geen pretje.
Er zijn tal oorzaken van aangezichtspijn. Het kan plotseling optreden, maar het kan ook chronisch zijn. Enkele oorzaken:
Het is vaak lastig om de precieze oorzaak te achterhalen. De pijn wordt meestal uitgelokt door kou, bewegingen van het gezicht zoals praten of kauwen en het aanraken van het gezicht door bijvoorbeeld je te scheren. Een medisch specialist kan je helpen bij het achterhalen van de oorzaak.
Het pijnsyndroom aangezichtspijn is geen psychische aandoening. Stress en spanning kunnen de klachten wel verergeren of uitlokken. Dit wil zeggen dat je in tijden van stress meer last kunt hebben van de pijnklachten.
Stress kan wel zorgen voor spanning in het gezicht – en dit kunnen we verwarren met aangezichtspijn; spanningshoofdpijn is dan een beter woord. Stress en onderdrukte emoties kunnen zorgen voor triggerpoints in het gehele lichaam. Een triggerpoint is een hyperprikkelbare plaats gelegen in een strakke band van dwarsgestreepte spiervezels. Stress zet ons lichaam in de actiestand en zo spannen we chronisch onze spieren. Als gevolg hiervan ontstaan er ‘knopen’ in de spieren of spiertjes. Dit noemen we een psychofysiologische reactie. Zo ontstaat spanningshoofdpijn.
De arts John Sarno (1923-2017) heeft een uitgebreide theorie ontwikkeld over dit soort fysieke klachten: Tension Myiositis Syndrome (TMS). Hoewel het een alternatieve theorie is, krijgt de theorie steeds meer bijval, ook vanuit medische hoek. Sarno meent dat niet gevoelde of onderdrukte emoties de oorzaak kunnen zijn van hevige fysieke klachten, waaronder spanningshoofdpijn. Overmatige aandacht voor de fysieke klachten houdt de klachten in stand. Zelf heb ik last gehad van onderrugpijn en met behulp van deze theorie kon ik herstellen. Neem gerust contact met me op als je hier meer over wilt weten.
Wanneer we het hebben over contante spanning in het gezicht – en triggerpoints – dan hebben we het dus eigenlijk over spanningshoofdpijn. De pijn van spanningshoofdpijn is erg vervelend, maar minder intens dan de pijn van aangezichtspijn.
Bij spanningshoofdpijn is er sprake van ‘uitstraling’: spanning in de rug, nek en schouders straalt uit naar het hoofd en de gezichtsspieren. Spanning rond de slapen is veelvoorkomend. Veel mensen omschrijven spanningshoofdpijn als een strakke band rond het hoofd.
Wanneer je last hebt van spanningshoofdpijn, kijk dan naar de oorzaak. Wanneer komt de spanning op? Wat zijn de triggers? Bewustwording is een belangrijke eerste stap.
Spanningshoofdpijn wordt opvallend genoeg vaak minder wanneer je wat gaan bewegen (hardlopen, yoga) of lachen (gelukshormonen zijn een zegen!). Ook mindfulness en ademhalingsoefeningen verlagen de spanning.
Overweeg naast deze tips om je werkhouding te verbeteren met een psychosomatisch fysiotherapeut – en doe elke dag rek- en strekoefeningen voor je rug, schouders en nek.
In het geval van episodische of chronische spanningshoofdpijn is het van belang om naar de dieperliggende oorzaken van de stress te kijken. Dáár ligt de meest duurzame oplossing. De coaches van Liberi kunnen je ondersteunen bij het voorkomen van een negatieve spiraal.
Een psycholoog of coach kan helpen bij het omgaan met aangezichtspijn. Bij pijnsyndromen ontstaat er namelijk snel een vicieuze cirkel: emoties en stress rondom de pijn verergeren de klachten. Het is van belang een goede reactie aan te leren op de pijn.
Je kunt bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen doen wanneer de pijn opkomt. Een mooi overzicht van ontspanningsoefeningen die je gewoon thuis kunt doen vind je hier. Zo kun je een G-schema maken en onderzoeken of je helpende gedachten kunt ontwikkelen over je pijn; een positief tegengeluid. Natuurlijk, de pijn is ontzettend vervelend, maar is het tegelijk ook een signaal om te gaan genieten van ontspanning en rust? Je kunt het interpreteren als een signaal van je lichaam dat het zin heeft in ontspanning. In het geval van aangezichtspijn ligt dit ingewikkeld, maar een positief tegengeluid – wat dan ook – kan je absoluut helpen.
Wanneer je veel stress ervaart – en hierdoor meer last hebt van aangezichtspijn – overweeg dan contact te zoeken met een van onze ervaren stress en burn-out coaches. Zij zijn experts op het gebied van balans en ontspanning.
In het geval van belemmerende aangezichtspijn is het daarnaast hoe dan ook verstandig om contact te zoeken met een medisch specialist. Deze kan adviseren of een neurochirurgische ingreep of medicatie wenselijk is.
Tot slot: ik ben geen medisch expert. Bovenstaande informatie is gebaseerd op expertbronnen. Als je denkt te lijden aan aangezichtspijn, ga dan naar je huisarts en laat je hier goed over informeren. Kom je uiteindelijk tot de conclusie dat er wellicht meer sprake is van spanningshoofdpijn? Dan kunnen we je vanuit Liberi helpen op verschillende niveau’s: fysiek, mentaal en emotioneel. Dit kan in heel Nederland, dus neem gerust vrijblijvend contact op.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
2 reacties
Ik ben op zoek naar spanning op mijn jukbenderen?
Is het bekend en wat hier aan te doe? Ik denk nu met name als ik moe wordt?
Wat Renate schrijft, dat herken ik ook. Ik heb ook last van een heel zwaar gevoel op mijn jukbeenderen. Het komt op als ik vermoeid ben of stess ervaar. Ik heb van de huisarts een neusspray om te kijken of het een allergie is, maar deze helpt niet. Dus nee, hoogst waarschijnlijk geen allergie.