Zoeken

Zoeken sluiten

Massage bij stress brengt lijf en geest weer in balans

vrijdag 4 juni 2021

Massage bij stress brengt lijf en geest weer in balans

Massage betekent aandacht voor jezelf. Een massage kan heel waardevol zijn in tijden van veel stress of een burn-out. Jezelf een massage gunnen is een vorm van self care. Bij een massage ben je even helemaal uit je hoofd en in je lijf. Zo maak je gelukshormonen aan, zoals endorfine en dopamine. Dit zijn de tegenhangers van het stresshormoon cortisol. De ontspanning van massage zal stressklachten laten verminderen. Het ontspant niet alleen de spieren, maar ook zul  je je mentaal weer opgeladen voelen. Zo zul je meer energie krijgen en je kunt weer helder denken. In dit blogartikel leggen wij de nadruk op de holistische massage. Hierbij wordt de invloed van stress niet enkel bekeken vanuit de stressklacht, maar de bewustwording van jezelf staat centraal. Meer contact maken met jezelf. Dat is misschien wel de eerste stap naar herstel van een burn-out.

massage

Waarom een massage bij stress?

Massage bij stress draait om de verbinding tussen jouw lichaam en geest. Massage heeft dan ook voordelen voor zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid. Bij chronische stress kan een verhoogd cortisol leiden tot een zwakker immuunsysteem en een hoge bloeddruk. Masseren kan dan ook bijdragen aan jouw weerstand. Niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de mentale gezondheid. Een massage stimuleert de aanmaak van oxytocine dat de tegenhanger is van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon zorgt voor een gezonde bloeddruk. Daarnaast zal de spijsverbetering verbeteren. Oxytocine is ook het hormoon dat angstklachten helpt verminderen. Bovendien kan massage bijdragen aan een positief zelfbeeld. Het helpt negatieve gevoelens te verminderen waardoor je je gelukkiger zult voelen. Tevens zal het je nieuwe energie geven en je zult beter slapen. Kortom, massage geeft je weer rust in je hoofd.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Bij welke stressklachten kan massage helpen?

Hoe helpt massage tegen stress? We laten ons vaak leiden door angst in plaats van door liefde. We kunnen moeite hebben met loslaten. Vaak zitten we teveel in ons hoofd. We kunnen ons zorgen maken,we zijn aan het piekeren, we hebben hoofdpijn of we voelen ons vermoeid. We kunnen prikkelbaar zijn, we voelen ons opgejaagd of we zijn chagrijnig. Daarnaast zijn slapeloosheid en onrustig slapen ook vaak tekenen van stress. Bovendien hebben we moeite met ontspannen. Kortom, het zenuwstelsel raakt overprikkeld. Daarnaast spelen stressklachten zich niet alleen af in je hoofd. Deze klachten hebben vervolgens zijn weerslag op je lichaam. Tenslotte werken hoofd, hart en lichaam altijd met elkaar samen.

Voordelen van massage bij stress

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Verschillende soorten massages

Er zijn verschillende soorten massages, maar allen hebben ze hebben hetzelfde doel: ontspanning. Zo is een sportmassage prettig bij spierpijn en laat het je sneller herstellen van blessures. Bij een ontspanningsmassage worden verschillende spieren in je lijf losgemaakt. Voorbeelden van een ontspanningsmassage zijn een hoofdmassage, een nekmassage, een rugmassage of een voetmassage. Daarnaast wordt er bij een hotstone massage gemasseerd met verwarmde stenen voor een groter ontspanningseffect op de spieren. Bovendien zijn er nog veel meer soorten massages. In dit blogartikel richten wij ons op de ayurvedische massage en de holistische massage. Waarom? Deze soorten massages gaan namelijk verder dan ontspanning. Zo kunnen ze bijdragen aan het (her)vinden van verbinding met onszelf. En juist dat is essentieel in tijden van chronische stress of een burn-out.

massage bij stress

Ayurvedische massage

Ayurveda is een gezondheidsleer uit India waarbij wordt uitgegaan van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Voeding en massage spelen hierin een belangrijke rol. Een ayurvedische massage is een zachte lichaamsmassage. Allereerst kan het bijdragen aan het verminderen van stress en vermoeidheid. Ten tweede zal het je helpen beter te slapen. Bovendien draagt het bij aan een betere emotionele balans. Daarnaast zal een ayurvedische massage gifstoffen helpen verwijderen uit je lichaam. Zo zal het jouw immuunsysteem helpen verbeteren. Een ayurvedische massage werkt altijd op basis van verwarmende etherische oliën. Deze vorm van massage is afgestemd op de drie verschillende constitutietypes. Hierbij wordt gekeken naar de fysieke structuur van het lichaam. Een ayurvedische massage is een energetische massage en brengt lichaam en geest weer in balans.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Holistische massage: verbinding met jezelf

Bij een holistische massage staat de verbinding tussen hoofd en lijf centraal. Voor een goede balans tussen lichaam en geest, is het van belang te kijken naar onze verschillende levensgebieden. Namelijk lichamelijk, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel. Een holistische massage kan je helpen meer bewust te worden van jezelf. Bij bewustwording is er weer meer contact met je gevoel.

Tegenwoordig is het makkelijk om jezelf kwijt te raken, want we zijn vaak teveel op de buitenkant gericht. Bijvoorbeeld ons werk en materialistische zaken. Het is echter belangrijk om je aandacht ook naar binnen te richten. Dit laat je stil staan bij jezelf waardoor het je meer inzicht zal geven over jezelf. Zo zul je jezelf misschien gaan afvragen: Wat past het best bij mij? Wat vind ik belangrijk? Waar word ik blij van? Een holistische massage kan dus bijdragen aan zelfacceptatie en meer zelfliefde. Wist je dat bij gebrek aan zelfliefde, wij onze angsten vaak op de buitenwereld projecteren? Dat is vaak onze ego die handelt vanuit angst in plaats vanuit liefde.

massage bij stress

Massage zorgt voor een heldere geest

Ervaar je drukte in je hoofd? Net als mediteren, bosbaden of wandelcoaching, kan massage jou helpen in tijden van stress. Massage is een vorm van mindfulness. Het kan je zowel fysiek als mentaal beter in balans brengen. Bovendien voor meer energie en dus meer positiviteit in je leven. Een massage vermindert niet alleen stress, maar ook angstklachten en zelfs depressieve gevoelens. Wist je dat 10 minuten massage al heilzaam kan zijn? Elke vorm van massage zal je meer ontspanning en rust kunnen geven. Een ontspanningsmassage kan positief zijn bij verschillende stressklachten. Echter bij een holistische massage zul je naast ontspanning ook leren om beter naar je lichaam te kunnen luisteren. Zo zul je eerder in staat zijn om de signalen van je lichaam te herkennen. Doordat je meer bewust wordt van jezelf, zal stress, maar ook een burn-out minder kans krijgen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven