Zoeken

Zoeken sluiten

Body stress release

zaterdag 1 augustus 2020

In deze blog ga ik in op body stress release. Een methode die je kan helpen om stress te verlichten. Stress kun je op meerdere manieren beschrijven. Een manier die iedereen zal begrijpen is deze: stress is – onder andere –  te veel spanning die in je lichaam blijft zitten. Stress verwerken is dan ook belangrijk. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier. Voor sommige mensen werkt praten goed, of even lekker een potje uithuilen. Anderen zoeken een uitlaatklep in een hobby, zoals schrijven of schilderen. Voor veel mensen geldt dat fysieke inspanning een goede uitlaatklep is. Maar wat nu wanneer je merkt dat je stress onvoldoende je lichaam uit krijgt? Ook dan zijn er diverse mogelijkheden. Bij Liberi weten wij daar natuurlijk alles van. Mensen van hun stress afhelpen, is wat wij dagelijks doen.

Onze coaches kunnen je helpen met het effectief aanpakken van stress. Daarnaast zijn er natuurlijk ook zaken die je zelf kunt ondernemen om te zorgen dat stress uit je lichaam raakt. Eén daarvan is body stress release. Body stress release wint ook in Nederland aan populariteit. Maar wat is het precies? Hoe werkt het en hoe kan het je helpen? Ik leg het je uit.

body stress release

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is body stress release precies?

De naam “body stress release” betekent vrij vertaald “lichaamsstress vrijlaten”. Dat is dan ook wat deze methode doet. Body stress release bestaat uit twee componenten “body stress” en “release”. Om te weten wat deze methode doet, is het handig om eerst te weten wat body stress is. Dit is iets dat ook jij ongetwijfeld wel eens hebt ervaren. Tijdens periodes van stress kun je spanning in je lichaam voelen. Je lichaam gaat als het ware vastzitten. Je voelt dit waarschijnlijk met name in je nek en schouders, maar ook spanningshoofdpijn komt vaak voor.

Dit is body stress: je lichaam dat zich verzet onder invloed van stress. Je ervaart voelbare spanning in de vorm van pijn, stijfheid of kramp. Body stress release is erop gericht om deze vorm van stress uit je lichaam te helpen. Het resultaat is dat pijn verdwijnt, je minder fysiek stress ervaart en je lichaam weer vrij kan bewegen.

Spanning wordt als het ware opgeslagen in je spieren. Een officieel erkende body stress practitioner kan deze spanning herkennen. Dit gebeurt door middel van reflexen. Een spier die te veel spanning ervaart, reageert met een bepaalde reflex. Door deze reflexen te testen, kan worden nagegaan waar je in jouw lichaam spanning in je spieren ervaart. Wanneer is vastgesteld waar de spierspanning zich bevindt, wordt deze onder lichte druk met de vingertoppen uit de spier gemasseerd.

body release

Welke effecten heeft body stress release?

Uiteindelijk is het effect van body stress release dat spierspanning uit het lichaam verdwijnt en daarmee ook de bijbehorende klachten nemen. Het resultaat is als het goed is dus dat fysieke stressklachten die met de spieren te maken hebben, verdwijnen. Dit zal in principe niet na één behandeling al gebeuren. Hoe snel BSR aanslaat, is onder andere afhankelijk van de klachten die je ervaart, de ernst hiervan en hoe lang de klachten hebben kunnen opbouwen.

Sommige mensen ervaren direct verlichting, meer bewegingsvrijheid of een afname van pijn. Soms kan het echter zo zijn dat je klachten erger lijken te worden. Pijn kan toenemen of oude klachten kunnen opspelen. Dit is heel normaal. BSR kan tijd nodig hebben om aan te slaan. Net als veel andere vormen van fysieke therapie, zijn de resultaten niet bij iedereen hetzelfde.

Wanneer de behandeling (na enkele keren) goed aanslaat, zul je merken dat pijn verdwijnt en spieren weer soepeler worden. Dankzij een betere doorbloeding van de spieren zul je als het goed is niet direct weer last krijgen van spierspanning wanneer je stress ervaart.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Is het een goede oplossing?

Mijn persoonlijke mening is dat body stress release een goede methode kan zijn om de gevolgen van stress aan te pakken. Ik zeg bewust de gevolgen van stress en niet stress zelf. Daarom zie ik BSR als een goede aanvulling op een behandeling tegen stress. Ervaar je milde stressklachten en uit stress zich alleen op fysieke wijze bij jou? Dan is het heel goed mogelijk dat deze methode je alles brengt wat je nodig hebt.

Bij ernstigere stressklachten, zoals chronische stress of een dreigende burn-out, is body stress release alleen niet genoeg. Stress die zich fysiek uit, is slechts één van de vier kenmerken van ernstige stress. Om je stressniveau te bepalen (dit kun je zelf doen in onze burn-out test), wordt gebruikgemaakt van de “vier dimensionale klachtenlijst“, de 4DKL. Naast fysiek ervaren stress (somatisatie) wordt hierbij ook gekeken naar andere symptomen, namelijk: depressie, angst en distress (hoeveel moeite het kost om te blijven functioneren).

Stress is een complex iets. Spierspanning is een gevolg van stress. Daarnaast kunnen er dus nog tal van andere gevolgen zijn. Dat body stress release in sommige gevallen niet genoeg is om stress te verhelpen, betekent niet dat dit geen methode is. Het is alleen een methode die zich richt op het verlichten van klachten in één van de vier categorieën.

wandelcoach

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Stress volledig aanpakken

In alle gevallen van stress waarin je klachten in je spieren ervaart, kan body stress release een uitstekende methode zijn om deze klachten aan te pakken. Ervaar je echter op nog meer gebieden stress en wil je hier vanaf, dan is een bredere methode vereist. Dit neemt niet weg dat je BSR alsnog kunt toepassen. Ik raad altijd aan om zelf zo veel mogelijk werk te maken van het aanpakken van stress, naast een eventueel traject met een coach.

Zoals fysieke klachten kunnen worden verminderd met behulp van BSR, kunnen oefeningen als mindfulness en meditatie psychische klachten verminderen. De coaches van Liberi gebruiken in hun coaching vaak een combinatie van diverse technieken. Wij zorgen altijd voor een behandeling die perfect bij jou past en is aangepast aan jouw unieke behoeften en klachten. Lees meer hier over in ons Fasenplan en waarom wij wandelcoaching hanteren. Heb jij behoefte aan de hulp van een coach bij jou in de buurt? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven