Zoeken

Zoeken sluiten

Darmklachten en de relatie met ons brein: 5 voedingstips

woensdag 19 mei 2021

Darmklachten en de relatie met ons brein: 5 voedingstips

Wist je dat onze darmen in nauwe verbinding staan met onze hersenen? Onze darmen zijn verantwoordelijk voor onze spijsvertering. Daarnaast hebben ze echter nog een belangrijke functie. Onze darmflora is namelijk ook van belang voor de communicatie tussen onze darmen en onze hersenen. Het is gebleken dat ons gedrag ook bepaald wordt door darmbacteriën. Als er darmklachten zijn, heeft dat niet alleen zijn weerslag op onze buik. Ze kunnen ook van invloed zijn op ons mentale en emotionele welzijn. Ervaar je bijvoorbeeld stemmingswisselingen of negatieve gedachten? Kom dan meer te weten over de rol van onze darmen. Hoe ontstaan darmproblemen? Wat zijn symptomen darmklachten? En wat kun je doen bij aanhoudende darmklachten? Tenslotte geven wij onmisbare voedingstips voor gezonde darmen. Gezonde voeding is dus van belang voor zowel je lichaam als je brein. Kortom, gezonde darmen betekent ook een gezond brein!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

darmklachten

Darmklachten: hoe ontstaan ze?

Bij darmklachten is er meestal sprake van een disbalans tussen de goede en slechte darmbacteriën. Voedingsstoffen worden hierdoor niet goed opgenomen waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Tenslotte hebben onze lichaamscellen voldoende voedingsstoffen nodig zodat we gezond blijven. Het gevolg van een tekort aan belangrijke voedingsstoffen is dat er verschillende gezondheidsklachten worden ervaren. Er kan bijvoorbeeld bloedarmoede ontstaan doordat het lichaam een ijzertekort krijgt. Daarnaast is er bij darmklachten vaak sprake van een ophoping van gifstoffen in het lichaam. Dit komt voornamelijk door ongezonde voeding, maar ook door stress. Wist je dat stress ook als gif werkt voor je lijf en je geest?

Symptomen darmklachten  

Darmklachten kunnen zich uiten in problemen met de spijsvertering, zoals buikpijn, een opgeblazen buik, misselijkheid of diarree. Daarnaast komen darmklachten en hoofdpijn voor, maar ook darmklachten en rugpijn. Bovendien kunnen er huidproblemen zijn. Denk aan gordelroos en darmklachten, maar ook eczeem. Vermoeidheid en weinig energie hebben zijn veelvoorkomende symptomen van darmklachten. Maag en darmklachten zijn echter niet alleen lichamelijk te vinden. Wat veel mensen misschien nog niet weten is dat darmklachten ook mentaal kunnen zijn. Zo hangen darmklachten vaak ook nauw samen met mentale gezondheidsklachten. Denk hierbij aan stemmingswisselingen en angstgevoelens. Daarnaast kan er sprake zijn van verlies aan concentratie of prikkelbaar zijn. Soms zijn er zelfs depressieve gevoelens als gevolg van een slechte darmgezondheid. Herken je deze symptomen? Lees dan verder om meer te leren over de relatie tussen onze darmen en onze hersenen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe beïnvloeden darmbacteriën onze hersenen?

Darmbacteriën beïnvloeden onze hersenen en daarmee ook onze gevoelens en ons gedrag. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die probiotica (ook wel psychobiotica) namen minder last hadden van stressklachten. Onze neurotransmitters staan in nauw contact met onze darmen. Zo wordt het gelukshormoon serotonine grotendeels aangemaakt in de darmen. Omdat onze darmen in verbinding staan met onze hersenen worden ze zelfs ons ‘tweede brein’ genoemd. Zo kun je zeggen dat onze darmen ook een zenuwstelsel hebben. De zenuwbaan nervus vagus is verantwoordelijk voor de verbinding tussen hoofd en buik.

De rol van ons darmmicrobioom

Ons darmmicrobioom omvat alle bacteriën, virussen en schimmels in de darmen. Tezamen zorgen zij voor een goede spijsvertering. Maar dat dus niet alleen. Ze zijn ook van invloed op de communicatie tussen onze darmen en ons brein. Dit is nog niet zo lang geleden ontdekt en blijkt belangrijker dan gedacht. Ons welzijn hangt voor een groot deel af van onze darmbacteriën. Ervaar je stress, angst, somberheid of woede? Kijk dan ook eens hoe het is gesteld met jouw darmen.

darmklachten

Gezonde voeding voor buik en brein            

Darmklachten zijn gelukkig goed te verhelpen met gezonde voeding. Een gezonde darmflora begint met gezonde voeding, maar ook met gevarieerde voeding. Wij geven een aantal voedingstips waarmee je jouw darmen en uiteindelijk ook jouw hersenen blij maakt. Naast dat gezonde darmen jouw immuunsysteem zullen verbeteren, zal ook jouw mentale welzijn hier baat bij hebben. Zo zal jouw humeur verbeteren en negativiteit en somberheid zullen verdwijnen. Tenslotte zal het ook stress verminderen.

Gefermenteerde voeding

Gefermenteerde voeding is van belang voor een gezonde darmflora. Wat is gefermenteerde voeding? Hierbij zorgen gisten, schimmels en bacteriën ervoor dat suikers worden afgebroken. Deze voeding heeft een positieve invloed op onze darmen. Gefermenteerde producten zijn bijvoorbeeld kefir (gefermenteerde melkdrank), kombucha (zuur drankje op basis van thee) en tempeh (vleesvervanger van gefermenteerde sojabonen). Daarnaast bevatten de groentesoorten zuurkool en artisjokken probiotica en prebiotica. Wist je dat probiotica ook kunnen bijdragen aan het verhelpen van huidproblemen?

Vezels en eiwitten

Voldoende vezels zijn belangrijk voor goede darmbacteriën.  Hierbij zijn met name de oplosbare vezels van belang. Deze vindt je in in groente, fruit en peulvruchten. Gedroogde bonen zijn ook een goede bron van vezels en eiwitten. Daarnaast bevatten bonen ook B-vitaminen, zoals vitamine B12. Wist je dat vezels ook bijdragen aan het verminderen van oestrogeendominantie? Zo draagt het ook bij aan het verhogen van een progesteron tekort. Kortom, voor een evenwichtige hormoonbalans.

Verminder suikers

Wees zeer matig met slechte suikers, want deze zorgen voor slechte darmbacteriën. Suikers zullen de darmflora juist verstoren. Dit heeft uiteindelijk ook effect op jouw mentale welzijn. Wist je dat suikers aanleiding kunnen zijn van negatieve gedachten of somberheid?  Suikers geven slechts een kort moment van geluk en kunnen leiden tot overgewicht. Daarnaast bestaat er een verband tussen onze darmflora en overgewicht.

Pas op met gluten

Hoewel gluten door sommige mensen wel wordt verdragen, het blijft een moeilijk te verteren eiwit. De darmflora wordt verstoord waardoor een prikkelbare darm kan ontstaan. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot een tekort aan voedingsstoffen en andere gezondheidsproblemen. Wees je daarbij bewust van het verschil in kwaliteit tussen verschillende broodsoorten. Zo is zuurdesembrood voor velen vaak beter te verteren.

Eet bewust bij darmklachten

Luister goed naar je lichaam en ga bewust om met voeding. Let er eens op hoe jouw lijf en hersenen reageren na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Zo herken je wellicht een patroon en kun je stap voor stap betere keuzes maken. Uiteindelijk weet je steeds beter welke voeding het beste bij jou past. En dus beter is voor jouw darmen.

darmklachten

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Gezonde darmen: goede weerstand en een gezond brein

Gezonde darmen zorgen voor een goede weerstand, voor meer energie en een gezond brein. Een gezonde darmflora is eigenlijk de basis van onze gezondheid. Zo kan ook gezonde voeding, en daarmee de voedingsstoffen, beter worden opgenomen. Probiotica en gefermenteerde voeding kunnen hieraan bijdragen. Naast gezonde voeding, hebben je darmen ook rust nodig. Zorg voor voldoende ontspanning in tijden van stress. Wist je dat het ook belangrijk is om ontspannen te eten? Dus zonder afleiding van televisie of telefoon. Tenslotte is goed kauwen ook veel beter voor je spijsvertering. Gezonde voeding is niet alleen belangrijk voor een gezond lichaam, maar ook voor een gezonde geest. Zo verminder je stress, angst en somberheid. Heb je al langer last van vermoeidheid, weinig energie of andere (vage) klachten? Verdiep je dan eens in de gezondheid van je darmen!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven