Hormonen zijn behoorlijk complex. Waarschijnlijk ken je van enkele hormonen de werking. Sommige, zoals progesteron zijn je misschien nog niet of minder bekend. Progesteron is een belangrijk hormoon dat essentieel is voor een goede hormoonbalans en gezondheid. Lees hier wat progesteron doet en voor welke problemen een tekort kan zorgen.
Inhoudsopgave voor dit artikel over progesteron
- Wat is progesteron?
- Oestrogeen en progesteron
- Wat zijn de symptomen bij een tekort aan progesteron?
- Symptomen bij mannen en vrouwen
- Wat zijn de bijwerkingen bij extra toediening van progesteron?
- Kun je een progesteron tekort verhelpen met een gezonde levensstijl?
- Vijf tips om je progesteron te verhogen
- Je progesteronwaarde laten testen geeft uitsluitsel
Wat is progesteron?
Progesteron is een belangrijk hormoon voor vrouwen dat verantwoordelijk is voor een goede zwangerschap. Het zorgt ervoor dat spierweefsel in de baarmoeder wordt verslapt. Dit geldt ook voor de darmspieren. Bij vrouwen vindt de aanmaak plaats in de eierstokken en de bijnier. Bij mannen wordt het in mindere mate aangemaakt in de teelballen en de bijnieren. Daarnaast is dit een hormoon met een kalmerende werking. Daarbij zorgt het voor een goede slaap. Ook heeft het een positieve relatie met de schildklier. Bovendien zorgt progesteron voor sterke botten. Kortom: het is een belangrijk hormoon voor zowel mannen als vrouwen.
Hoewel progesteron vaak wordt gezien als een vrouwelijk hormoon, heeft het bij mannen ook belangrijke functies. Zo helpt het bij mannen de bloedsuikerspiegel te reguleren en is het van invloed op de aanmaak van testosteron.
Oestrogeen en progesteron
Oestrogeen en progesteron zijn samen verantwoordelijk voor een goede hormoonbalans. Maar wist je dat deze hormonen niet alleen zorgen voor een gezond lichaam? Ook dragen zij bij aan een gezonde geest. Zo zijn ze nodig voor ons libido, maar ook voor onze neurotransmitters. Denk bijvoorbeeld aan het gelukshormoon serotonine. Bij een progesteron tekort ontstaat er vaak een onbalans tussen deze twee hormonen. Dit kan overigens ook gebeuren als de bijnieren niet optimaal functioneren. Bij een progesteron tekort is er vaak sprake van een teveel aan oestrogeen (oestrogeendominantie). Bij het ouder worden maakt ons lichaam progesteron steeds minder aan. Het progesteron gehalte zal langzaam afnemen waardoor een tekort kan ontstaan van dit hormoon. Daarnaast kan het testosteron gehalte bij mannen gaan afnemen. Bij vrouwen neemt deze juist toe. Door deze disbalans in de hormonen, krijgen we klachten die ons dagelijks leven kunnen verstoren.
Wat zijn de symptomen bij een tekort aan progesteron?
Bij een tekort aan progesteron kunnen er lichamelijke klachten ontstaan, zoals overgewicht en vermoeidheid. Bovendien kunnen er mentale gezondheidsklachten zijn. Denk bijvoorbeeld aan stemmingswisselingen. Progesteron tekort komt vaak voor bij vrouwen, met name na het 40ste jaar. Daarnaast tijdens de overgang. Wist je dat chronische stress een belangrijke oorzaak is van dit tekort? Dit komt doordat het stresshormoon cortisol progesteron gaat verbruiken.
Onregelmatige menstruatiecyclus
Zowel vrouwen als mannen kunnen dus een progesteron tekort krijgen. Dit gaat met name bij vrouwen gepaard met enkele specifieke symptomen. Een symptoom van progesteron tekort is een uitblijvende menstruatie of eisprong. Daarnaast kan er een onregelmatige cyclus zijn. Bijvoorbeeld een kortere menstruatiecyclus bij het ouder worden. Kamp je als vrouw met ene progesteron tekort en heb je ook ondergewicht, dan kan de menstruatie sneller uitblijven.
Symptomen bij mannen en vrouwen
Daarnaast zijn er nog enkele symptomen van progesteron tekort die zowel mannen als vrouwen raken.
Oestrogeendominantie
Oestrogeendominantie is een belangrijk symptoom van een progesteron tekort. Een teveel aan oestrogeen ontstaat wanneer de hormonen uit balans zijn. Het komt voor bij zowel vrouwen als mannen. Vouwen ondervinden hier echter vaker klachten van. Dit is met name na de menopauze het geval. Oestrogeendominantie kan ook leiden tot overgewicht, bij mannen en vrouwen. Oestrogeendominantie bij mannen betekent vaak ook een tekort aan testosteron. Dit kan zelfs depressieve klachten geven bij mannen.
Slaapproblemen en vermoeidheid
Slaapproblemen en vermoeidheid zijn belangrijke symptomen van een progesteron tekort. Er kan ook sprake zijn van een verminderde werking van de schildklier. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in haaruitval, koude handen en voeten en een droge huid. Daarnaast komt ook botontkalking voor bij een tekort aan progesteron.
Mentale klachten
Bij een progesteron tekort is er een disbalans in de hormonen. Als gevolg hiervan komen ook mentale klachten voor. Bijvoorbeeld stemmingswisselingen en prikkelbaar zijn. Daarnaast komen angstaanvallen en depressieve gevoelens voor. Bovendien ervaren vrouwen vaker PMS klachten. Deze klachten kunnen het dagelijks leven behoorlijk in de war brengen.
Wat zijn de bijwerkingen bij extra toediening van progesteron?
Voor vrouwen is het tijdens de zwangerschap of de overgang vaak belangrijk om bij klachten de progesteron waarde te verhogen. Hiervoor is soms een behandeling nodig. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een injectie, crème of progesterongel. De middelen die de arts voorschrijft kunnen echter bijwerkingen geven. Vrouwen kunnen de volgende bijwerkingen ervaren:
- Onregelmatig bloedverlies
- Vaginale krampen
- Pijn (op de plaats van de injectie)
- Maagdarmklachten
- Afscheiding
- Jeuk
- Slaperigheid
Kun je een progesteron tekort verhelpen met een gezonde levensstijl?
Onderschat het belang van een gezonde levensstijl niet. Hierbij is aandacht voor voeding en beweging belangrijk. Daarnaast is het verminderen van stress belangrijk om een tekort tegen te gaan of op te lossen. Een progesteron tekort kan verholpen worden met bijvoorbeeld een progesteron crème. Echter, een blijvende, gezonde levensstijl zal uiteindelijk meer effect hebben. Niet alleen voor de hormoonbalans. Jouw algehele fysieke en mentale gezondheid zullen verbeteren.
Vijf tips om je progesteron te verhogen
Met deze vijf tips kun je jouw progesteron verhogen.
Kies voor onbewerkte voeding
Kies voor pure voeding met veel groente en fruit. Wees daarnaast zuinig met zuivel, gluten en suikers. Zo help je het immuunsysteem. Met biologische producten vermijd je pesticiden en andere gifstoffen die jouw hormoonbalans kunnen verstoren. Tussendoor kun je gezonde snacks nemen.
Beweeg regelmatig
Beweging heeft een positief effect op de hormonen, maar ook krachttraining kan goed zijn. Niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen, zeker na het 40e levensjaar. Beweging is daarnaast ook bevorderlijk voor de bloedsuikerspiegel. Om een progesteron tekort te verhelpen is voldoende beweging noodzakelijk.
Voorkom stress
Door stress zoveel mogelijk te verminderen, geef je zowel jouw immuunsysteem als jouw hormoonbalans de kans om te herstellen. Het verminderen van stress zal daarnaast jouw geestelijke gezondheid verbeteren.
De juiste supplementen
Een multivitamine kan jouw lichaam voorzien van extra voedingsstoffen. Juist nu is dat nodig. Bij progesteron tekort is vitamine D zeer essentieel. Daarnaast vraagt het lichaam extra B-vitaminen, zoals vitamine B-8. Bovendien worden hormonen aangemaakt met het belangrijke mineraal magnesium.
Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten
Kies voor verzorgingsproducten zonder chemische toevoegingen of conserveermiddelen. Deze gifstoffen verstoren de hormoonbalans, maar ook onze weerstand. Deze gifstoffen worden ook wel xeno-oestrogenen genoemd. Deze kunnen leiden tot oestrogeendominantie. Je lichaam ontgiften kan met behulp van spirulina of chlorella.
Je progesteronwaarde laten testen geeft je uitsluitsel
De symptomen waar een progesteron tekort voor kan zorgen zijn niet altijd duidelijk te linken met een tekort. Voor sommige mensen voelen ze als vage klachten. Herken jij je in de symptomen die we in deze blog hebben behandeld? Laat dan eens je progesteron waarde testen. Je progesteron waarde testen kan eenvoudig met een speekseltest. De test wordt in een laboratorium geanalyseerd waren je terugkoppeling krijgt over je progesteron waarde. Afhankelijk van de uitslag kun je verdere stappen bespreken met je huisarts.