- Persoonlijke verhalen van Reinoud
- Het vinden van jouw eigen unieke weg
- Maandelijks in de mail
PMS is iets waar heel veel vrouwen mee te maken krijgen. Volgens schattingen krijgt 75% van alle vrouwen te maken met milde PMS-klachten en ongeveer 30% met hevige klachten. Helaas zijn deze klachten nooit helemaal te voorkomen. Er zijn echter wel dingen die je kunt doen. In deze blog delen wij tien tips die ervoor kunnen zorgen dat je minder hinder ervaart van PMS.
PMS staat voor “Pre-Menstrueel Syndroom”. Hiermee worden de klachten voorafgaand aan de menstruatie bedoeld. Meestal ontstaan de klachten één of twee weken voordat de menstruatie begint. Er is gebleken dat vrouwen tussen de 40 en 45 jaar hier vaker last van hebben. Zodra de menstruatie is begonnen, verdwijnen deze klachten weer. PMS kan erg vervelend zijn, zeker omdat het maandelijks weer terugkomt. Veel vrouwen zitten in deze periode niet lekker in hun vel. Soms hebben zij zelfs moeite met zichzelf zijn Herkenbaar? Hoewel er nog veel onduidelijk is over de oorzaken, kunnen we wel kijken naar de verschillende PMS symptomen.
PMS geeft maandelijks voor veel vrouwen vervelende gezondheidsklachten die het leven behoorlijk in de weg kunnen zitten. De klachten zijn heel uiteenlopend en vaak onverklaarbaar, zoals vermoeidheid en stemmingswisselingen. Vaak is er sprake van een disbalans tussen de hormonen oestrogeen en progesteron. Tezamen moeten zij zorgen voor een goede mentale gezondheid. Vandaar dat de klachten zich ook kunnen uiten in depressieve gevoelens. Gelukkig is het wel goed mogelijk om deze klachten te verminderen. Door genoeg aandacht te geven aan je levensstijl, zal jouw hormoonbalans zich aanzienlijk verbeteren. Zo speelt het voorkomen van stress hierin een belangrijke rol.
De exacte oorzaak van premenstrueel syndroom (PMS) is nog niet volledig begrepen, maar het wordt algemeen aangenomen dat het verband houdt met de veranderingen in hormoonspiegels gedurende de menstruatiecyclus. Enkele mogelijke oorzaken en factoren die bijdragen aan PMS zijn:
De klachten die PMS veroorzaakt kunnen per vrouw zeer verschillen. We zien wel dat zowel de fysieke als de mentale balans behoorlijk in de war wordt gebracht. Veel voorkomende klachten zijn:
PMS klachten spelen vaker op als onze hormonen uit balans zijn. Het is dan ook van belang om de hormoonhuishouding zo goed mogelijk op orde te houden. Onze hormonen oestrogeen en progesteron spelen hierbij een belangrijke rol. Tezamen staan zij in contact met onze neurotransmitters welke zorgen voor een gezonde mentale balans, zoals onze gemoedstoestand en onze concentratie. De klachten hangen vaak samen met een tekort aan serotonine. Een tekort aan dit ‘gelukshormoon’ kan dus eerder leiden tot angstklachten of depressieve gevoelens.
Vanaf ons 40e jaar begint het progesterongehalte langzaam af te nemen waardoor oestrogeendominantie kan ontstaan. Het gevolg hiervan is een disbalans in onze hormonen met verschillende mentale en emotionele klachten. Oestrogeendominantie kun je verminderen door onder andere overgewicht te voorkomen. Daarnaast dien je te zorgen voor voldoende inname van vitaminen en mineralen. Vermijd cortisol, het ‘stresshormoon’. Oestrogeen neemt vaker toe na de overgang, maar soms ook eerder. Bovendien is DHEA een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het behouden van een gezond gewicht.
PMS is nooit helemaal te voorkomen. We kunnen je wel enkele tips geven waardoor je er mogelijk minder last van krijgt of waardoor je de hevigheid van de klachten kunt beperken. Heb jij veel last van PMS? Probeer de onderstaande tips dan eens uit.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606