Zoeken

Zoeken sluiten

PMS (en hoe je klachten kunt verminderen)

maandag 3 mei 2021

PMS is iets waar heel veel vrouwen mee te maken krijgen. Volgens schattingen krijgt 75% van alle vrouwen te maken met milde PMS-klachten en ongeveer 30% met hevige klachten. Helaas zijn deze klachten nooit helemaal te voorkomen. Er zijn echter wel dingen die je kunt doen. In deze blog delen wij tien tips die ervoor kunnen zorgen dat je minder hinder ervaart van PMS.

Inhoudsopgave:

PMS geeft maandelijks voor veel vrouwen vervelende gezondheidsklachten

Wat is PMS?

PMS staat voor “Pre-Menstrueel Syndroom”. Hiermee worden de klachten voorafgaand aan de menstruatie bedoeld. Meestal ontstaan de klachten één of twee weken voordat de menstruatie begint. Er is gebleken dat vrouwen tussen de 40 en 45 jaar hier vaker last van hebben. Zodra de menstruatie is begonnen, verdwijnen deze klachten weer. PMS kan erg vervelend zijn, zeker omdat het maandelijks weer terugkomt. Veel vrouwen zitten in deze periode niet lekker in hun vel. Soms hebben zij zelfs moeite met zichzelf zijn Herkenbaar? Hoewel er nog veel onduidelijk is over de oorzaken, kunnen we wel kijken naar de verschillende PMS symptomen.

PMS geeft maandelijks voor veel vrouwen vervelende gezondheidsklachten die het leven behoorlijk in de weg kunnen zitten. De klachten zijn heel uiteenlopend en vaak onverklaarbaar, zoals vermoeidheid en stemmingswisselingen. Vaak is er sprake van een disbalans tussen de hormonen oestrogeen en progesteron. Tezamen moeten zij zorgen voor een goede mentale gezondheid. Vandaar dat de klachten zich ook kunnen uiten in depressieve gevoelens. Gelukkig is het wel goed mogelijk om deze klachten te verminderen. Door genoeg aandacht te geven aan je levensstijl, zal jouw hormoonbalans zich aanzienlijk verbeteren. Zo speelt het voorkomen van stress hierin een belangrijke rol.

Hoe en waarom ontstaat PMS?

De exacte oorzaak van premenstrueel syndroom (PMS) is nog niet volledig begrepen, maar het wordt algemeen aangenomen dat het verband houdt met de veranderingen in hormoonspiegels gedurende de menstruatiecyclus. Enkele mogelijke oorzaken en factoren die bijdragen aan PMS zijn:

  1. Hormonale schommelingen: Veranderingen in de niveaus van oestrogeen en progesteron tijdens de menstruatiecyclus kunnen van invloed zijn op de chemische processen in de hersenen, wat leidt tot stemmingswisselingen en andere symptomen.
  2. Serotonineniveaus: Serotonine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij het reguleren van stemming, slaap en eetlust. Sommige onderzoeken suggereren dat schommelingen in serotonineniveaus tijdens de menstruatiecyclus kunnen bijdragen aan PMS-symptomen.
  3. Genetische factoren: Er is enig bewijs dat suggereert dat er een genetische component kan zijn bij het ontstaan van PMS. Vrouwen met eerstegraads vrouwelijke familieleden (moeders, zussen) die PMS ervaren, hebben mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van de aandoening.
  4. Voeding en levensstijl: Bepaalde voedings- en levensstijlfactoren kunnen van invloed zijn op de ernst van PMS-symptomen. Een dieet dat rijk is aan zout, suiker, alcohol en cafeïne kan bijvoorbeeld de symptomen verergeren. Bovendien kan stress de intensiteit van PMS-symptomen verhogen.
  5. Onderliggende medische aandoeningen: Vrouwen met bepaalde medische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen of schildklieraandoeningen, kunnen vatbaarder zijn voor het ontwikkelen of verergeren van PMS-symptomen.

Wat zijn veelvoorkomende klachten bij PMS?

De klachten die PMS veroorzaakt kunnen per vrouw zeer verschillen. We zien wel dat zowel de fysieke als de mentale balans behoorlijk in de war wordt gebracht. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Een opgeblazen gevoel
  • Prikkelbaar zijn
  • Chagrijnig zijn
  • Slaapproblemen
  • Nachtelijk zweten
  • Emotionele buien
  • Eetbuien

Jouw hormoonbalans

PMS klachten spelen vaker op als onze hormonen uit balans zijn. Het is dan ook van belang om de hormoonhuishouding zo goed mogelijk op orde te houden. Onze hormonen oestrogeen en progesteron spelen hierbij een belangrijke rol. Tezamen staan zij in contact met onze neurotransmitters welke zorgen voor een gezonde mentale balans, zoals onze gemoedstoestand en onze concentratie. De klachten hangen vaak samen met een tekort aan serotonine. Een tekort aan dit ‘gelukshormoon’ kan dus eerder leiden tot angstklachten of depressieve gevoelens.

Wat is PMS?

Oestrogeendominantie

Vanaf ons 40e jaar begint het progesterongehalte langzaam af te nemen waardoor oestrogeendominantie kan ontstaan. Het gevolg hiervan is een disbalans in onze hormonen met verschillende mentale en emotionele klachten. Oestrogeendominantie kun je verminderen door onder andere overgewicht te voorkomen. Daarnaast dien je te zorgen voor voldoende inname van vitaminen en mineralen. Vermijd cortisol, het ‘stresshormoon’. Oestrogeen neemt vaker toe na de overgang, maar soms ook eerder. Bovendien is DHEA een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het behouden van een gezond gewicht.

Tips om minder last te hebben van PMS

PMS is nooit helemaal te voorkomen. We kunnen je wel enkele tips geven waardoor je er mogelijk minder last van krijgt of waardoor je de hevigheid van de klachten kunt beperken. Heb jij veel last van PMS? Probeer de onderstaande tips dan eens uit.

  1. Gezond eten; eet volop (biologische) groente en fruit en wees zuinig met suikers, zuivel, cafeïne en alcohol. Neem tussendoor gezonde snacks, zoals noten of gedroogd fruit. Daarnaast drink je voldoende water.
  2. Voldoende magnesium; magnesium is een heel belangrijk mineraal voor onze gezondheid en voor onze hormoonbalans.
  3. Gebruik kruiden; sommige kruiden kunnen ondersteunend werken, zoals teunisbloemolie of macapoeder. Daarnaast zorgen groene groenten voor een verbeterde hormoonbalans, zoals spinazie en boerenkool.
  4. Neem een multivitamine; vitaminen B, C, en E zijn erg belangrijk om jouw weerstand te verhogen, maar ook voor een goede hormoonbalans. Daarnaast zorg je voor voldoende omega-3 vetzuren, want ook dit zal PMS klachten verminderen.
  5. Zonlicht; de zon zorgt niet alleen voor aanmaak van vitamine D, maar ook heeft vitamine D een gunstige invloed op onze hormonen. En uiteraard op ons humeur.
    PMS in de hand met deze 10 tips
  6. Voldoende slapen; slaapproblemen staan vaak aan het begin van verschillende fysieke en mentale klachten. Bij PMS is voldoende slaap dan ook van groot belang.
  7. Zorg voor ontspanning; wat geeft jou ontspanning? Neem tijd voor jezelf, dat is zeker niet egoïstisch. Onze tip: ga de natuur in, want het groen en de stilte hebben een rustgevend effect. En wist je dat ook creativiteit kan bijdragen aan een beter gevoel?
  8. Natuurlijke verzorgingsproducten; een verstoorde hormoonbalans en daarmee toenemende PMS klachten, is ook te wijten aan verschillende gifstoffen. Ons lichaam heeft hier dagelijks mee te maken, zoals met verzorgingsproducten en cosmetica. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke huidproducten en natuurlijke make-up.
  9. Verminder stress; voor jouw gezondheid is het altijd beter om teveel stress zoveel mogelijk te vermijden. Probeer voor jezelf te ontdekken wat jou helpt om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga, een boek lezen of in bad gaan.
  10. Beweeg voldoende; ook als je weinig zin hebt om te sporten, probeer dan toch andere vormen van beweging te vinden, zoals wandelen of fietsen. Een halfuur beweging per dag kan al bijdragen aan een beter gevoel.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven