Zoeken

Zoeken sluiten

Schildklierproblemen door stress

dinsdag 14 juli 2020

Schildklierproblemen door stress zijn goed mogelijk. Heb jij wel eens gemerkt dat je in stressvolle tijden afvalt, of juist aankomt? Dit kan diverse oorzaken hebben. Natuurlijk is het verstandig om eerst te kijken naar je eetpatroon. Sommige mensen zijn emotie-eters en gaan eten door stress. Hierdoor kunnen zij gaan overeten, wat leidt tot aankomen. Andere mensen krijgen door stress juist geen hap door hun keel en kunnen hierdoor afvallen. Maar ook wanneer jouw eetgedrag niet echt verandert door stress, kan het zo zijn dat je (veel) aankomt of afvalt. Hoe kan dit? Schildklierproblemen door stress kunnen een mogelijke oorzaak zijn. Stress heeft helaas het vermogen om veel processen in je lichaam te beïnvloeden. Welke invloed stress precies op je schildklier kan hebben, leg ik in deze blog uit.

schildklierproblemen

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe kunnen schildklierproblemen door stress ontstaan?

Je schildklier is een klier die hormonen afscheidt. Wie een beetje kennis van stress heeft, zal misschien al direct weten hoe het kan dat schildklierproblemen door stress kunnen ontstaan. Hormonen zijn bij stress namelijk allesbepalend. Je schildklier ligt aan de voorkant van je hals, tegen je strottenhoofd aan. Wanneer je een probleem hebt met je schildklier, kun je soms dus ook een verdikking in de hals ervaren. De hormonen die je schildklier produceert, hebben invloed op twee belangrijke lichamelijke processen: je groei en je stofwisseling. Een schildklierprobleem betekent vaak dus een stofwisselingsprobleem. Hoe jouw stofwisseling functioneert, is weer van grote invloed op je lichaamsgewicht. Een trage stofwisseling kan zorgen voor gewichtstoename en een snelle stofwisseling voor gewichtsafname.

De aanmaak van hormonen in je schildklier wordt geregeld door de hypothalamus. En laat de hypothalamus nu net een gedeelte van je brein zijn dat hevig reageert op stress. Stress kan de werking van de hypothalamus verstoren. Hierdoor wordt de werking van de schildklier ook verstoord. Het kan resulteren in een te snel werkende schildklier of een te traag werkende schildklier.

Voor welke symptomen zorgen schildklierproblemen?

Gewichtsproblemen zullen bij veel mensen met afstand het bekendste symptoom van schildklierproblemen zijn. Er zijn er echter nog meer. Om bij dit bekendste probleem te beginnen: bij een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) worden er door de schildklier te weinig schildklierhormonen aangemaakt. Een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) produceert juist teveel hormonen. Zeer bekende symptomen zijn dus gewichtstoename (bij een te traag werkende schildklier) en afvallen (bij een te snel werkende schildklier). Ook kunnen schildklierproblemen onderdeel zijn van een ziekte of aandoening. In deze blog kijk ik natuurlijk naar de relatie met stress.

Of jij schildklierproblemen door stress krijgt, lijkt genetisch bepaald. Ook lijkt het genetisch bepaald of je last krijgt van een te traag werkende schildklier of een te snel werkende schildklier.

schildklier problemen afvallen

Symptomen van een te traag werkende schildklier

De symptomen van een te traag werkende schildklier zijn omvangrijk en kunnen per persoon verschillen. Herken jij enkele van de onderstaande symptomen, dan zou het zo kunnen zijn dat jij last hebt van hypothyreoïdie. De onderstaande lijst is niet compleet, maar bevat de meest voorkomende symptomen bij volwassenen.

 • Je komt snel of onverklaarbaar aan
 • Last van slaperigheid of in slaap vallen (ook overdag)
 • Je kunt slecht tegen kou
 • Je lichaam houdt vocht vast (vooral in de enkels)
 • Last van concentratieproblemen
 • Last van depressieve gevoelens
 • Je hebt vermoeidheidsklachten
 • Een trage denk- en handelingssnelheid
 • Een verminderd libido
 • Erectieproblemen bij mannen
 • Onregelmatigheden in menstruatie bij vrouwen
 • Constipatie
 • Overmatige haaruitval
 • Kortademigheid
 • Spierpijn
 • Hartkloppingen
 • Een verhoogd cholesterol
  Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
  Online cursus
  159.00
  Online cursus
  Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Symptomen van een te snel werkende schildklier

Ook voor de onderstaande lijst geldt dat deze niet allesomvattend is, maar wel een goed beeld geeft van hyperthyreoïdie.

schildklier hartkloppingen

Kun je schildklierproblemen door stress oplossen?

Schildklierproblemen door stress zijn zeer vervelend. Als er echter een oorzaak moet zijn, laat het dan maar stress zijn. Bij veel andere oorzaken kunnen schildklierproblemen niet worden opgelost, of is er medicatie nodig. Wanneer de problemen door stress worden veroorzaakt, betekent dit ook dat zij verdwijnen wanneer stress verdwijnt. Schildklierproblemen door stress kun je dus oplossen door stress zelf aan te pakken. In sommige gevallen is medicatie mogelijk om de problemen met de schildklier te onderdrukken. Ook wanneer stress de oorzaak is. Of dit mogelijk is, hangt echter van enkele factoren af. Het is altijd raadzaam om de huisarts te raadplegen.

Het belangrijkste is dat jij van je stress afkomt, wanneer schildklierproblemen door stress worden veroorzaakt. Daarbij kunnen onze coaches je perfect helpen. Dit doen zij met behulp van de door ons zelf ontwikkelde, unieke methode: het Fasenplan. Het liefst in combinatie met wandelcoaching, wat een uitstekende manier is om stress nog sneller te verhelpen. Dat is niet alleen onze mening, maar wordt wetenschappelijk onderschreven. Neem contact met ons op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een coach bij jou in de buurt in te plannen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Herken de symptomen

Wanneer je een of meerdere van de eerder in deze blog genoemde symptomen herkent, is de kans aanwezig dat je een probleem hebt met je schildklier. Wees dus alert op de symptomen, maar vooral ook wanneer zij optreden. Merk je bijvoorbeeld een verband met stress? Zeker wanneer dit niet de enige symptomen zijn die je ervaart, is de kans groot dat jouw schildklierproblemen door stress worden veroorzaakt. Bekijk ook maar eens andere veel voorkomende symptomen van stress.

Veel symptomen waar je last van kunt krijgen bij schildklierproblemen kunnen best beangstigend zijn. Zeker wanneer je niet weet waar deze vandaan komen. Ervaar je symptomen, probeer dan altijd stil te staan bij enkele andere problemen die je ervaart. Zijn die er niet en twijfel je of je schildklierproblemen met stress hebben te maken, raadpleeg dan altijd je huisarts. Is stress wel de oorzaak, dan gaan wij met je aan de slag en zul je ervaren dat met de afname van stress ook je schildklierproblemen zullen afnemen. Verdwijnt je stress uiteindelijk, dan zal de hormoonproductie van je hypothalamus en die van je schildklier weer normale waarden aannemen waardoor problemen zullen verdwijnen.

Veelgestelde vragen

Gewichtsproblemen zullen bij veel mensen met afstand het bekendste symptoom van schildklierproblemen zijn. Er zijn er echter nog meer. Om bij dit bekendste probleem te beginnen: bij een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) worden er door de schildklier te weinig schildklierhormonen aangemaakt. Een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) produceert juist teveel hormonen. Zeer bekende symptomen zijn dus gewichtstoename (bij een te traag werkende schildklier) en afvallen (bij een te snel werkende schildklier). Ook kunnen schildklierproblemen onderdeel zijn van een ziekte of aandoening.
De aanmaak van hormonen in je schildklier wordt geregeld door de hypothalamus. En laat de hypothalamus nu net een gedeelte van je brein zijn dat hevig reageert op stress. Stress kan de werking van de hypothalamus verstoren. Hierdoor wordt de werking van de schildklier ook verstoord. Het kan resulteren in een te snel werkende schildklier of een te traag werkende schildklier.
- Je komt snel aan - Last van slaperigheid of in slaap vallen (ook overdag) - Kan slecht tegen kou - Concentratieproblemen - Depressieve gevoelens
- Je valt snel af - Je hebt last van een snelle of onregelmatige hartslag - Angstaanvallen of paniekaanvallen - Trillen - Snel zweten
Wanneer de problemen door stress worden veroorzaakt, betekent dit ook dat zij verdwijnen wanneer stress verdwijnt. Schildklierproblemen door stress kun je dus oplossen door stress zelf aan te pakken. In sommige gevallen is medicatie mogelijk om de problemen met de schildklier te onderdrukken. Ook wanneer stress de oorzaak is. Of dit mogelijk is, hangt echter van enkele factoren af. Het is altijd raadzaam om de huisarts te raadplegen.

Bronvermelding:

Hypothyreoïdie is een tekort aan schildklierhormonen, er zijn verschillende oorzaken mogelijk.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven