Zoeken

Zoeken sluiten

Huiduitslag door stress

woensdag 17 juni 2020

Huiduitslag door stress is een vervelend probleem. Alsof het nog niet lastig genoeg is om met stress om te gaan, is het vaak het laatste dat je wilt dat anderen kunnen zien dat je hier last van hebt. Natuurlijk is het voor de buitenwereld niet duidelijk dat jouw huiduitslag door stress komt, maar het is wel één van de symptomen van stress die zichtbaar zijn. Hierdoor kun je in een soort vicieuze cirkel belanden. Stress zorgt voor huiduitslag en die huiduitslag zorgt op zijn beurt alleen maar weer voor nog meer stress. Wanhoop niet: er zijn manieren om er vanaf te komen. Want waardoor ontstaat die huiduitslag eigenlijk? In deze blog leg ik het je uit.

Huiduitslag door stress

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wanneer krijg je huiduitslag door stress?

Huiduitslag door stress is een redelijk bekend symptoom. Net zoals alle andere symptomen van stress geldt dat sommige mensen hier veel last van hebben en anderen totaal niet. Iedereen is anders. Elk lichaam is anders en iedereen reageert op zijn/haar eigen manier op stress. Hoe die reactie is, kun je vaak niet sturen. Hoe stress zich uit, is grotendeels genetisch bepaald. Heb jij last van huiduitslag door stress, dan is dit bij jou gewoon een “zwakke plek”, als je het zo mag noemen. Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn, anderen gaan zweten en weer andere mensen ontwikkelen een tic. Je hebt dit niet in de hand.

Maar wanneer krijg je huiduitslag door stress? Ook dit is heel verschillend. Sommige mensen krijgen hooguit wat last van rode vlekken in the heat of the moment, terwijl anderen constant rondlopen met een geïrriteerde huid, huiduitslag of eczeem. Heb jij last van huiduitslag door stress, dan kan dit zich op verschillende manieren uiten. Je zult waarschijnlijk goed in staat zijn om een verband te leggen met stress. Doet de huiduitslag ook (veel) pijn? Dan kun je last hebben van gordelroos.

Hoe komt het dat je last kunt krijgen van huiduitslag?

Hoe komt het dat je last kunt krijgen van huiduitslag door stress? Wie niet volledig begrijpt hoe stress werkt, zal wellicht ook het verband niet kunnen zien. Maar dat verband is er wel degelijk. Net zoals dat er is tussen stress en talloze andere stressgerelateerde klachten.

Stress is geen eenvoudig iets. Het lijkt misschien wel zo: er gebeurt iets, of er is sprake van een bepaalde situatie en dat geeft je bepaalde gevoelens. Gevoelens waar je last van kunt hebben. Alle reacties die stress oproept, zijn het resultaat van bijzonder complexe processen in je lichaam. Men noemt dit “arousal

Huiduitslag door stress, en alle andere gevolgen van stress, zijn het resultaat van hormonen die onder invloed van stress hun werk doen. Of beter gezegd: die onder invloed van stress verkeerd hun werk doen.

Cortisol is de boosdoener

De boosdoener bij huiduitslag door stress is een stof genaamd cortisol. Cortisol is een stresshormoon. Een te hoog cortisolgehalte heeft diverse nadelige – en op den duur zelfs gevaarlijke – effecten op je gezondheid. Eén van de effecten van een te hoog cortisolgehalte in je lichaam, is dat je vatbaarder bent voor ontstekingen. En laat dat nu net zijn wat huiduitslag in veel gevallen is: een ontsteking.

Huiduitslag door stress is zeker niet de enige vorm van ontsteking waar mensen onder invloed van stress last van kunnen hebben. Wanneer je rond zou vragen, zou je merken dat ontstekingen vaak gepaard gaan met stress. Een keelontsteking komt vaak voor. Maar denk ook aan opgezette of ontstoken lymfeklieren. Stress gaat nu eenmaal gepaard met een verminderde weerstand.

Wat kun je doen tegen deze huiduitslag?

Wanneer je vatbaar bent voor huiduitslag door stress, zul je moeten accepteren dat dit nu eenmaal iets is dat bij je hoort. Zoals ik eerder al schreef: je kunt vrijwel nooit sturen hoe stress zich uit. Dat betekent echter niet dat er niets aan te doen is. Wanneer huiduitslag verschijnt door stress, betekent dit namelijk ook dat deze achterwege blijft zolang je geen stress ervaart.

Dus wat kun je doen tegen huiduitslag door stress? Stress vermijden. Dat klinkt als het intrappen van een open deur. Want hoe kun je stress vermijden? Dat kan niet altijd. Wat echter wél altijd kan, is stress verminderen. Door stress te verminderen zul je ook de gevolgen van stress kunnen beperken. Je cortisol verlagen kan eraan bijdragen dat je huiduitslag vermindert, of misschien zelfs helemaal verdwijnt.

huiduitslag

Waarom cortisol verlagen kan werken

Cortisol moet je niet zien als een slechte stof. Het is een stof die je hard nodig hebt. Het probleem achter een te veel aan cortisol is ongezonde stress. Cortisol wordt hoe dan ook aangemaakt door je lichaam wanneer je stress ervaart. Bij goede stress is dit geen probleem. Goede stress is bijvoorbeeld de spanning die je ervaart wanneer je een fysieke prestaties moet leveren, of de plotselinge sprint die je moet trekken om de trein te halen. In dat geval heeft je lichaam cortisol nodig en kan het verwerkt worden.

Je lichaam kent het verschil tussen goede stress en slechte stress niet. Bij slechte stress (dus, ongezonde stress waar je last van hebt) wordt ook cortisol aangemaakt. In dit geval kan je lichaam de stof echter niet goed en volledig verwerken en dus stijgt het cortisolniveau tot ongezonde waarden. Dit maakt je onder andere vatbaarder voor ontstekingen. Huiduitslag door stress kan dus voorkomen worden door je cortisol te verlagen. Maar hoe?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Oefeningen om stress te verlagen

Je cortisol verlagen doe je door stress te verlagen. De belangrijkste vraag is dan natuurlijk: hoe kom ik van stress af? Om je hierbij te helpen, hebben wij verschillende blogs geschreven en tips gegeven over oefeningen om stress te verlagen. Lees de volgende blogs maar eens:

Heb jij last van huiduitslag door stress? Probeer het probleem dan bij de wortel aan te pakken. Mensen gaan vaak direct aan de slag met middeltjes of medicijnen. Die kunnen zeker helpen, maar pakken wanneer huiduitslag daadwerkelijk en alleen door stress wordt veroorzaakt, niet de oorzaak aan. Je zult er dan last van blijven hebben zolang je stress ervaart. En kom je niet van je stress af? Weet dan dat de coaches van Liberi voor je klaar staan.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven