Zoeken

Zoeken sluiten

Hoe om te gaan met stress?

donderdag 28 mei 2020

Hoe om te gaan met stress? Misschien verwacht je nu een pasklaar antwoord. Dat is er niet. Iedereen moet op zijn of haar eigen manier hiermee om leren gaan. Dat is niet eenvoudig. Stress is iets waar wij allemaal mee te maken krijgen. Het is ook iets waar velen van ons mee worstelen. In lichte mate, maar ook in zware mate. Kijk alleen al naar hoeveel mensen er jaarlijks langdurig uitvallen door een burn-out. Een burn-out is het gevolg van teveel stress. Gelukkig krijgt lang niet iedereen die stress ervaart hiermee te maken. Aan de andere kant geeft het hoge aantal burn-outs wel aan dat mensen vaak niet weten hoe zij om moeten gaan met stress. Of dat zij het wel weten, maar er simpelweg niet naar kunnen handelen.

Omgaan met stress kan gewoon ontzettend lastig zijn. Je zit al niet goed in je vel en dan moet jij je ook nog bezig houden met iets waar je eigenlijk helemaal niet mee bezig wilt zijn. De confrontatie met stress aangaan, betekent namelijk ook de confrontatie met jezelf aangaan. Die confrontatie is soms niet leuk. Je hoofd in het zand steken, kan dan voelen als een oplossing. Het is een manier om om te gaan met stress. Het is alleen op de lange termijn niet helpend. Want van stress wil je af, toch? Dus is de vraag: hoe om te gaan met stress op een manier waar je beter van wordt? Dat kan. Iedereen kan dat, op voorwaarde dat je stress niet al dusdanig erge vormen heeft aangenomen dat je de hulp van een coach nodig hebt.

omgaan met stress

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe om te gaan met stress? Vind je eigen manier

Omgaan met stress kan op zeer veel verschillende manieren. Veel manieren kunnen wetenschappelijk onderbouwd worden. Wanneer je weet wat stress met je lichaam doet en wat de invloed van gelukshormonen is, om maar twee voorbeelden te noemen, zul je begrijpen waarom bepaalde methoden om met stress om te gaan werken. Echter: iedereen is verschillend. Dat een bepaalde methode voor veel mensen werkt, betekent niet dat deze ook voor jou werkt. Wil je goed om kunnen gaan met stress, dan is het ook belangrijk dat je kiest voor aan aanpak die bij jou past. Een aanpak waar jij je goed bij voelt. Wat dat is, verschilt per persoon. Probeer te achterhalen wat voor jou werkt.

Dit betekent wel dat het belangrijk is dat jij je openstelt. Als je echt met stress wil leren omgaan, kan dit betekenen dat je verschillende dingen kunt en misschien wel moet gaan proberen. Dingen die in eerste instantie misschien niet goed voelen of niet lijken te werken. Zoeken naar een oplossing, betekent in dit geval ook echt zoeken.

Laagdrempelige manieren om om te gaan met stress

Omgaan met stress hoeft niet ingewikkelder te worden gemaakt dan het is. Het kan weliswaar zeer ingewikkeld zijn, maar er zijn ook eenvoudige manieren om beter met stress om te gaan. Begin vooral eens met een laagdrempelige oplossing. Onze coaches maken gebruik van wandelcoaching tijdens coaching sessies. Dat doen zij niet voor niets. Lichte inspanning heeft namelijk een gunstig effect op stress. Hetzelfde geldt voor buiten zijn in de natuur. Dit is in diverse studies bewezen. Door lichte inspanning te leveren, maak je hormonen aan die helpen om stress te verlagen. Dezelfde hormonen geven je tegelijkertijd een goed gevoel. Hiermee ga je sombere gevoelens tegen. Daarnaast is wandelen in zijn algemeen natuurlijk goed voor je. Ga er eens een lekker stuk op uit. Je zult je zeker beter voelen. Het neemt stress niet in één keer weg, maar regelmatig bewegen, levert echt en positieve bijdrage.

stress en sporten

Sporten

Sporten is daarom ook een goed antwoord op de vraag “hoe om te gaan met stress?”. Hardlopen, fitnessen, een potje tennis of voetbal met vrienden… Sporten helpt je lichaam om je hormoonbalans weer goed te krijgen en is op die manier een uitstekende natuurlijke remedie tegen stress. Ook wanneer je geen last van stress hebt, ervaar je de gezonde werking van sporten. Je hebt vast wel eens opgezien tegen een ritje naar de sportschool. Je zou eigenlijk liever thuis op de bank blijven. Toch ging je en na afloop voelde jij je fantastisch. Dat zijn de gelukshormonen die hun werk doen.

Ontspannen

Omgaan met stress betekent dus niet per definitie dat je allerlei specifieke methoden tegen stress hoeft te hanteren. Eenvoudige, alledaagse dingen kunnen helpen. Genieten en ontspannen bij stress is ontzettend belangrijk. Zoals stress iets is dat je lichaam en geest uit balans brengt, zorgt ontspanning ervoor dat je stress goed kunt verwerken en lekkerder in je vel komt te zitten. Veel mensen die last hebben van stress, hebben ook last van een opgejaagd gevoel. Hoe zou dat komen? Maar al te vaak krijg je last van stress omdat je onvoldoende tijd neemt om te ontspannen. Stress kun je op twee manieren aanpakken: de oorzaak en het gevolg.

Wie onze blogs vaker leest, weet dat ik er altijd een voorstander van ben om stress bij de oorzaak aan te pakken. Dat is echter niet altijd mogelijk. In die gevallen is het prima om je op de gevolgen te richten. Heb je geen last van chronische stress, dan kun je stress verminderen door bewust tijd te nemen om te ontspannen. Gun jezelf dit. Je zult merken dat je behoorlijk veerkrachtig bent, maar je moet je lichaam en geest wel in staat stellen om stress te verwerken.

Praten

Wie voelt zich nu niet beter na een goed gesprek? Stress kan het gevolg zijn van opgekropte emoties, woede, verdriet of frustratie. Dus wanneer jij je afvraagt hoe om te gaan met stress, ligt de oplossing – of in veel gevallen minimaal een groot deel hiervan – voor je voeten. Praat. Neem je partner, een familielid of een goede vriend/vriendin in vertrouwen en praat over je stress. Praten lucht op. Niet alleen gevoelsmatig. Door je emoties te uiten, kun je deze ook beter verwerken. Stress is niet iets dat je in je eentje hoeft op te lossen. Maak gebruik van je omgeving.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe om te gaan met stress wanneer deze niet verdwijnt?

In deze blog heb ik je tips gegeven over hoe om te gaan met stress. Dit waren bewust laagdrempelige tips, die eenvoudig toepasbaar zijn bij lichte stressklachten. Het kan natuurlijk gebeuren dat jouw stressklachten verergeren en dat het je niet lukt om op een goede manier van stress af te komen. Ervaar jij ernstigere stressklachten, lees dan deze blog: hoe kom ik van stress af? Hierin vind je tips over wat meer geavanceerde technieken die je toe kunt passen om stress effectief te bestrijden.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven