Zoeken

Zoeken sluiten

Meest voorkomende symptomen van stress en een burn-out?

woensdag 19 februari 2020

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van stress en een burn-out?

Iedereen ervaart stress op zijn of haar eigen manier. De manier waarop stress zich manifesteert kan dus per persoon verschillen. Dat geldt ook voor de klachten bij een burn-out. Er zijn tal van symptomen van stress en een burn-out. Sommige mensen herkennen de klachten direct en kunnen deze duidelijk toewijzen aan stress. Andere mensen lopen zeer lang rond met voor hen vage klachten die zij niet relateren aan stress.

Toch zijn er symptomen en klachten die vaker voorkomen dan andere. Het is belangrijk om van deze symptomen op de hoogte te zijn. Klachten herkennen is namelijk een zeer belangrijke voorwaarde voor het tegengaan of verhelpen van stress, of wellicht zelfs het voorkomen van een burn-out.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van stress en een burn-out?

Elke ziekte, kwaal of aandoening wordt gekenmerkt door meer voorkomende en minder voorkomende symptomen. Stress en een burn-out vormen hierop geen uitzondering. Wat zijn dan de meest voorkomende symptomen van stress en een burn-out?

Het is om een goed beeld te krijgen verstandig om stress en een burn-out hier te scheiden. Hoewel er absoluut een overlap plaats kan vinden in klachten en symptomen die bij ongezonde stress en een burn-out plaats kunnen vinden, zijn er ook verschillen. Over het algemeen kun je stellen dat bestaande klachten tijdens ernstige stress verder verergeren bij een burn-out. Daarom kijken we eerst naar symptomen die zowel bij stress als bij een burn-out voor kunnen komen, om te eindigen met een belangrijke eigenschap die burn-outs met zich meebrengen. Symptomen van stress en een burn-out verschillen namelijk op een punt per definitie van elkaar.

De meest voorkomende symptomen per soort

Wanneer je het hebt over de meest voorkomende symptomen van stress en een burn-out, is het belangrijk om vier verschillende soorten symptomen te onderscheiden. Te weten: distress, depressie, angst en somatisatie

meest voorkomende distress symptomen

De meest voorkomende distress symptomen van stress en een burn-out

Distress geeft aan in hoeverre je spanning ervaart en in hoeverre dit jouw functioneren beïnvloedt of beperkt. Dit is dus een sterk merkbare soort van stress. De meest voorkomende distress symptomen zijn onrustig slapen, gespannen zijn, snel geëmotioneerd zijn en snel geïrriteerd zijn. Dit zijn stuk voor stuk symptomen die logisch te verklaren zijn. Zeer veel mensen ervaren een of meerdere van deze symptomen bij stress. Wellicht zelfs al bij een lichte vorm van stress. Ook bij een burn-out komen deze symptomen vaak voor, maar dan in nog sterkere vorm.

depressie symptomen stress burn-out

De meest voorkomende depressie symptomen van stress en een burn-out

Stress en vooral een burn-out kunnen gepaard gaan met een depressie. Sommige mensen denken dat een burn-out en een depressie hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Een burn-out is duidelijk verschillend van een depressie: de eerste is in eerste instantie een ‘energiestoornis’, en de tweede een ‘stemmingsstoornis’. Dat neemt niet weg dat depressieve klachten vaak voor kunnen komen bij ernstige stress en een burn-out. De meest voorkomende klachten die mensen vaak kunnen herkennen zijn nergens meer plezier in hebben, geen uitweg zien in je situatie maar ook het vermijden van sociaal contact of bepaalde plekken. In ernstigere gevallen kunnen depressieve symptomen zelfs betekenen dat mensen het leven niet meer zien zitten.

paniekaanval symptomen stress burn-out

De meest voorkomende angst symptomen van stress en een burn-out

Ook angst is iets dat veel mensen duidelijk ervaren wanneer zij last hebben van extreme stress of een burn-out. Het gevoel van angst is vaak overduidelijk aanwezig, maar de oorzaak van de angst is lang niet altijd bekend. Dat maakt het vaak frustrerend. Mensen met ernstige stress of een burn-out herkennen vaak dat zij soms plotseling schrikken, zich (zonder duidelijke reden) angstig voelen, last hebben van paniekaanvallen, of bijvoorbeeld bang zijn om alleen te reizen met het openbaar vervoer.

somatische symptomen stress burn-out

De meest voorkomende somatische symptomen van stress en een burn-out

Somatische klachten zijn voor veel mensen ongrijpbaar. Ze komen zeer vaak voor, maar anders dan distress, angst of depressie zijn ze niet altijd direct te herleiden naar stress of een burn-out. De klachten kunnen variëren van vervelend tot zeer ernstig. Enkele van de meest voorkomende somatische klachten zijn pijnlijke spieren, flauwvallen, hoofdpijn, misselijkheid en overmatig zweten.

Zijn er klachten die alleen bij een burn-out voorkomen?

Ik schreef eerder in deze blog dat er een wezenlijk verschil is tussen de symptomen van stress en de symptomen van een burn-out. Dit heeft niet te maken met het soort symptoom, maar met de heftigheid en ernst ervan. Stress kan namelijk verdwijnen en daarmee kunnen ook stress gerelateerde klachten en symptomen verdwijnen. Door de stressor (de oorzaak van de stress) weg te nemen en voldoende rust te nemen, kun je herstellen van ernstige stress. Daarmee zullen de symptomen van stress ook verdwijnen of op zijn minst sterk afnemen.

Bij een burn-out lukt dit niet meer. Dit heeft ermee te maken dat je van een burn-out in principe niet zelfstandig kunt herstellen. Zolang je burn-out voortduurt, blijven ook de symptomen aanwezig. Om van je burn-out en de bijbehorende symptomen af te komen, kun je het beste de hulp inschakelen van een gecertificeerde burn-out coach.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Minder voorkomende klachten zijn net zo erg

Een burn-out is een groot maatschappelijk probleem dat aandacht verdient. Alleen al werkstress zorgt jaarlijks voor duizenden nieuwe burn-outs. Uit onderzoek blijkt dat veel (jonge) managers stress op de werkvloer onvoldoende herkennen. Door de meest voorkomende symptomen van stress en een burn-out te herkennen, kun je wellicht bij jezelf voorkomen dat jouw stress serieuze vormen aanneemt, of op tijd hulp inschakelen. Want hoe eerder je hulp inschakelt, des te eerder je kunt herstellen.

Er zijn enorm veel symptomen die bij een burn-out of stress kunnen optreden. Te veel om te behandelen. Het is dus belangrijk om te weten dat ook de minder voorkomende klachten net zo erg zijn. Wat je klachten of symptomen ook zijn: wanneer jij vermoedt dat deze veroorzaakt worden door stress en het jou niet lukt om met die stress af te rekenen, ben je waarschijnlijk gebaat bij professionele hulp. Maak onze stresstest om erachter te komen hoe het met jouw stress gesteld is. Deze test geeft ook direct duiding aan je klachten. Vervolgens kun je een afspraak maken met een coach bij jou in de buurt voor een vrijblijvende intak

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven