Inhoudsopgave
- Bang om te reizen in het openbaar vervoer door stress of burn-out
- Bang om te reizen in het openbaar vervoer: hoe ontstaat het?
- 7 Tips om met het openbaar vervoer te reizen
- 1. Kies een rustig moment
- 2. Neem een traject wat je kent
- 3. Maak korte ritten
- 4. Reis samen met een bekende
- 5. Gebruik hulpmiddelen om geluid te verminderen
- 6. Reis met 1e klas
- 7. Maak een planning voor jezelf
- Bang om te reizen met het openbaar vervoer: verminder stress!
Bang om te reizen in het openbaar vervoer door stress of burn-out
Het hebben van chronische stress of een burn-out kan zorgen voor behoefte aan controle en het hebben van angst. Het kan zijn dat je hierdoor bang bent om te reizen in het openbaar vervoer. Je zit zelf niet aan het stuur, kunt niet bepalen wanneer je stopt en in het openbaar vervoer zijn ook nog eens veel andere mensen waar je geen controle op hebt. En dat, terwijl reizen in het openbaar vervoer veiliger is dan zelf auto rijden. Toch kan er angst ontstaan, bijvoorbeeld voor ongelukken, wat behoorlijk belemmerend kan zijn.
Bang zijn om te reizen met het openbaar vervoer is lastig. Het is daarom belangrijk om dit op een rustige manier weer op te pakken zodat je de angst aanpakt in plaats van dat je de situatie gaat vermijden. We delen in dit artikel meer over het ontstaan van angst om te reizen in het openbaar vervoer en wat je eraan kunt doen.
Bang om te reizen in het openbaar vervoer: hoe ontstaat het?
Als je volledig uitgeput bent kan er veel veranderen in je leven. Zo kunnen er angsten ontstaan die je voorheen niet had en kan het zijn dat je meer behoefte hebt aan controle dan voorheen. Die behoefte aan controle kan voortkomen uit het feit dat je door een burn-out het gevoel kunt krijgen dat je de controle volledig moet loslaten. Je hebt geen controle meer over jezelf waardoor je dingen om je heen probeert te controleren om toch maar ergens grip op te hebben.
Angst kan ontstaan doordat stress invloed heeft op de hersenen, in dit artikel deelden we daar al meer over. Kort samengevat komt het er op neer dat synaptische functies in de hersenen door stress verminderen en de grijze massa in de prefrontale cortex verkleint. Dit heeft als gevolg dat je simpele dingen sneller als bedreiging ziet en de angstrespons sneller geactiveerd wordt waardoor je dus angstklachten kunt krijgen door stress.
Daarbij komt nog dat je door een burn-out sneller overprikkeld raakt en vaak minder behoefte kunt hebben aan veel mensen om je heen. Reizen met het openbaar vervoer gaat gepaard met veel prikkels; er zijn vaak veel mensen om je heen, verschillende geluiden en stations kunnen overweldigend zijn. Ook dit kan een reden zijn dat je bang bent om in het openbaar vervoer te reizen.
Er spelen dus meerdere factoren mee waarom er angst kan ontstaan om in het openbaar vervoer te reizen. Om welk vervoermiddel het gaat is veelal niet van belang, de angst kan zowel opkomen bij het reizen met de bus, trein of vliegtuig. Zoals we eerder al zeiden is het wel belangrijk om toch met het openbaar vervoer te blijven reizen zodat de angst kan afnemen. Ga je het vermijden? Dan is de kans aanwezig dat de angst alleen maar groter wordt.
7 Tips om met het openbaar vervoer te reizen
Ben jij bang om te reizen in het openbaar vervoer? Onderstaande tips kunnen het makkelijker maken om dit aan te pakken.
1. Kies een rustig moment
Als je voor de eerste keer weer met het openbaar vervoer gaat reizen is het verstandig om de de spits te vermijden. De drukste momenten zijn veelal ‘s morgens vroeg en aan het eind van de middag. Kies een rustig moment waarop je met de trein gaat reizen zodat je zo min mogelijk last hebt van drukte, bijvoorbeeld midden op de dag.
2. Neem een traject wat je kent
Om angst te verminderen kan het prettig zijn om te reizen op een traject wat al bekend voor je is. Hierdoor wordt het overzichtelijker en weet je vooraf wat je kunt verwachten waardoor angst veelal een minder grote rol speelt.
3. Maak korte ritten
Om te oefenen om weer met het openbaar vervoer te reizen kan het verstandig zijn om korte ritten te maken. Dit is in veel gevallen makkelijker dan een rit van een uur (of langer). Bij een korte rit weet je dat je gauw de trein of bus weer kunt verlaten wat een prettig idee kan zijn.
4. Reis samen met een bekende
Als je alleen reizen nog te spannend vindt, neem dan iemand met je mee zodat je het niet alleen hoeft te doen. Samen reizen kan toch wat meer rust geven dan alleen. Je hebt iemand bij je die je vertrouwt, met je mee kan kijken en waar je op terug kunt vallen als de spanning te hoog wordt. Plan samen een dagje weg, zodat je kunt uitkijken naar jullie dag samen en minder bezig bent met het reizen.
5. Gebruik hulpmiddelen om geluid te verminderen
Geluiden zijn voor veel mensen met stress of een burn-out al snel te veel. Reizen met het openbaar vervoer gaat (helaas) gepaard met de nodige geluiden, zoals; pratende mensen in de het openbaar vervoer en op het station, berichten die worden omgeroepen en geluid van de trein of bus. Reis je met de trein? Neem dan een plekje in de stiltecoupé. Je kunt ook oordoppen meenemen of gebruik maken van een noise canceling headphone.
Thijs Launspach, psycholoog en stress-expert uit in dit artikel zijn ergernis over geluid én zijn liefde voor een noise canceling headphone. Hij schrijft: “Dat ik op deze plek in de krant columns schrijf over stress, betekent natuurlijk niet dat ik zelf nooit stress heb. Ook ik heb mijn eigen stressoren. Misschien wel mijn grootste: geluidsoverlast.”
Later in het artikel geeft hij aan:
“Zelf zweer ik bij mijn koptelefoon met geluidsdemping. (…) Ik ga zonder het huis niet meer uit.”
6. Reis met 1e klas
Ben je bang dat je geen zitplaats hebt of dat je de drukte in de trein niet aankunt? Reis dan eens met 1e klas. Er zijn tegenwoordig vaak redelijk goedkope dagkaarten beschikbaar die ook voor 1e klas gebruikt kunnen worden. Op deze manier is de kans op een zitplek groter en in deze coupés is het veelal een stuk minder druk.
7. Maak een planning voor jezelf
Voordat je gaat reizen is het verstandig om voor jezelf een planning te maken met de tijden van de bus of trein zodat je precies weet op welke tijd en van welk vervoersmiddel je gebruik kunt maken. Door een planning te maken weet je vooraf precies wat je kunt verwachten wat veel rust kan geven. Schrijf als je met de trein gaat ook op op welk perron je moet zijn zodat je op het station meteen weet waar je naartoe kunt gaan.
Bang om te reizen met het openbaar vervoer: verminder stress!
Hoewel bovenstaande tips goed kunnen helpen om het reizen met het openbaar vervoer weer op te pakken blijft het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Door stress te verminderen en voldoende tijd voor jezelf te nemen om te herstellen zal angst, overprikkeling en de behoefte aan controle ook verminderen.
Wil je graag stress verminderen maar weet je niet hoe? Onze stress en burn-out coaches helpen je graag verder. Door aan jezelf te gaan werken en stress te verminderen kan de angst om het het openbaar vervoer te reizen afnemen waardoor je weer meer vrijheid ervaart. Direct aan de slag? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.