Zoeken

Zoeken sluiten

Leren van mensen met een burn-out

dinsdag 21 januari 2020

Wat je kunt leren van mensen die een burn-out hebben gehad

Een burn-out krijgen, kan verschrikkelijk voelen. Wie hierdoor getroffen wordt, kan in een ogenschijnlijk uitzichtloze situatie terechtkomen. Mensen met een burn-out hebben hun blik niet op een positieve toekomst gericht. Zij zijn vooral bezig met het doorkomen van hun dagen. Uiteindelijk is het met behulp van een professionele burn-out coach mogelijk om een burn-out te overwinnen. Mensen die dit gevecht aan zijn gegaan – en hebben gewonnen – weten uit ervaring dat zij weer gelukkig, sterk en optimistisch in het leven kunnen staan.

leren van mensen burn-out

Wat zij echter ook weten, is dat je na een burn-out nooit meer de oude wordt. Dat klinkt misschien wat dramatischer dan het is. Het is vooral een logische verklaring voor hoe een burn-out mensen verandert. Als je weer de oude zou worden, zou dit betekenen dat je opnieuw het risico loopt om een burn-out op te lopen, door dezelfde gedragingen of dezelfde situaties. Deel van het overwinnen van een burn-out betekent echter ook dat je weet waarom je burn-out is ontstaan en wat je moet doen en laten om hier niet weer ten prooi aan te vallen. Met andere woorden: je bent niet meer de oude, maar wel weer jezelf, plus een hoop nieuwe inzichten. Iemand met een burn-out heeft een waardevolle les geleerd en anderen kunnen ook leren van mensen die een burn-out hebben gehad. Net zoals burn-out slachtoffers dit zelf hebben moeten leren.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Les 1: mensen hebben na een burn-out meer zelfkennis

Een burn-out kan op tal van manieren ontstaan. Niet zelden heeft – achteraf bezien – een burn-out kunnen ontstaan door een gebrek aan zelfkennis. Geen algeheel gebrek aan zelfkennis, maar juist dat kleine beetje gebrek aan inzicht op punten waarop je kwetsbaar bent. Een gebrek aan zelfkennis kan onder andere onbewust leiden tot zelfoverschatting. Zelfoverschatting is op zijn beurt weer een gevaarlijke eigenschap voor iemand die een verhoogd risico loopt op het krijgen van een burn-out. Te veel hooi op je vork nemen, meer willen doen op je werk dan dat je aankunt, of misschien stiekem tegen beter weten in een drukke baan met een gezin en een druk sociaal leven blijven combineren tot je niet meer kunt…. Het zijn allemaal voorbeelden uit het dagelijkse leven.

burn-out en zelfkennis

Wat de aanleiding van de burn-out ook is geweest: bij burn-out coaching draait het om herstellen, maar ook om achterhalen waardoor je een burn-out hebt gekregen. Wie van een burn-out hersteld is, heeft dit inzicht. Het is ontzettend vervelend dat iemand op deze manier tot een inzicht heeft moeten komen, maar het betekent wel dat diegene een completer persoon is geworden.

Je hebt geen burn-out nodig om een completer persoon te worden. Zelfreflectie is altijd een goede eigenschap die je een completer mens kan maken.

Les 2: het leert je relativeren

Veel van ons hebben een druk leven. Een leven vol met mooie dingen, maar ook met minder leuke dingen. Wij kunnen ons vaak enorm druk maken over van alles en nog wat. Maar wat is dat uiteindelijk waard en wat levert het je op? Aangrijpende  gebeurtenissen zoals een burn-out, leren mensen vaak relativeren. Vaak is dat ook nodig, om problemen in de toekomst te kunnen voorkomen.

burn-out en relativeren

Wie van een burn-out hersteld is, kan daarna vaak meer ontspannen in het leven staan dan daarvoor. Gelukkig maakt lang niet iedereen in zijn of haar leven iets ernstigs mee, behalve moeilijke gebeurtenissen die ons helaas allemaal te wachten staan, zoals het verlies van een dierbare. Men zegt wel eens: zonder wrijving geen glans. Wie alleen maar wind mee heeft, kan soms misschien van een mug een olifant maken. Wat je kunt leren van mensen die een burn-out hebben gehad, is onder andere relativeren. Hoe groot zijn problemen nu echt? In veel gevallen kun je een bewuste keuze maken hoe je omgaat met problemen, irritaties of tegenslagen. Ga jij je daar nog druk om maken, of laat je het van je afglijden? Mensen die echte tegenslag hebben gekend, kunnen daarna vaak zaken beter relativeren en in het juiste perspectief plaatsen. Het is altijd goed om dit voor jezelf te doen.

les 3: de waarde van vriendschappen en relaties

Mensen zijn niet gemaakt om alleen en eenzaam te zijn. Daarom zijn relaties en goede vriendschappen ook zo belangrijk. In moeilijke tijden leer je je vrienden kennen. Vriendschappen zijn eenvoudig op het moment dat het leven je toelacht. Wanneer het leven moeilijk wordt, blijkt uit welk hout mensen gesneden zijn en wie echte vrienden zijn. Dit kan meevallen of tegenvallen, maar in elk geval geldt dat mensen die iemand met een burn-out trouw zijn gebleven en hebben gesteund, echte vrienden zijn.

burn-out en vriendschap

Een burn-out leert je niet alleen wie je echte vrienden zijn en hoe sterk je relaties zijn; het leert je ook nog meer dan ooit tevoren hoe belangrijk vriendschappen zijn en hoe sterk je deze moet koesteren. Wat daarin ook belangrijk is, is dat jij je zelf waarschijnlijk ook nog meer bewust wordt van hoe je een goede vriend, vriendin of partner bent, hoe je hiernaar kunt handelen en hoe je mensen kunt steunen. Wat je kunt leren van iemand die een burn-out heeft gehad, is dat je vriendschappen nooit voor gegeven moet nemen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Les 4: een realistische kijk op het leven

Een succesvolle carrière, een dikke auto, de perfecte partner, een groot vrijstaand huis en een avontuurlijk sociaal leven. Voor veel mensen is dit toch het ideaalplaatje. Het is wat velen van ons misschien wel stiekem willen en ook nastreven. Echter: hoe realistisch is dit “droomleven”? Uiteindelijk is dit maar voor zeer weinig mensen weggelegd. En dat geeft niet, want met minder kun je ook gelukkig zijn. Je kunt geluk zoeken en vinden in alledaagse dingen, ook – of misschien wel juist – in minder tot de verbeelding sprekende dingen.

Veel mensen lopen uiteindelijk een burn-out op omdat zij te hoge standaarden voor zichzelf hebben en een leven nastreven dat eenvoudigweg niet op alle gebieden haalbaar is. Het kan ervoor zorgen dat je jezelf keihard tegenkomt. Kom je dit moeilijke proces door, dan kun je het leven weer tegemoet treden met een meer realistische kijk. Door je bewust te zijn van het hier en nu en te genieten van de dingen die je wel hebt, in plaats van de dingen die je misschien niet gaat krijgen, zul je uiteindelijk veel gelukkiger kunnen worden.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven