Zoeken

Zoeken sluiten

Meer aandacht voor werkstress op het werk

donderdag 31 oktober 2019

Hoe zorg je voor meer aandacht voor werkstress op je werk?

Vraag het willekeurige mensen en een grote meerderheid zal aangeven dat zij in hun omgeving mensen hebben zien uitvallen door werkstress. Werkstress is een groot probleem. Meer aandacht voor werkstress op het werk kan dan ook absoluut geen kwaad. Misschien heb jij zelf ervaren hoe heftig stress door werk kan zijn. Wellicht ben je hierdoor al eens korte tijd of zelfs langdurig uitgevallen. Het is te voorkomen. Nog lang niet overal is er voldoende aandacht voor werkstress. Hoe ga je hiervoor zorgen?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Aandacht voor werkstress is absolute noodzaak

Kijkend naar de cijfers is aandacht voor werkstress absolute noodzaak. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de Nederlandse werknemers regelmatig tot zeer vaak werkstress ondervindt. Daarmee “scoort” Nederland flink boven het Europese gemiddelde van 51%. In heel Europa hebben alleen werknemers in Cyprus, Griekenland, Slovenië, Malta en Slowakije meer met werkstress te kampen dan wij.

Werknemers in landen die wij in welvaart opzicht meer zien als onze gelijken, hebben veel minder te kampen met stress op het werk. In Denemarken ligt het percentage flink onder de 40% en Engeland, Frankrijk en Spanje blijven onder de 50% en daarmee ook onder het gemiddelde. Zelfs bij de Duitsers, die wij in Nederland over het algemeen toch zien als harde en gedisciplineerde werkers, ervaart “slechts” 52% van alle werknemers regelmatig werkgerelateerde stress.

In ons land is meer aandacht voor werkstress dus geen luxe, maar een absolute noodzaak. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat wij in ons land niet alleen veel werkgerelateerde stress ervaren, maar dat maar liefst 17% van alle werknemers burn-out klachten heeft. Dat is een schrikbarend hoog percentage. Stel je maar eens voor dat van elke tien mensen die je kent, er gemiddeld bijna twee niet in staat zijn om te werken omdat te hoge stress zijn tol heeft geëist. Misschien komen deze statistieken overeen met het beeld dat jij om je heen ziet. Misschien behoor jij zelf wel tot die 17%.

Werkstress ervaren is geen zwakte

Meer aandacht voor werkstress vragen – en krijgen – op je werk, is niet eenvoudig. Stress (en dan met name een burn-out) blijft ondanks dat het een serieus probleem is waar zo veel mensen mee te maken krijgen, toch een beetje een taboe.

Door te veel mensen wordt stress nog gezien als een zwakte. Daarom praten sommige mensen hier liever niet over.Zeker op je werk wil je laten zien wat je in je mars hebt. Maar wat wanneer prestatiedrang overgaat in prestatiedruk? Wat wanneer je werk simpelweg te veel van je vraagt? Dit kan zorgen voor werkstress. Het begint vaak klein: je vergeet dingen, laat steekjes vallen of bent bang om fouten te maken. Helaas wordt deze situatie vaak gekenmerkt door een sneeuwbaleffect. Je raakt langzaam maar zeker de grip kwijt en de situatie gaat van kwaad tot erger.

Vraag het maar eens aan iemand die is hersteld van een burn-out die is veroorzaakt door werkgerelateerde stress: mensen hebben de burn-out zelden zien aankomen. Dit omdat het stressniveau langzaam en haast ongemerkt blijft stijgen. Wie de eerste signalen niet herkent, of zelfs negeert, loopt een serieus risico.

maak werkstress bespeekbaar

Hoe kun je meer aandacht voor werkstress op je werk vragen?

Misschien zie je het om je heen gebeuren op je werk, of merk je zelf dat je te veel stress ervaart. Je wilt dit oplossen, maar dat is niet eenvoudig. Je wilt aandacht voor werkstress op je werk vragen, maar natuurlijk niet mensen tegen het zere been schoppen. Het is een gevoelig onderwerp en de oplossing ligt niet voor het oprapen. Je kunt niet verwachten dat stressoren op het werk verdwijnen zodra je in je vingers knipt. Om voor verandering te zorgen, zul je het probleem bespreekbaar moeten maken. Maar hoe doe je dat?

  • Wees constructief. Uit je zorgen, bijvoorbeeld aan het management of de directie, maar doe dit op positief-kritische wijze.
  • Bouw een case op. Geef voorbeelden en wat deze met je hebben gedaan
  • Denk niet alleen vanuit jezelf: jouw werkgever profiteert ook van fitte, gezonde en gelukkige werknemers
  • Creëer draagvlak. Steek de koppen bij elkaar met collega’s die ook last hebben van werkgerelateerde stress of te hoge werkdruk
  • Wees proactief en denk in oplossingen. Wat zijn realistische manieren om het stressniveau te verlagen?

Openheid en eerlijkheid duren het langst. Ben jij degene die op het werk het voortouw pakt en op zoek gaat naar oplossingen, dan kun je ook echt voor verandering zorgen. Zorg er echter voor dat je te allen tijde op een positieve manier te werk gaat. Door kritiek te leveren zonder oplossingen aan te dragen of met de beschuldigende vinger te wijzen, zul je geen verandering kunnen bewerkstelligen.

Wij zijn er ook voor werkgevers

Heb je hulp nodig bij het creëren van meer aandacht voor werkstress op je werk? Wij zijn er ook voor werkgevers. Onze stress en burn-out coaches helpen werknemers en individuen, maar zijn ook gespecialiseerd op het gebied van uitvalpreventie, het terugdringen van ziekteverlof en begeleiding bij re-integratie na uitval.

Het feit is dat een werkomgeving met te veel werkstress alleen maar verliezers kent. Werkgevers willen ook niet dat hun werknemers problemen ondervinden door stress. Een goede werkgever wil goed zorgen voor de werknemers. Bovendien kost uitval van werknemers ontzettend veel geld.

werkstress kost de werkgever geld

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Uitval kost ontzettend veel geld

Uit cijfers van Arboned blijkt dat een werknemer die uitvalt door een burn-out gemiddeld 242 dagen niet inzetbaar is. De kosten van uitval bedragen gemiddeld 250 euro per dag en dat is nog zonder de kosten van vervangend personeel. Wanneer een werkgever investeert in goede coaching om uitval terug te dringen en te zorgen voor een gezondere werkomgeving, betekent dit op alle punten vooruitgang. Zowel voor de werkgever als voor werknemers. Het begint allemaal met aandacht voor werkstress vragen.

Sla dus de handen ineen met je werkgever en ervaar wat onze coaches voor jullie organisatie kunnen betekenen. Wij komen graag langs voor een kennismaking. Onze coaches kunnen stressfactoren herkennen en benoemen en samen met de organisatie op zoek gaan naar oplossingen. Het resultaat? Effectievere, gezondere en gelukkigere werknemers met minder stress en uitval. Een situatie waar

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven