Inhoudsopgave
- Wat is re-integratie?
- Re-integratie tweede spoor - wat is dat?
- Tips voor een succesvolle re-integratie
- Tip 1: Opbouw van je werk-conditie begint thuis
- Tip 2: Bouw je uren trapsgewijs op
- Tip 3: Ga pas weer werken wanneer je je écht beter voelt
- Tip 4: Start niet met 'koffie drinken'
- Tip 5: Schrik niet, terugkeer is lastig
- Tip 6: Begin met simpele taken
- Tip 7: Verlaag je werktempo (ook na je re-integratie)
- Tip 8: Doe minder, niet meer
- Tip 9: Pas op met vergaderen en e-mails
- Tip 10: Kies voor jezelf
- Conclusie: de kunst van een succesvolle re-integratie
Deze website gaat over stress en burn-out. Wanneer je een burn-out krijgt, kan je lange tijd niet werken. Soms is het nodig om vele maanden thuis te zitten, om daarna voorzichtig weer aan het werk te gaan. Maar hoe doe je dat? Hoe ziet een succesvolle re-integratie eruit? Hoe voorkom je dezelfde oude valkuilen en bouw je weer enige werk-conditie op? Hoe voorkom je een terugval?
Wat is re-integratie?
Re-integratie betekent dat je aan het werk gaat na werkloosheid of ziekte. Re-integreren kan in je eigen werk of in ander werk, zowel bij je eigen werkgever (na langdurige ziekte) als elders.
Mensen die een Ziektewet-, WGA-, WAO-, WAZ-, IOW-, WW- of Wajong-uitkering van het UWV ontvangen, krijgen in sommige gevallen begeleiding door het UWV aangeboden. Je krijgt een re-integratiebegeleider die je helpt zoeken naar betaald werk. Ook je gemeente kan helpen bij re-integratie, wanneer je geen uitkering krijgt.
Re-integratie tweede spoor – wat is dat?
In veel gevallen zorgt je werkgever voor re-integratie. Je was tijdelijk ziek, en je gaat opnieuw aan de slag, op een passende manier. Dat wordt re-integratie 1e spoor genoemd. Als je niet terug kunt keren bij je huidige werkgever, dan moet je werkgever je helpen bij het vinden van een andere baan: re-integratie tweede spoor. Voor veel werkgevers is dat te veel gevraagd, dus is er hulp nodig van een re-integratiebureau. Zo’n bureau helpt je succesvol te solliciteren.
Tips voor een succesvolle re-integratie
Deze tips kun je toepassen wanneer je gaat re-integreren bij je huidige werkgever, na overspanning of burn-out.
Tip 1: Opbouw van je werk-conditie begint thuis
Het is van groot belang dat je eerst thuis meer taken gaat doen die lijken op werk, voordat je daadwerkelijk weer gaat werken. Die taakjes, zoals administratieve taken of e-mails, dienen als een test. Wat lukt er wel en wat vind je lastig? Heb je na de taken een terugval, of ging het wel? Ontdek zo of je weer langzaam aan de slag kunt.
Tip 2: Bouw je uren trapsgewijs op
Besef dat je niet direct in de sneltrein hoeft te springen. Je re-integratie maakt onderdeel uit van je burn-out herstel, en dus begin je met een klein stapje. Zie het opbouwen van je uren als een hardlooptraining. Begin de eerste twee weken rustig, en ga dan iets meer werken. Dat mag je best een beetje voelen, want je bent aan het trainen. Vermijd echter ‘overtraining’, oftewel uitputting.
Je zou kunnen beginnen met twee keer twee uur werken per week. Na twee weken kun je twee keer drie uur gaan werken. Er is echter geen bewezen opbouwschema. Belangrijk is vooral dat je gewoon ontspannen kijkt wat je per dag af krijgt binnen je uren, en dat je mag stoppen bij vermoeidheid. Het is van belang dat je weer vertrouwen krijgt in jezelf.
Tip 3: Ga pas weer werken wanneer je je écht beter voelt
Ga niet re-integreren omdat je vindt dat het allemaal te lang duurt. Want dan zit je na een paar weken opnieuw thuis, na een terugval. Ga pas werken wanneer je je veel beter voelt en echt energieker bent. Je hoeft echter niet te wachten tot je 100% hersteld bent, want de re-integratie maakt onderdeel uit van je herstel.
Tip 4: Start niet met ‘koffie drinken’
Soms begint een re-integratie met een kopje koffie komen drinken. Even bijkletsen met de collega’s… Maar de kans is groot dat jouw burn-out dan ter sprake komt, wat best kwetsbaar kan zijn, aangezien je nog niet volledig hersteld bent. Je weet niet welke vragen je kunt verwachten en misschien voel je je onder druk gezet… Beter is het dus om je re-integratie te starten met een simpele taak: ga iets kleins werkgerelateerds doen, en daarna lekker naar huis.
Tip 5: Schrik niet, terugkeer is lastig
Schrik niet van de vele e-mails en het vele werk wat je ‘in zou moeten halen’. Je bent een mens en je hoeft echt niet het onmogelijke te presteren. Het is van belang dat je samen met je werkgever een plan maakt waarin duidelijk wordt hoe je op een rustige manier weer aan de slag kunt gaan. Het is het beste dat een van je collega je mails blijft wegwerken in de eerste periode.
Tip 6: Begin met simpele taken
Aan het begin van je re-integratie doe je alleen simpele taken zonder tijdsdruk. Net als het stapsgewijs uitbouwen van je uren, is het van belang dat je de intensiteit en de aard van je taken stapsgewijs opbouwt. Pas wanneer je volledig hersteld bent, ga je weer complexe taken uitvoeren waar een deadline voor staat.
Idealiter wissel je simpele solo taken af met uitvoerende taken, zoals kopiëren. Er is namelijk een grote kans dat je concentratievermogen nog niet goed werkt.
Tip 7: Verlaag je werktempo (ook na je re-integratie)
Het is van belang dat je rustig en ontspannen leert werken. Pas dus op voor een te hoog werktempo. Let op je ademhaling en neem regelmatig een pauze. Zorg er tot slot voor dat je één ding tegelijk doet.
Tip 8: Doe minder, niet meer
Heb je nog energie over wanneer je naar huis mag? Ga dan naar huis! Doe nooit meer dan nodig. En merk je dat het te veel is, voordat je naar huis zou mogen? Stop dan eerder en kies voor zelfzorg. Het opbouwschema van je uren moet altijd flexibel zijn.
Tip 9: Pas op met vergaderen en e-mails
Vergaderen kan erg intensief zijn. Je moet steeds switchen in je aandacht en je kan geconfronteerd worden met onvoorziene situaties. Het is dus verstandig aan het begin van je re-integratie nog niet mee te vergaderen.
Ook is het af te raden meteen aan het begin van je re-integratie je e-mail te gaan wegwerken. Er wordt via e-mail namelijk veel van je gevraagd. Idealiter laat je je mail door een collega wegwerken, of zet al je mails in een mapje voor later in je re-integratie.
Tip 10: Kies voor jezelf
Maakt jouw werkgever fouten wat betreft de re-integratie? Pushen ze je bijvoorbeeld om heel snel weer terug te keren? Probeer dan te beseffen dat er sprake is van een werkrelatie, en dat het heel belangrijk is dat je voor jezelf kiest en voor jezelf zorgt. Het kan ook gebeuren dat je werkgever slecht communiceert. Neem in zo’n geval het voortouw en probeer open en eerlijk te communiceren over je verwachtingen en ervaring. Wees heel eerlijk naar je werkgever, en spreek je uit wanneer het te veel is. Op die manier geef je op een gezonde manier je grenzen aan en voorkom je een terugval.
Conclusie: de kunst van een succesvolle re-integratie
Succesvol re-integreren is een kunst, en het vraagt om persoonlijke aandacht en geduld. In het ideale geval werk je bij een werkgever die je vertrouwen geeft en met je meedenkt. Zo niet, probeer dan alsnog zorg te dragen voor de tips in dit artikel.
Wil je hierbij ondersteund worden door een burn-out coach bij jou in de buurt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen onderzoeken we hoe jij het beste geholpen bent.