Zoeken

Zoeken sluiten

Proactief

woensdag 30 december 2020

Wanneer je proactief bent, heeft dat veel voordelen. Je behaalt sneller successen en bent over het algemeen gelukkiger. Ook kan proactief zijn je helpen om minder stress te ervaren. Een proactief persoon kijkt namelijk vooruit, en speelt in op blokkades en obstakels. In dit artikel geef ik je 8 tips die helpen bij het ontwikkelen van een proactieve levensinstelling.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Inhoudsopgave van dit artikel over proactief zijn:

Wat betekent het om proactief te zijn?

Proactief zijn betekent dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je leven. Je handelt. Je kunt proactief zijn in je werk, je studie, gezondheid, relaties etc. Je beseft dat je invloed kunt uitoefenen op je eigen gedrag, en dus kies je ervoor om keuzes te maken die goed voor je zijn. Je laat je niet overspoelen door wat je allemaal overkomt, maar neemt bewust de leiding. In dit artikel onderzoeken we hoe je proactief kunt zijn in het algemeen; in je gehele leven.

proactiever

Proactief versus reactief

Het tegenovergestelde van proactief handelen is reactief handelen. Dat laatste wil zeggen dat je een slachtoffer wordt van je omstandigheden. Je bent passief, laat dingen gebeuren, en wacht op acties van anderen. Proactieve mensen richten hun aandacht op (het vergroten van) hun cirkel van invloed. Reactieve mensen zijn meer gefocust op de externe realiteit en dingen waar ze geen controle over hebben. Jean-Paul Sartre zei hierover: “Vrijheid is wat wij doen met wat ons wordt aangedaan“. Een reactief persoon leeft vanuit het idee dat hij of zij weinig tot niets kan doen.

De voordelen van een proactieve houding

Een proactief persoon denkt na over wat hij of zij graag zou willen, en wat er nu niet lukt. Waar liggen kansen en obstakels? Wat kan ik nu zelf doen? Wanneer je deze houding aanneemt, leidt dat tot onder andere deze voordelen:

  • Betere prestaties op je werk. Je denkt namelijk na over kansen en bedreigingen in de toekomst, wat uiteindelijk tot goede resultaten zal leiden.
  • Zelfontwikkeling.
  • Meer kans op een baan. Werkgevers nemen liever een proactief persoon aan.
  • Doorzettingsvermogen. Een proactief persoon oefent de vaardigheid van doorzettingsvermogen. Wanneer het steeds maar niet lukt, blijft die persoon zich afvragen waar dat aan zou kunnen liggen.

proactief zijn

8 tips voor een proactieve levensinstelling

Deze 8 tips helpen je bij het nog meer bewegen van reactiviteit naar proactiviteit. Het is aan te raden om één of twee tips te kiezen en die direct te gaan implementeren en oefenen. Wanneer je alles in één keer wilt doen, dan is dat waarschijnlijk te veel, aangezien het aanleren van nieuwe gewoontes tijd en energie kost.

Tip 1: Ontwikkel een positieve levensinstelling

Wanneer jij gelooft in de mogelijkheden in jouw leven, en in jezelf, dan zal het makkelijker zijn proactief te zijn. Ook wanneer het tegenzit, kun je dan doorzetten en in beweging blijven, zodat je je doelen kunt behalen. Oefen dus met positief denken.

Tip 2: Focus!

Zorg dat je zicht krijgt op jouw drie belangrijkste projecten of doelen op dit moment. Wat is nu écht belangrijk voor jou? Weet je dit nog niet? Ga dan doelen stellen. Pas wanneer je een project of doel realiseert, stap je over op een nieuw doel. Focus zorgt ervoor dat je echte slagkracht hebt; het verzekert dat je elke dag voldoende tijd besteedt aan de realisatie.

Tip 3: Werk met een to-do app

Tegenwoordig zijn er veel goede to-do apps op de markt, zoals Todoist. Het voordeel van een app is dat je deze zowel op je mobiel als pc kunt gebruiken. Daarnaast kun je projecten en sub-projecten aanmaken, waardoor je overzicht creëert in al jouw doelen en projecten. Dat overzicht zorgt ervoor dat jij met focus datgene kunt doen wat nu belangrijk is. Je laat je niet leiden door de waan van je inbox.

Tip 4: Hoe verdoe jij je tijd?

Onderzoek wat jouw grootste afleider is. Zit je soms ineens een uur op Facebook? Google dan hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen. Er zijn allerlei applicaties die specifieke websites beperkt toegankelijk kunnen maken. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je maar 10 minuten per dag op Facebook kunt.

proactief betekenis

Tip 5: Erken je problemen

Blijf je ergens in vastlopen? Wees daar dan eerlijk over naar jezelf en vraag jezelf af wie of wat je zou kunnen helpen. Deze blokkade zorgt ervoor dat jij niet vooruit komt, dus soms is het dan goed ‘een stap terug’ te nemen om je blokkade te onderzoeken. Dat kan bijvoorbeeld een gezondheidsprobleem zijn, waardoor je elke week wel een dag hebt waarop je nauwelijks kunt werken. Durf om hulp te vragen en ga op zoek naar een oplossing.

Dit kan ook praktischer… Misschien merk je in je werk dat je erg onhandig bent met het mailprogramma Outlook. Wees dan proactief door jezelf hierin te trainen. Er zijn tal gratis filmpjes beschikbaar, dus binnen een paar dagen kun je ineens een expert zijn. Ook dat voelt misschien als een stapje terug, want eigenlijk heb je geen tijd, maar daarna zet je ineens twee stappen vooruit.

Tip 6: Durf proactief te vragen

Een proactief persoon wil groeien en leren, dus stelt soms vragen aan mensen die meer weten. Zo toon je juist je kracht en je enthousiasme.

Tip 7: Proactief stress verminderen

Heb je last van stress? Onderzoek dan wat de belangrijkste oorzaken zijn. Ga vervolgens proactief te werk door je toekomstige dagen en weken anders in te delen. Kun je wat minder afspraken inplannen, eerder vertrekken van huis, nu alvast beginnen aan een groot project?

Tip 8: Volg een mindfulness training

Wanneer je je niet bewust bent van je automatische patronen, dan ben je sneller reactief. Mindfulness is met een bewuste, niet-oordelende en krachtige aandacht het hier en nu ervaren. Tijdens een 8-weekse training kun je je bewustzijn vergroten en zo eerder ingrijpen wanneer je in niet helpende patronen vervalt.

Conclusie

Proactieve mensen beheersen de kunst van focussen op waar ze invloed op uit kunnen oefenen. Anders besteden ze er geen tijd aan. Ze durven fouten te maken en hulp te vragen. Uiteindelijk maakt dit je leven leuker. Welke twee tips uit de lijst hierboven spreken jou het meeste aan? Hoe ga je ze vandaag en morgen meteen implementeren?

Als je hier wat hulp bij wilt, dan kun je een van onze stress coaches inschakelen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven