Zoeken

Zoeken sluiten

Nergens meer plezier in hebben

dinsdag 5 november 2019

Nergens meer plezier in hebben door stress of burn-out: Wat te doen?

Nergens meer plezier in hebben kan het gevolg zijn van chronische stress of een burn-out. Je haalt geen plezier meer uit dingen die je voorheen juist leuk vond, je voelt je somber, afgevlakt en je hebt nergens zin in. Kleuren worden grauwer, muziek waar je van houdt wordt herrie en je hobby’s zijn ineens zeer vermoeiend. Hoe zorg je ervoor dat je weer plezier gaat ervaren? Dat je de dingen waar je altijd zo van genoten hebt weer leuk gaat vinden? We delen in dit artikel informatie over nergens meer plezier in hebben. We geven je tips die jou kunnen helpen om stappen te zetten waardoor je wel weer plezier gaat ervaren.

geen plezier door stress of burn-out

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stress zuigt je leeg

Als je continu stress ervaart, bijvoorbeeld door werkstress, financiële problemen of je studie zul je merken dat je steeds minder plezier ervaart. Stress zuigt je namelijk helemaal leeg; het vraagt veel energie van het lichaam, piekergedachten draven maar door en je stemming wordt steeds slechter. Dit komt omdat het lichaam bij chronische stress continu ‘aan’ staat.

Vroeger was de stressreactie een bruikbaar signaal met als doel om jou te beschermen. Het geeft het signaal om te gaan vechten of vluchten bij mogelijk gevaar. Denk hierbij aan een wild dier dat jouw kant op komt. Tegenwoordig hoeven we daar niet meer bang voor te zijn, maar toch wordt het stress systeem nog regelmatig geactiveerd. Niet meer door een wild dier, maar bijvoorbeeld omdat je te veel moet werken, vanwege een moeilijk tentamen of zorgen over je financiën.

Zodra je stress systeem wordt geactiveerd gebeuren er verschillende dingen in je lichaam, een aantal daarvan zijn:

Daarnaast wordt er cortisol aangemaakt in de bijnieren – ook wel het stresshormoon genoemd – wat er voor zorgt dat de energie die in cellen zit opgeslagen sneller beschikbaar is zodat je direct kunt reageren op de stresssituatie. Dit is af en toe niet erg, maar zodra je continu stress ervaart kan cortisol niet meer worden afgebroken en dat heeft negatieve gevolgen voor het lichaam, zoals bijnieruitputting, slecht slapen, verminderd immuunsysteem en een onrustig gevoel.

Nergens meer plezier in hebben is dus in feite niet vreemd als je continu stress ervaart. Je hebt geen energie meer over, je gemoedstoestand is verslechterd en je bent continu gefocust op hetgeen wat je stress geeft.

Nergens meer plezier in hebben: Tips om weer te genieten

Het belangrijkste is dat je vertrouwen hebt, zowel in jezelf als in je lichaam. Als je weet dat nergens meer plezier in hebben veroorzaakt wordt door stress, weet je wellicht ook dat het mogelijk is om dit aan te pakken. Het belangrijkste in deze situatie is om stress te verminderen en weer te gaan genieten. Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen.

Maak verstandige keuzes

Als je veel stress ervaart en daardoor nergens meer plezier in hebt is het belangrijk om keuzes te maken die goed voor je zijn. Probeer hierin wat vaker te kijken naar wat voor jou goed is in plaats van wat de ander verwacht. Je mag nee zeggen als het niet haalbaar is of niet bij je past. Je mag ook je grenzen aangeven als het voor jou te veel is en je mag eerlijk zijn. Door verstandige keuzes te maken en dicht bij jezelf te blijven is de kans dat je overvraagd wordt ook kleiner.

maak verstandige keuzes stress

Luister naar de signalen van je lichaam

Je lichaam geeft de hele dag door signalen af, de vraag is alleen: luister je daar naar? Leren luisteren naar de signalen van je lichaam kan je veel opleveren. Het is niet altijd makkelijk om rust te nemen als je lichaam hier om vraagt, maar dit is wel hetgeen wat je uiteindelijk verder gaat helpen. Probeer de signalen van je lichaam te herkennen en daarnaar te handelen. Je lichaam geeft deze signalen met een reden en het is aan jou om er iets mee te doen.

Volg een dagritme

Een dagritme met vaste tijden voor eten, bewegen, rusten en beter slapen kan gunstig zijn om je lichaam weer in balans te krijgen. Daarnaast helpt het je om niet continu over je grenzen te gaan.

Neem 3 vaste tijden om te eten (eet het liefste gezond, dit heeft je lichaam nodig!). Beweeg iedere dag. Neem tijd voor rust en ontspanning en wen jezelf een vaste tijd aan om te gaan slapen en om op te staan. Door dit ritme geef je jezelf wat meer vastigheid wat tegelijkertijd rust kan bieden. Daarnaast helpt dit je om dagelijks voldoende te eten, bewegen en te rusten. En dat is precies wat je nodig hebt als je veel stress ervaart.

Zorg goed voor jezelf

Voor jezelf zorgen is niet alleen een lekkere kop thee zetten of een gezichtsmasker opdoen. Goed voor jezelf zorgen betekent ook dat je je grenzen aangeeft, hulp vraagt als dat nodig is, voor jezelf opkomt en nee leert zeggen. Daarnaast betekent dit dat je voldoende tijd neemt voor rust en ontspanning. Hiermee geef je je lichaam tijd om te herstellen van stress. Ook gezond eten is erg belangrijk. Probeer in je dagelijkse rustmomenten te mediteren, ademhalingsoefeningen te doen, verdiep je in mindfulness of beoefen yoga. Dit zijn hulpmiddelen om je lichaam volledig te ontspannen zodat het ook beter kan herstellen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Zodra stress vermindert, komt plezier weer terug

We leggen in dit artikel de focus op stress verminderen omdat dit direct in verband staat met nergens meer plezier in hebben. Als jij goed voor jezelf zorgt en de oorzaak van stress aanpakt, zul je merken dat je weer meer plezier krijgt in de dingen die je onderneemt. Dit zal niet direct zo zijn, dit is een proces dat tijd nodig heeft.

Als jij momenteel ervaart dat nergens meer plezier in hebben een grote rol speelt in jouw leven kan het gunstig zijn om hulp in te schakelen. Dit kan bij vrienden, familie of je partner maar ook op professioneel vlak. Onze coaches zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en zijn bekend met het symptoom nergens meer plezier in hebben. Ze helpen je graag verder middels ons unieke Fasenplan zodat jij leert hoe je met stress kunt omgaan. Waardoor het uiteindelijk zal verminderen en jij weer plezier kunt ervaren in je leven.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven