Inhoudsopgave
Wat doet een burn-out coach zelf tegen stress?
Een burn-out coach kent alle ins en outs van een burn-out. Dit fenomeen heeft voor hem of haar geen geheimen meer. Hij/zij weet wat een burn-out is, waar deze vandaan komt en hoe die kan ontstaan, wat de symptomen en gevolgen zijn en hoe je een burn-out kunt overwinnen. Een burn-out coach is dag in dag uit bezig met het helpen van anderen. Maar hoe zet een coach alle kennis in de eigen situatie in? Met andere woorden: wat doet een burn-out coach zelf tegen stress? Kan een coach dankzij diepgaande kennis beter met stress omgaan of de gevolgen van slechte stress beperken? En nog belangrijker voor jou: wat kun je leren van een burn-out coach, zelfs al zonder coachingsessies te volgen?
Een burn-out coach is ook maar een mens
Mensen met een bepaalde kennis of expertise, worden vaak geacht altijd hiernaar te kunnen handelen. Soms ontstaan er onrealistische verwachtingen. Iemand is meer dan zijn/haar kennis of beroep. Zo zit het ook met burn-out coaches. Een burn-out coach is ook maar een mens. Net als jij en ik krijgen zij ook te maken met moeilijke momenten en stress. Of het nu gaat om werkstress of om tegenslagen in de privésfeer: ook een coach moet met tegenslagen omgaan. Ook hij of zij wordt wel eens wakker en zit niet goed in zijn of haar vel. Ook een burn-out coach kan wel eens een rothumeur hebben, ergens geen zin in hebben of gestresst zijn. Met name op dat laatste gebied, verwachten mensen eigenlijk automatisch dat een professional alle antwoorden heeft.
Een burn-out coach weet alles van stress en helpt dagelijks mensen met het omgaan hiermee. Dan moet dat voor zichzelf toch ook lukken? Zeker en ik zal dadelijk de belangrijkste lessen van burn-out coaches op dit gebied met je delen, maar vergeet niet dat een ander helpen en jezelf helpen twee compleet verschillende dingen zijn. Zelfs voor een professionele coach.
Het verschil tussen anderen helpen en jezelf helpen; weten en doen
Dat een coach over diepgaande kennis beschikt, leidt geen twijfel. Iedereen heeft echter wel eens in zijn/haar eigen leven ervaren dat er een groot verschil kan zitten in een ander helpen en jezelf helpen op hetzelfde gebied. Om een eenvoudig voorbeeld te geven: we weten allemaal wat we moeten doen om af te vallen. Iedereen weet dat het helpt om meer te bewegen en minder en gezonder te eten. Je kunt dit ongetwijfeld precies uitleggen aan een vriend(in) die gewicht wil verliezen, maar misschien worstel je zelf ondertussen ook wel met wat overtollige kilootjes waar je maar niet vanaf komt, terwijl je heel goed weet hoe het moet.
Dat iemand precies weet wat stress is en hoe hij/zij een ander kan leren hiermee om te gaan, er vanaf te komen en zowel de oorzaak als de gevolgen aan te pakken, betekent niet dat diegene ook voor zichzelf altijd het antwoord heeft, of nog belangrijker: hiernaar kan handelen. Iedereen kan last hebben van bepaalde stressoren: externe (maar soms ook interne) factoren die voor stress kunnen zorgen. Ook een burn-out coach heeft nooit 100% grip op deze factoren en kan dus ook ongewild in een situatie belanden waarin er sprake is van ongezonde stress.
Kennis werkt verlichtend, maar soms ook belastend
Je kent misschien wel het Engelse spreekwoord “ignorance is bliss”. Vrij vertaald: het is goed om onwetend te zijn. In sommige gevallen, is dat waar. Kennis werkt verlichtend, maar soms kan het juist ook belastend werken. Soms is het misschien eenvoudiger om niet alles te begrijpen en niet precies te weten waar dingen uit voortkomen of waarom ze zijn zoals ze zijn. Hoewel een burn-out coach precies zal weten hoe hij/zij met stress om moet gaan, kan het in de praktijk zo zijn dat juist die kennis ervoor zorgt dat je veel te diep op dingen in gaat en gaat overanalyseren of piekeren.
Dat overanalyseren van een situatie, kan een soort beroepsdeformatie worden die alle experts kan treffen. Vooral coaches. Je ziet dit wel eens bij voetbalcoaches. Zo kun je talloze anekdotes vinden over de Italiaanse voetbalcoach Antonio Conte (Internazionale en voorheen Chelsea) die in het spelershotel spelers die in aan aangrenzende hotelkamer sliepen soms middenin de nacht uit hun slaap hield, omdat hij maar bleef mijmeren over tactieken en aantekeningen bleef maken op papier dat hij op de muur plakte. Ook een burn-out coach kan op die manier haast obsessief met het beroep bezig zijn. Gelukkig is dat doorgaans niet het geval en kan een coach inderdaad goed omgaan met stress. Maar wat doet een burn-out coach zelf tegen stress?
Wat doet een burn-out coach zelf tegen stress? De belangrijkste punten
Een burn-out coach ziet dagelijks de gevolgen van slechte stress. Hij/zij weet hoe stress kan ontstaan en wat er kan gebeuren wanneer je hier zelf niet tegen optreedt. De gevolgen van ongezonde stress kunnen een punt bereiken waarop je deze niet meer op eigen kracht kunt overwinnen. Dat is het verschil tussen overspannenheid en een burn-out. Een burn-out coach ziet dus heel goed waar het mis gaat en kan dit bij zichzelf voorkomen.
1) Praten
Wat alle burn-out coaches weten, is dat je er niet bij gebaat bent om problemen bij jezelf te houden. Praat over je stress. Niet praten over stress of een burn-out kan je problemen verergeren. Door een goede vriend of familielid in vertrouwen te nemen, kan iemand anders je helpen bij het verhelpen van je problemen en het aanpakken bij stress. Ook een burn-out coach heeft behoefte om over de eigen problemen te praten.
2) Erkennen
Wanneer je last hebt van stress, helpt het om dit te erkennen. Dus wat doet een burn-out coach zelf tegen stress? Als eerste zal hij/zij aan zichzelf toegeven dat er sprake is van ongezonde stress. Dat lijkt zo vanzelfsprekend, maar de praktijk wijst uit dat zeer veel mensen stress negeren en daardoor in de problemen komen.
3) Analyseren
Als je last hebt van teveel stress, dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Stress roept ook gevoelens en emoties op. Deze gevoelens en emoties zijn meestal niet behulpzaam als je juist van stress af wilt komen. Dus wat doet een burn-out coach zelf tegen stress in dit opzicht? Analyseren. Rationaliseren en analyseren. Het helpt om als het ware van een afstandje naar stress te kijken en analytisch te benoemen wat er gebeurt en waar dit door komt. Dit is een logische stap na het erkennen en accepteren uit de voorgaande stap. Het is er nu eenmaal: hoe kom je er vanaf?
4) Goede zelfzorg
Omdat stress je emotioneel kan maken, is het cruciaal om goed voor jezelf te zorgen. Wederom een logisch voortvloeisel uit de voorgaande stap. Wanneer je voor jezelf nagaat hoe iets ontstaat, kun je er ook achter komen welke situaties, invloeden en gedragingen bijdragen aan stress. Probeer deze te vermijden, goed voor jezelf te zorgen en te zorgen voor situaties, invloeden en gedragingen die juist helpen om je stressniveau te verlagen.
5) Leren en voorkomen
Elke keer dat je ongezonde stress met succes verhelpt, leer je weer wat meer over jezelf. Een burn-out coach gebruikt deze nieuwe kennis om te voorkomen dat dezelfde situatie nogmaals ontstaat. Als deze dan toch ontstaat, weet hij/zij hoe er gehandeld moet worden. Probeer zelf ook altijd deze lering te trekken.
Kortom, het eenvoudige antwoord op de vraag “wat doet een burn-out coach zelf tegen stress” luidt: het zo goed mogelijk toepassen van kennis, zoals hij/zij dit ook in coachingtrajecten zou doen. Probeer zelf de bovenstaande stappen toe te passen wanneer je last hebt van stress. Helpt dit niet? Maak dan onze stresstest en raadpleeg een professional voor hulp. Onze burn-out coaches staan voor je klaar.