Zoeken

Zoeken sluiten

Flauwvallen: wat zijn de oorzaken?

dinsdag 7 mei 2019

Flauwvallen: de een maakt het wel eens mee, de ander af en toe, weer een ander zelden en veel mensen helemaal nooit. Hoe kan dit? Waarom vallen mensen flauw en waarom hebben sommigen er mee last van dan anderen? In deze blog leg ik je uit wat flauwvallen nu precies is en hoe het kan gebeuren. Ook deel ik tips hoe je het kunt helpen voorkomen en hoe je juist kunt handelen op het moment dat je het gevoel hebt flauw te vallen. Lees over:

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is flauwvallen precies?

Flauwvallen kan gebeuren als je hersenen korte tijd te weinig bloed en zuurstof krijgen doordat de bloeddruk plotseling daalt. Door flauw te vallen kom je horizontaal op de grond te liggen, waardoor het bloed weer naar de hersenen kan stromen. Als er weer voldoende bloed en zuurstof in de hersenen zit, zul je weer bij bewustzijn komen.

Dit is een beschermingsreactie van het lichaam; doordat je valt en horizontaal komt te liggen, is het mogelijk weer meer bloed naar de hersenen te laten stromen waardoor alles weer op peil komt. Zowel volwassenen als kinderen kunnen flauwvallen.

Flauwvallen kan gepaard gaan met andere symptomen zoals:

Wat moet je doen als je denkt dat je gaat flauwvallen?

Wanneer je denkt dat je gaat flauwvallen, kan dat best beangstigend zijn. Toch is het in zekere zin goed om aan te voelen dat je misschien flauw gaat vallen, Je kunt je er namelijk op voorbereiden. Flauwvallen is in principe namelijk niet ernstig of gevaarlijk. Maar wanneer dit vanuit het niets gebeurt, kunnen er natuurlijk wel gevaarlijke situaties ontstaan. Je wilt geen lelijke val maken, of flauwvallen terwijl je bijvoorbeeld achter het stuur zit.

Voel je aan dat je licht in het hoofd wordt en mogelijk kunt gaan flauwvallen? Dan doe je er goed aan om te gaan liggen met je benen iets omhoog zodat de hersenen worden voorzien van bloed en zuurstof. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je daadwerkelijk flauw valt en mocht je toch buiten bewustzijn raken kun je je in ieder geval niet meer bezeren.
Ga liggen als je denkt dat je gaat flauwvallen

Flauwvallen bij stress en burn-out

Flauwvallen bij stress en burn-out komt niet vaak voor, toch kun je wel degelijk het gevoel ervaren dat je denkt flauw te gaan vallen. Hoe kan dit?

Stress kan ervoor zorgen dat je een duizelig of licht gevoel in je hoofd ervaart; je ziet sterretjes, voelt je licht in je hoofd en je ziet wazig. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door vermoeidheid, angst, honger, stress, heftige emoties of door hartkloppingen. Doordat je een licht gevoel in je hoofd hebt, kan dit erop lijken alsof je gaat flauwvallen. Echter is de kans klein dat dit gaat gebeuren. Als je stress ervaart gaat dit namelijk veelal gepaard met een snellere hartslag en een hogere bloeddruk waardoor de kans klein is dat je daadwerkelijk gaat flauwvallen bij stress en burn-out.

Het duizelige, lichte gevoel in het hoofd is wel daadwerkelijk aanwezig en kan worden veroorzaakt door stress. Hier schreven we eerder al een uitgebreid artikel over dat je hier kunt lezen.

Hyperventilatie kan er ook voor zorgen dat je denkt flauw te vallen. Bij hyperventilatie zal dit echter vrijwel nooit gebeuren. Flauwvallen gebeurt namelijk door een zuurstoftekort. Hyperventilatie zorgt juist voor een zuurstofoverschot. Desalniettemin kún je flauwvallen omdat je hyperventileert, maar dit zal echt zelden gebeuren.

Flauwvallen door angst

Gevoelens van angst en paniek kunnen worden aangewakkerd door stress of burn-out. Je kunt door (chronische) stress of burn-out bijvoorbeeld angst krijgen om de deur uit te gaan of om te reizen met het openbaar vervoer. Als je in een situatie komt waarbij je toch naar buiten moet of met het openbaar vervoer moet reizen kan het zijn dat je veel angst of zelfs paniek ervaart. Als er heftige angst of paniek wordt ervaren is er wel een kans op flauwvallen.

Dit komt omdat je ademhaling verandert als er angst wordt ervaren, de kans is groot dat je gaat hyperventileren waardoor je duizelig wordt of een licht gevoel in je hoofd ervaart. Er bestaat een kans dat je gaat flauwvallen, al is die kans dus vrij klein. Het is daarom van belang om in zo’n situatie je ademhaling onder controle te houden met ademhalingsoefeningen zodat je niet gaat hyperventileren.

Veel mensen zijn bang om flauw te vallen. Dat is logisch. Maar de angst is dus meestal ongegrond. Wanneer jij je bijvoorbeeld extreem licht in je hoofd voelt, kun je echt het idee hebben flauw te gaan vallen. Negen van de tien keer gebeurt dit bij de meeste mensen niet.

Waarom val je precies flauw?

Flauwvallen is iets waar je ook een beetje vatbaar voor moet zijn. Waarmee ik bedoel: bij de een gebeurt het regelmatig terwijl de ander het nog nooit in zijn/haar leven heeft meegemaakt. Zo vallen sommige mensen regelmatig flauw als zij bijvoorbeeld een te lage bloeddruk krijgen. Er zijn echter heel veel redenen waarom je flauw kunt vallen. Het is altijd een soort zelfbeschermings reactie van je lichaam. Onderstaand veelvoorkomende redenen:

 • Als je weinig eet of drinkt
 • Wanneer je bloeddruk laag is
 • Je bent uitgeput of bij oververmoeidheid
 • Het gebruik van bepaalde medicatie
 • Je bent oververhit
 • Emotionele shock of acute stress
 • Je hebt last van hartritmestoornissen
 • Je staat te snel op nadat je hebt gezeten of gelegen (al het bloed stroomt op zo’n moment naar je benen)
 • Er wordt extreme pijn ervaren
 • Je hebt te lang gestaan

Flauwvallen op straat kan beangstigend zijn

Wat te doen bij regelmatig flauwvallen?

Val jij regelmatig flauw? Dan kan het raadzaam zijn om een (huis)arts te informeren om verder onderzoek te laten doen. Het is belangrijk om – als je een psychische achtergrond hebt – dit te delen zodat dit kan worden meegenomen in het onderzoeksproces.

Twijfel je of flauwvallen door stress of burn-out wordt veroorzaakt? Dan kun je via onze website de gratis burn-out test doen om te checken hoe hoog je stress level is.

Hieronder hebben we nog wat tips gebundeld voor als je voelt dat je gaat flauwvallen of juist om dit te voorkomen.

 • Ga liggenAls je aanvoelt komen dat je gaat flauwvallen is het beter om te gaan liggen met je benen op een kussen zodat ze iets hoger liggen dan het hoofd. Hierdoor kan bloed en zuurstof makkelijker naar de hersenen stromen. Ook bij het ervaren van extreme pijn kan het verstandig zijn om te gaan liggen.
 • Sta langzaam op. Als je hebt gezeten of gelegen, zorg er dan voor dat je rustig op staat. Als je te snel op staat stroomt het bloed direct naar je benen waardoor je hersenen bloed en zuurstof tekort kunnen komen.
 • Let op je ademhalingAls je regelmatig angst ervaart is het gunstig om dagelijks ademhalingsoefeningen te doen en deze ook toe te passen in situaties van angst zodat de kans kleiner is dat je gaat hyperventileren.
 • Drink en eet wat suiker en zout

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om voldoende te eten en te drinken, om rustmomenten te nemen en genoeg te slapen om oververmoeidheid te verminderen en om niet te lang in de hete zon te blijven.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven