Zoeken

Zoeken sluiten

Gordelroos en de rol van stress

maandag 22 augustus 2022

Gordelroos is een vervelende soort uitslag die door sommige mensen nog wel eens geassocieerd wordt met slechte hygiëne. Het tegendeel is waar. Gordelroos is zeer besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus. In vergelijking met waterpokken is gordelroos een minder gevaarlijke ziekte dan waterpokken maar het verloop is vaak minder plezierig. Als je daar bovenop ook nog eens veel stress hebt, duurt de genezing langer dan normaal. Je immuunsysteem is verzwakt doordat je stress ervaart en dat kan de aandoening aanwakkeren. In deze blog lees je alles wat je moet weten over gordelroos en de relatie met stress. Lees over:

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is gordelroos?

De medische naam voor gordelroos is herpes zoster. Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waar waterpokken uit ontstaan. Dit zijn beide besmettelijke aandoeningen. De kans op ernstige bijwerkingen met gordelroos is zeer onwaarschijnlijk, al komt het zo heel sporadisch wel voor. Zo af en toe zijn het kinderen die gordelroos krijgen maar de kans is het grootst aanwezig als je ouder bent dan 60 jaar.

Waarom kun je gordelroos krijgen?

De kans dat je gordelroos oploopt zit tussen de 23 en 30 procent. De aandoening wordt getriggerd door een eerdere besmetting met waterpokken. Het virus blijft achter in je ruggenmerg waar het jaren later kan uiten als gordelroos. Wanneer je eenmaal een keer gordelroos hebt gehad is het niet waarschijnlijk dat je dit nog een keer zal krijgen. Alleen indien je medicijnen slikt die je afweersysteem verzwakken is er een mogelijkheid nog een keer gordelroos door te maken.

Hoe herken je gordelroos?

Je zou denken dat je met gordelroos direct last krijgt van uitslag op je lichaam, maar niets is minder waar. Voordat de ziekte zichtbaar is, ervaar je een stekende of brandende pijn. Dit is over het algemeen in je gezicht, romp of je armen of benen en vaak gericht op 1 plek. Gordelroos op meerdere delen van je lichaam kan voorkomen maar richt zich vaak wel op één kant van je lijf. Naast de branderige pijn krijg je hoofdpijn, voel je je vermoeid, ervaar je algehele malaise en soms krijg je ook koorts. Na een aantal dagen verschijnen er blaasjes op de pijnlijke plek. Hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer er niet aan te krabben aangezien je hier littekens aan over kunt houden. Na 10-15 dagen drogen de blaasjes uit en vormen er korsten. Ook nu is het van belang deze er niet af te pulken om littekens te voorkomen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Gordelroos is besmettelijk

Het is wel van belang je bewust te zijn van de besmettelijkheid van gordelroos. Wanneer een volwassen persoon nog nooit waterpokken heeft gehad kan diegene erg ziek worden van dit virus. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen die het waterpokvirus nog niet gehad hebben. Er is een kleine kans dat het virus het ongeboren kind schaadt omdat de draagster nog geen antistoffen heeft opgebouwd. Ook mensen met een ernstig verzwakt afweersysteem kun je beter even niet in je buurt laten komen. Iemand die chemokuren krijgt is zeer vatbaar voor het virus en kan daar ernstig ziek van worden.

Om te voorkomen dat je anderen besmet met gordelroos, ligt de taak voornamelijk bij het regelmatig handen wassen. Baby’s en kleine kinderen zullen geen gordelroos krijgen na besmetting maar wel waterpokken. Baby’s onder de drie maanden kunnen hier ook goed ziek van worden.

Gordelroos zorgt voor zeer pijnlijke en jeukerige plekken op het lichaam

Wanneer gebruik je medicijnen?

Naast het proberen niet te krabben is er niets wat je kunt doen om gordelroos sneller te laten verlopen. In sommige gevallen ervaar je veel pijn aan de smetplekken. Niet zo vreemd want blaasjes op je huid kunnen goed pijn doen. Af en toe paracetamol kan helpen de pijn te verlichten. Artsen raden aan geen NSAID’s te gebruiken zoals naproxen, ibuprofen en diclofenac. Deze medicijnen zouden niet helpen tegen deze pijn en kunnen in combinatie met gordelroos ernstige bijwerkingen geven. Denk hierbij aan ontstekingen in de huid. Wanneer je hevige zenuwpijn hebt kan de huisarts amitriptyline voorschrijven. Wanneer gordelroos in je gezicht zit, en dan met name dichtbij je oog, is het van belang een arts te raadplegen. Het virus kan namelijk schade aanrichten aan je zichtvermogen.

Het kan soms ook helpen de blaasje in te smeren met zinkzalf. Het smeren van deze zalf kan helpen tegen de jeuk en zo het krabben beperken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De relatie tussen stress en gordelroos

Om direct duidelijkheid te scheppen: stress kan geen gordelroos veroorzaken. Je hebt het virus bij je doordat je ooit waterpokken hebt gehad. Wel kan stress het virus weer activeren. Stress heeft veel invloed op je afweersysteem en juist dat heb je hard nodig als je gordelroos hebt. Je merkt ook dat je oververmoeid bent. Kijk niet raar op als je 14 uur op een nacht slaapt wanneer je gordelroos en stress hebt. Dit komt niet door het virus zelf. Als je stress hebt ben je al vermoeider dan normaal. Nu moet je lichaam ook nog eens een virus bestrijden. Hierdoor denk je dat de gordelroos de boosdoener is van je moeheid. Eigenlijk word je met je neus op de feiten gedrukt dat je misschien wel meer spanningen hebt dan je in eerste instantie dacht.

Wordt de toename in gevallen van gordelroos veroorzaakt door stress?

De afgelopen twee decennia wordt er een kleine toename gezien bij jong volwassenen die gordelroos krijgen. Er zijn onderzoekers die denken dat dit komt door de maatschappij die snel verandert. Je ervaart meer stress en spanning dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden en de kans dat je ooit een burn-out krijgt is ook vele malen groter dan toen. Toch is hier nog enige discussie over en is er veel meer onderzoek nodig voordat hier een definitieve uitslag aan gekoppeld kan worden. Wat wel hardop gezegd kan worden is dat je stress en burn-out klachten een aantoonbare invloed hebben op het aanwakkeren van gordelroos. Daarnaast beïnvloedt stress het verloop van de ziekte en duurt genezen veelal langer dan twee weken.

minder-stress-gordelroos

Gordelroos kunnen wij niet verhelpen; stress wel

Bij Liberi kunnen wij niet zorgen dat je gordelroos verdwijnt. Wat wij wel kunnen is, samen met jou, zorgen dat je stress klachten aanzienlijk verminderen. Je zal tijdens een burn-out behandeling merken dat je afweersysteem ook verbetert. Vooral wanneer je na het hebben van gordelroos langdurige klachten overhoudt is het van belang stress te verminderen. Soms heeft een burn-out zoveel invloed op je immuunsysteem dat je SOLK ontwikkelt. Ook hier kunnen wij jou ondersteunen door middel van wandelcoaching. Verhoog je weerstand en voel je sneller fit en vitaal.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven