Burn-out verschijnselen zijn even duidelijk als onbegrepen. Aan de ene kant kan bijna iedereen wel meerdere symptomen van een burn-out noemen. Daarentegen: hoe kan het dan dat jaarlijks honderdduizenden mensen thuis zitten met een burn-out? Is dit dan geen teken dat burn-out verschijnselen vaak toch niet worden herkend? Of worden ze misschien niet altijd serieus genomen? Zo lang er nog steeds zo veel mensen getroffen worden door een burn-out, blijft het belangrijk om aandacht aan dit fenomeen te besteden. Niet in de laatste plaats aan de verschijnselen. Want elke burn-out die ontstaat, is er één te veel.
Waarom burn-out verschijnselen nooit genegeerd moeten worden
Nog steeds komt het vaak voor dat mensen een burn-out niet echt serieus nemen. Dat zij dit zien als een soort modegril van de huidige tijdsgeest. Alsof mensen die een burn-out hebben zich aanstellen, of aandacht willen trekken. Gelukkig denken de meesten er niet zo over. Door de maatschappelijke aandacht voor het fenomeen burn-out zijn steeds meer mensen in gaan zien dat een burn-out zeer serieus is en dat burn-out verschijnselen nooit genegeerd moeten worden. Een burn-out richt veel ernstigere schade aan dan veel mensen zich realiseren. Nog steeds is het besef er niet bij iedereen dat een burn-out niet betekent dat je “gewoon last hebt van stress“. Er is ook een verschil tussen een burn-out en depressie. Hoewel depressieve gevoelens absoluut een onderdeel van een burn-out kan zijn. Ook is er een zeer duidelijk verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben.
Hetzelfde, maar toch anders
Het antwoord op de vraag hoe burn-out verschijnselen verschillen van die van stress of surmenage (overspannenheid). Kan een beetje verwarrend zijn. Deze zijn namelijk hetzelfde, maar toch anders. Wanneer je een burn-out hebt, betekent dit niet altijd dat je last hebt van andere symptomen dan bij stress of wanneer je overspannen bent geraakt. Het verschil zit vooral in de hevigheid van de symptomen. Bij een burn-out nemen de klachten die je reeds had doorgaans sterk toe in ernst. Ze worden dermate ernstig dat je echt helemaal uit kunt vallen. Een burn-out kenmerkt zich door totale mentale en fysieke uitputting. Je kunt tot niets meer komen en juist dát is wat een burn-out zo lastig maakt.
De kans op herstel
Stress, oververmoeidheid en overspannenheid kunnen stuk voor stuk een voorportaal zijn van een burn-out. Niemand krijgt in één klap een burn-out. Het is altijd het resultaat van chronische stress in een bepaalde vorm. Wanneer dit te lang aanhoudt, loop je het risico op het krijgen van een burn-out. Wanneer je eenmaal een burn-out hebt, is de kans om hier zelfstandig van te herstellen aanzienlijk lager dan wanneer je last hebt van ernstige stress, oververmoeidheid of overspannenheid. Alle drie kunnen deze situaties namelijk verholpen worden door het nemen van voldoende rust. Alleen Ontspannen bij een burn-out is niet genoeg. Je zult écht meer moeten doen om te herstellen en dat kan best wel veel tijd in beslag nemen. De kans is groot dat je de hulp nodig hebt van een professionele burn-out coach.
Wat gebeurt er wanneer je burn-out verschijnselen wel negeert?
Wanneer je burn-out verschijnselen negeert, is het gelukkig geen uitgemaakte zaak dat je ook daadwerkelijk een burn-out krijgt. Het is echter wel zo dat je kans hierop toeneemt en blijft stijgen naarmate je de signalen van een burn-out blijft negeren. Iedereen heeft een bepaalde tolerantie voor stress. Wanneer de grens van deze tolerantie langdurig wordt overschreden, zal dit eindigen in een burn-out. Gelukkig neemt stress in veel situaties af omdat de oorzaak verdwijnt of omstandigheden veranderen. Gebeurt dit niet, dan betekent dit dat de symptomen die je vertoont, kunnen verergeren. In het ergste geval leidt dit tot een burn-out, maar zelfs als dat niet zo is, kun jij je afvragen: waarom zou je tegen beter weten in met stress rond blijven lopen? Het is niet gezond. Want weet jij wat stress met je lichaam doet?
Waarom zijn mensen er dan toch niet scherp op?
Burn-out verschijnselen worden om diverse redenen genegeerd. Vaak denken mensen dat een burn-out hen niet zal overkomen. Iedereen kan echter een burn-out oplopen. Een burn-out wordt nog wel eens gezien als een teken van zwakte, maar dat is het beslist niet. Zoals ik eerder al schreef: iedereen heeft een grens. Voor de een ligt die verder weg dan voor de ander, maar iedereen heeft een punt waarop hij of zij het niet meer aankan. Maar er kunnen tal van redenen zijn waarom mensen burn-out verschijnselen niet herkennen of niet serieus nemen:
- Men realiseert zich niet dat stress over kan gaan in iets anders
- Mensen hebben het gevoel dat ze door moeten gaan met wat ze doen
- De verschijnselen worden ten onrechte voor iets anders aangezien
- Men denkt dat de problemen vanzelf weer overgaan
- Mensen willen niet toegeven dat zij een probleem hebben
GratisBurn-out testOnze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.
Mijn burn-out verschijnselen verontrusten mij wél. Wat kan ik doen?
Maak jij je wel zorgen om je burn-out verschijnselen? Wat mij betreft kun je beter te voorzichtig zijn dan te naïef zijn of mooi weer spelen. Neem je klachten serieus. Ook al blijkt uiteindelijk dat jij je geen zorgen hoeft te maken om een burn-out: je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Bovendien is duidelijk dat jij lijdt onder je verschijnselen, anders maakte jij je geen zorgen. Je voelt je nu al niet goed en vraagt je waarschijnlijk af: hoe voelt een burn-out? Het is te hopen dat je daar niet achterkomt. Een belangrijke andere reden om je klachten serieus te nemen, is de duur van een burn-out. Want hoe lang duurt een burn-out? Hier staat gemiddeld acht maanden voor. Gemiddeld, dus langer kan ook.
Heb jij last van klachten die voor je gevoel worden veroorzaakt door teveel stress? Doe onze burn-out test. Deze test is objectief en wetenschappelijk onderbouwd door middel van de 4DKL (vier dimensionale klachtenlijst), die ook door huisartsen en psychologen wordt gebruikt. De uitslag van de burn-out test geeft je een duidelijk beeld van hoe het met jouw stressniveau gesteld is en in hoeverre jouw burn-out verschijnselen ook daadwerkelijk betekenen dat jij een verhoogd risico op het oplopen van een burn-out hebt. Vervolgens kun je een vrijblijvende afspraak maken met een burn-out coach bij jou in de buurt. Je vraagt je dan misschien af wat te zeggen bij een burn-out. Jouw burn-out coach is een vertrouwenspersoon en een professional. Met zijn/haar hulp word jij weer helemaal gelukkig en gezond.