Zoeken

Zoeken sluiten

Gezondheidsklachten als gevolg van stress

vrijdag 22 april 2022

Gezondheidsklachten als gevolg van stress

Gezondheidsklachten kunnen, vaker dan wij misschien denken, ontstaan door deze belangrijke oorzaak: stress. Stress kan namelijk zorgen voor een zwakker immuunsysteem dat meer kans geeft op verschillende gezondheidsklachten. In dit blogartikel zullen we 8 gezondheidsklachten benoemen die regelmatig kunnen ontstaan als gevolg van stress. Dit zijn bijvoorbeeld darmklachten (stress kan bijdragen aan een darmontsteking), blaasontsteking, schildklierproblemen en hormonale disbalans. Daarnaast speelt stress ook vaak een rol bij brandend maagzuur, huidproblemen, bloedarmoede en overgewicht. Het is dan ook de moeite waard om de mate van stress in jouw leven te evalueren indien je te maken hebt met één van deze gezondheidsklachten. Zo richt je je niet alleen op de symptomen, maar ook op de oorzaak. Kortom, een holistische benadering op gezondheid kan bijdragen aan de oplossing van het gezondheidsprobleem.

gezondheidsklachten

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Gezondheidsklachten: wat is de rol van stress?

De rol van stress in het ontstaan van verschillende gezondheidsklachten wordt nog vaak onderschat. Meestal zijn we geneigd om ons enkel te richten op symptoombestrijding. Om echter meer aandacht te geven aan gezondheid op lange termijn, is het beter om de achterliggende oorzaak te achterhalen. Zo vergroot je de kans op een betere gezondheid in de toekomst. Stress is bijvoorbeeld dikwijls een belangrijke oorzaak bij het ontstaan van darmklachten. Onze darmen staan tenslotte in nauwe verbinding met ons brein. Als er een verstoring is met de spijsvertering, kan dit dus ook effect hebben op onze mentale en emotionele gezondheid.

Stress symptomen 

Om gezondheidsklachten te kunnen voorkomen, is het belangrijk om stress symptomen tijdig te herkennen:

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

8x gezondheidsklachten door stress 

Stress kan invloed hebben op zowel onze lichamelijke als onze mentale, maar ook emotionele gezondheid. Door niet alleen naar de symptomen van de specifieke gezondheidsklacht te kijken, maar ook naar de levensstijl kan er meer duidelijkheid ontstaan. Stress neemt veel van onze kostbare energie weg. Bovendien verbruikt stress veel voedingsstoffen uit ons lichaam. Een tekort aan belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten ligt dan op de loer. Wij behandelen hier 8 gezondheidsklachten waarbij er vaak een belangrijke link is met stress.

Darmklachten

Een gezonde darmflora is essentieel voor ons immuunsysteem maar ook voor onze mentale gezondheid. Stress en darmproblemen staan vaak niet los van elkaar. Wat kun je doen bij darmklachten?

  • Goede voeding, zoals gefermenteerde voeding, zoals kefir en probiotica, voldoende vezels en eiwitrijke voeding. Verminder het gebruik van teveel suikers (verstoort de darmflora) en toevoegingen, zoals aspartaam en E621. Soms kan het helpen om inname van teveel gluten te verminderen. Tenslotte kun je ook beter rustig eten.
  • Stress verminderen middels onze tips voor ontstressen en tijd maken voor jezelf met onze self care tips.

 Blaasontsteking

Blaasontsteking is één van de gezondheidsklachten waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Hoewel een blaasontsteking veelal ontstaat door een bacterie, krijgt deze wel meer kans bij een verminderde weerstand. Een goede weerstand behoud je door een gezonde levensstijl met minder (emotionele) stress.

Huidproblemen

Huidproblemen kunnen ook heel goed ontstaan door teveel stress. Denk bijvoorbeeld aan eczeem of netelroos. Onze huid is een gevoelig orgaan dat een onbalans in het lichaam zal herkennen. Daarnaast kunnen huidproblemen ontstaan door darmklachten. Bij huidproblemen kan voldoende probiotica ook helpen.

gezondheidsklachten

Hormonale disbalans

Stress speelt een zeer belangrijke rol in het behoud van een gezonde hormoonbalans. Bij stress raken onze hormonen oestrogeen en progesteron uit balans. Zo kan er bijvoorbeeld oestrogeendominantie ontstaan, maar ook PMS klachten. Bovendien kunnen er ook problemen zijn met de balans tussen het stresshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine. Ook gifstoffen verstoren onze hormoonbalans. Als er darmproblemen zijn, is er vaak sprake van teveel gifstoffen in het lichaam. Dit leidt tot een verstoring in de hormoonhuishouding. Wat zijn de belangrijkste gifstoffen voor ons lichaam? Stress, ongezonde voeding en andere hormoonverstoorders. Probeer ze zoveel mogelijk te vermijden. Ter ondersteuning kun je supplementen bij stress gebruiken.

Overgewicht

Wist je dat overgewicht ook vaak kan ontstaan als gevolg van stress? Uit onderzoek is gebleken dat stress gewichtstoename stimuleert. Door stress kan de eetlust veranderen. Zo is er bijvoorbeeld meer zin in suikers en koolhydraten waarbij er minder eiwitten worden gegeten.Daarnaast zal de darmflora uit balans kunnen raken. Tenslotte kan stress ook leiden tot minder zin in bewegen waardoor de kans op overgewicht toeneemt. Overgewicht is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten.

Schildklierproblemen

Stress verhoogt ons cortisol gehalte dat kan leiden tot schildklierproblemen. Onze schildklier heeft een belangrijke functie voor ons lichaam. Als er schildklierproblemen zijn is het belangrijk om ook te kijken of er misschien een jodium tekort is.

Brandend maagzuur

Bij brandend maagzuur is er meestal geen sprake van teveel maagzuur, maar van te weinig maagzuur. Hoewel voeding een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van maagzuur, speelt stress ook zeker mee. Ontdek deze voedingstips bij stress

Bloedarmoede

Darmproblemen kunnen weer leiden tot bloedarmoede. Als voedingsstoffen niet goed worden opgenomen, kunnen er tekorten ontstaan. Dit zal niet alleen onze weerstand verlagen, maar ook kan het leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Zo kan er door ijzertekort bijvoorbeeld bloedarmoede ontstaan.

gezondheidsklachten

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Gezondheidsklachten oplossen met minder stress

Een grote oorzaker van stress is afleiding Wie heeft daar tegenwoordig geen last van?

Minder stress kan dus de oplossing zijn bij verschillende gezondheidsklachten. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er genoeg manieren te vinden om stress te verminderen en te zorgen voor meer ontspanning Op onze blogs geven we hier regelmatig verschillende tips voor. Zo is er altijd wel een anti-stress tip die voor jou werkt. Heb je toch liever wat ondersteuning? Dan kan een stresscoach hulp bieden. Zo is wandelcoaching ook een mooie manier om stress of een burn-out bespreekbaar te maken met een ervaringsdeskundige.

Er is een belangrijke samenwerking tussen onze hersenen en onze darmen. Onze neurotransmitters, zoals het gelukshormoon serotonine wordt grotendeels aangemaakt in de darmen. Als je stress of negatieve gedachten ervaart, kijk dan eens hoe het is gesteld met jouw darmflora. Als er darmklachten zijn, kunnen er ook andere gezondheidsklachten ontstaan, zoals bloedarmoede, overgewicht en huidproblemen.

Kortom, bij verschillende gezondheidsproblemen kan het heel waardevol zijn om de mate van stress in jouw leven serieus te nemen!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven