Zoeken

Zoeken sluiten

Jodium tekort kan vermoeidheid en stress verergeren

vrijdag 14 mei 2021

Jodium tekort kan vermoeidheid en stress verergeren    

 Jodium tekort komt steeds vaker voor en dat heeft verschillende oorzaken. Zo eten steeds meer mensen plantaardig en wordt er minder brood gegeten. Daarnaast bevat onze voedingsbodem minder jodium. Jodium is onmisbaar voor een goede schildklierwerking. Daarnaast draagt jodium bij aan een gezonde mentale balans. Een jodium tekort uit zich onder andere in vermoeidheid en lusteloosheid. Een tekort hieraan kan dus tot uiting komen in het feit dat je altijd moe bent. Daarnaast komen er andere fysieke en mentale gezondheidsklachten voor die mogelijk herkenbaar voor jou zijn. Het is dan ook belangrijk om tijdig de symptomen van een tekort te herkennen. In tijden van stress is de kans op een jodium tekort groter. Tenslotte kom je in dit artikel te weten hoe je dit tekort op een natuurlijke manier kunt aanvullen met jodium in voeding. Wij geven 5 tips voor voeding rijk aan jodium.

jodium tekort

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is de functie van jodium?        

Jodium is een sporenelement dat nodig is voor het goed functioneren van onze schildklier. De schildklier maakt schildklierhormonen aan met behulp van jodium. Het is dan ook heel belangrijk om een jodium tekort te voorkomen of te verhelpen. Zowel een te trage schildklier als een te snelle schildklier kan gezondheidsproblemen geven. Schildklierproblemen uiten zich in vermoeidheid en weinig energie hebben of er wordt juist slapeloosheid ervaren. Als de bijnieren minder goed functioneren, bijvoorbeeld door stress, kan er ook een trage schildklier ontstaan. Progesteron is een onmisbaar hormoon voor de schildklier. Bij stress neemt cortisol (het stresshormoon) de overhand waardoor er een progesteron tekort kan ontstaan. Vooral tijdens de zwangerschap is het belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen voor de ontwikkeling van het kindje. Daarnaast hebben vrouwen in de overgang meer behoefte aan jodium. Voor vrouwen is jodium ook belangrijk voor het behoud van gezonde borsten.

Jodium is belangijk voor een gezonde mentale balans

  1. Geeft meer energie; jodium zorgt voor meer energie waardoor (extreme) vermoeidheid kan worden voorkomen.
  2. Vermindert stress; jodium draagt bij aan gezonde schildklierhormonen waardoor het stresshormoon cortisol geen kans meer krijgt.
  3. Verbetert de concentratie; jodium heeft een positief effect op ons geheugen, ons denken en het helpt onze concentratie te verbeteren.
  4. Vermindert depressieve klachten; jodium kan helpen depressiviteit te voorkomen.
  5. Vermindert angstklachten; ook kan jodium paniekaanvallen helpen verminderen.

jodium tekort

Hoe ontstaat een jodium tekort?   

Een jodium tekort komt steeds vaker voor en het kan verschillende oorzaken hebben. Zo eten we niet altijd voldoende vis en zeegroenten, zoals zeewier. Daarnaast bevat onze voedingsbodem steeds minder jodium. Het gebruik van bepaalde medicijnen kan ook zorgen voor een jodium tekort. Bovendien wordt jodium vaak moeilijker opgenomen bij darmproblemen. Wist je dat een ijzertekort ook vaak te maken heeft met een jodium tekort? Tenslotte heeft het lichaam jodium hard nodig om gifstoffen, zoals kwik en fluor te kunnen laten afvoeren uit je lichaam. Wist je dat het lichaam jodium voor lange tijd kan opslaan waardoor een jodium tekort vaak pas veel later ontdekt wordt?

Jodium tekort symptomen  

Een jodium tekort begint vaak met (extreme) chronische vermoeidheid en het gebrek aan energie. Daarnaast komen mentale klachten voor, zoals concentratieproblemen, geheugenverlies en moeite met helder denken. Bovendien kunnen hartritmestoornissen een symptoom zijn. Daarnaast komt overgewicht voor of juist ondergewicht. De schildklier staat ook in verbinding met onze neurotransmitters, zoals serotonine. Bij schildklierproblemen kunnen dan ook depressieve gevoelens en angstklachten ontstaan. Andere symptomen die kunnen ontstaan zijn eczeem, spierpijn, haaruitval en het snel koud of warm hebben. Daarnaast komen problemen met de spijsvertering voor. Bij vrouwen is er vaak een jodium tekort in het geval van cystes in de borsten, baarmoeder of eierstokken. Kortom, jodium speelt een belangrijke rol bij vermoeidheid en andere lichamelijke klachten, maar ook bij onze mentale balans.

Waar zit jodium in?  

Ons lichaam kan jodium niet zelf aanmaken dus we moeten het via onze voeding binnenkrijgen. Vinden we jodium voornamelijk in brood? Misschien heb je een gluten allergie waardoor je geen of weinig brood eet? Het is in ieder geval van belang om jouw jodium inname niet alleen af te laten hangen van brood. Jodium vindt je voornamelijk in zeeproducten, zoals verschillende vissoorten en zeegroenten. Zeewier bijvoorbeeld. Zeewier is overigens ook een bron van glutamaat en magnesium. In kleinere hoeveelheid komt jodium voor in eieren. Jodium zout wordt voornamelijk door bakkers toegevoegd aan brood. Zout met jodium kan echter weer teveel natrium bevatten. Zout zonder jodium is bijvoorbeeld keltisch zeezout. Kortom, het is belangrijk om te kiezen voor verschillende voedingsmiddelen die jodium bevatten.

jodium tekort

Jodium tabletten

Soms kan een jodium supplement of jodium tabletten nodig zijn. In dit geval kies je altijd voor een goede en pure kwaliteit jodium, zonder toevoeging van hulpstoffen. Zo heeft het de beste opneembaarheid zonder belasting van stoffen die we niet nodig hebben. Daarnaast is het belangrijk om de inname van jodium in de vorm van suppletie langzaam op te bouwen. Daarbij is ook de juiste dosering van belang. Kies echter bij voorkeur zoveel mogelijk voor jodium in voeding.

5 tips voor voeding rijk aan jodium

Naast brood zijn er nog andere voedingsmiddelen om vaker toe te voegen voor voldoende inname van jodium.

  1. Zeewier; kombu, dulse, nori
  2. Zeewierpasta; als vervanging van (tarwe)pasta
  3. Algen; kelp, spirulina
  4. Zeevis; ansjovis, makreel, tonijn, mosselen, kreeft, kabeljauw, kaviaar
  5. Biologische eieren; meer jodium dan niet-biologische eieren

In mindere mate komt jodium voor in zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Jodium tekort als gevolg van stress            

Jodium is onmisbaar voor onze energie en onze schildklier. Bij vermoeidheid wordt echter niet altijd direct gedacht aan een mogelijk jodium tekort. Toch ligt hier een belangrijke link, omdat we niet altijd voldoende jodium binnenkrijgen via onze voeding. Bovendien vergt stress (en andere gifstoffen) meer jodium van ons lichaam. Voor het verminderen van stress en voor een gezonde emotionele balans kan jodium een belangrijke bijdrage leveren. Herken je de symptomen van een jodium tekort? Een jodium tekort aanvullen doe je het beste met jodium in voeding. Hierbij is brood niet noodzakelijk voor voldoende inname van jodium. Bovendien wordt er niet altijd jodium toegevoegd aan bakkerszout. Het is wel belangrijk om af te wisselen met jodiumrijke voedingsmiddelen. Kortom, een beetje zeewier toevoegen aan gerechten geeft veel voedingstoffen en veel smaak!

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

2 reacties

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven