Zoeken

Zoeken sluiten

Een opgeblazen buik door stress

vrijdag 28 februari 2020

Wanneer je last hebt van stress, kun je dit op tal van manieren merken. Een opgeblazen buik door stress is een vrij veel voorkomend probleem, al dan niet vergezeld door buikpijn of maag-/darmklachten. Veel mensen die deze klacht ervaren kunnen zelf al de link leggen met stress. Zoals wel vaker bij stress is dat niet altijd het geval. In het geval van chronische stress kan het zelfs zijn dat je helemaal niet meer doorhebt dat je opgeblazen buik door stress wordt veroorzaakt. Je leert er als het ware mee leven, maar dat is natuurlijk niet goed en niet gezond. Daarom kijken we in deze blog wat we hiertegen kunnen doen.

Inhoudsopgave:

Wat is een opgeblazen buik precies?

Een opgeblazen buik ontstaat wanneer er een ophoping van gas of lucht in het maag-darmkanaal is, wat leidt tot een te vol gevoel, uitzetting van je buik en ongemak. Het is niet alleen een gevoel: je buik kan er ook daadwerkelijk opgeblazen uitzien en hard aanvoelen. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een opgeblazen buik, waaronder:

  1. Overeten: Te veel eten in één keer kan leiden tot een opgeblazen gevoel, omdat het spijsverteringsstelsel moeite heeft om grote hoeveelheden voedsel te verwerken.
  2. Snel eten: Snel eten kan ertoe leiden dat je meer lucht inslikt, wat kan bijdragen aan een opgeblazen buik. Bovendien kan snel eten ervoor zorgen dat je te veel eet voordat je lichaam het signaal afgeeft dat je vol zit.
  3. Gasproducerende voedingsmiddelen: Sommige voedingsmiddelen, zoals bonen, kool, spruitjes, uien en koolzuurhoudende dranken, kunnen meer gas produceren tijdens de spijsvertering, wat kan leiden tot een opgeblazen buik.
  4. Lactose-intolerantie: Personen met lactose-intolerantie hebben moeite met het verteren van lactose, een suiker die in melk en zuivelproducten voorkomt. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree.
  5. Prikkelbare darmsyndroom (PDS): PDS is een veelvoorkomende aandoening die het maag-darmkanaal aantast en symptomen zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree en constipatie veroorzaakt.
  6. Constipatie: Wanneer de stoelgang moeilijk of onregelmatig is, kan dit leiden tot een opgeblazen gevoel en ongemak in de buik.
  7. Coeliakie: Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam een immuunreactie op gluten vertoont, wat kan leiden tot ontsteking van de dunne darm en symptomen zoals een opgeblazen gevoel, diarree en gewichtsverlies.

Eén belangrijke oorzaak hebben we nu nog niet behandeld: stress. Heb jij vaak last van een opgeblazen buik, maar kun je de bovenstaande redenen uitsluiten? Dan is stress misschien de boosdoener.

opgeblazen buik

Hoe een opgeblazen buik door stress kan ontstaan

Er kan een duidelijke relatie bestaan tussen stress en problemen in de buikstreek. Niet voor niets worden je darmen wel eens “je tweede brein” genoemd: stress heeft heel vaak zijn weerslag op je darmen.

Stress kan op verschillende manieren bijdragen aan een opgeblazen buik en spijsverteringsproblemen. Enkele manieren waarop stress een opgeblazen buik kan veroorzaken, zijn onder meer:

  1. Veranderingen in spijsverteringsfunctie: Stress kan de balans van het autonome zenuwstelsel verstoren, dat de spijsverteringsfunctie reguleert. Onder stress kan de ‘vecht- of vlucht’-reactie van het lichaam geactiveerd worden, wat resulteert in verminderde bloedtoevoer naar het spijsverteringsstelsel. Dit kan leiden tot een verminderde darmbeweging en een opgeblazen gevoel.
  2. Verhoogde gasproductie: Stress kan de productie van maagzuur en spijsverteringsenzymen beïnvloeden, wat kan leiden tot een verminderde vertering van voedsel. Dit kan de gasproductie in de darmen verhogen, wat resulteert in een opgeblazen gevoel.
  3. Veranderingen in eetgewoonten: Mensen die gestrest zijn, kunnen vatbaar zijn voor ongezonde eetgewoonten, zoals te veel eten, te snel eten of het consumeren van gasproducerende voedingsmiddelen. Dit kan allemaal bijdragen aan een opgeblazen gevoel.
  4. Prikkelbare darmsyndroom (PDS): Stress kan een trigger zijn voor mensen met PDS, een aandoening die symptomen zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree en constipatie veroorzaakt. Stressmanagement is een belangrijk aspect van de behandeling van PDS.
  5. Ademhalingspatronen: Onder stress kunnen mensen vaker oppervlakkig of snel ademen, wat kan leiden tot het inslikken van meer lucht. Dit kan bijdragen aan een opgeblazen gevoel en gasvorming.

Vrouw met opgeblazen buik door stress

Wat kun je doen tegen een opgeblazen buik?

Is jouw opgeblazen buik het gevolg van stress, dan zijn er uiteraard ook maatregelen die je kunt treffen. Het is natuurlijk altijd verstandig om rustig te eten, goed te kauwen en voldoende water te drinken, maar als stress ten grondslag ligt aan je opgeblazen buik, is er meer voor nodig om dit op te lossen.

Algemene tips

Er zijn meerdere dingen die je tegen een opgeblazen buik kunt doen. Wat je het beste kunt doen, is afhankelijk van de oorzaak. Veel voorkomende oorzaken zijn te veel en/of te snel eten of drinken, het consumeren van te veel voedsel dat gas opwerkt, een voedselallergie of een probleem met de buikspieren, darmen of maag. De eerste drie oorzaken kennen een vrij eenvoudige oplossing. Is er sprake van een probleem met de buikspieren, darmen of maag, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Er kan wellicht sprake zijn van een aandoening zoals het prikkelbare darm syndroom.

In het algemeen is het verstandig om te kijken naar de onderstaande punten:

  • Eet in een rustig tempo en kauw je voedsel voldoende
  • Probeer te achterhalen of bepaalde ingrediënten zorgen voor het opgeblazen gevoel
  • Drink voldoende water
  • Drink tijdens de maaltijd warm water of thee
  • Zorg voor voldoende beweging

Maar wat dan als stress de oorzaak is?

Stress kan zich op verschillende manieren uiten. De manier waarop stress zich uit, kan dan ook sterk per persoon verschillen. Sommige mensen hebben vrijwel alleen mentaal last van stress, maar bij anderen uit zich dit ook (sterk) in fysieke vorm. Sommige van deze uitingen, zoals tics, zijn eenvoudig aan stress te koppelen. Andere, zoals stijve of pijnlijke spieren en een opgeblazen buik vaak wat minder.

De vraag is: wat kun je doen tegen een opgeblazen buik als gevolg van stress? Zoals bij alles geldt: je zult de oorzaak van het probleem aan moeten pakken. Resulteert jouw stress in een opgeblazen buik, dan zal je buik waarschijnlijk niet normaal worden totdat je jouw stress effectief aanpakt. Pas wanneer de oorzaak verdwijnt, verdwijnt ook het gevolg.

Het is misschien niet het antwoord dat je wilt lezen, maar het opgeblazen gevoel dat je ervaart is ergen een gevolg van. Pak de oorzaak aan en het gevolg zal verdwijnen. Iedereen reageert op zijn/haar eigen manier op stress. Jij bent iemand bij wie stress zich op deze manier uit.

Wij helpen je om van je stress en opgeblazen buik af te komen

Soms is het mogelijk om zelf van stress af te komen. Het begint allemaal met het herkennen en erkennen van stress en het herkennen van de oorzaak hiervan. Soms kun je eenvoudig van je stress afkomen door de stressor (hetgeen wat de stress veroorzaakt) weg te nemen. Ook kan het nemen van voldoende rust, even goed met iemand praten of je lekker uitleven in de sportschool voldoende zijn.

In lang niet alle gevallen lukt het zelfstandig om van (ernstige) stress at te komen. Kom jij niet van je stress af en heb je het gevoel dat de stress schadelijk is voor je gezondheid? Schakel dan hulp in. Liberi kan je helpen bij het effectief aanpakken van stress. Onze coaches zijn hierin gespecialiseerd. Hoe eerder je hulp inschakelt, hoe sneller je van je stress af kunt komen en des te groter de kans is dat je stress overgaat in een groter probleem, zoals overspannen worden of zelfs een burn-out.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven