Zoeken

Zoeken sluiten

Hoe een ijzertekort bij kan dragen aan stress

zaterdag 15 augustus 2020

Kan ijzertekort de oorzaak van stress zijn? Dat is een goede en interessante vraag. Wanneer je denkt aan stress, denk je ongetwijfeld ook aan de oorzaken en de gevolgen. De gevolgen zijn vaak overduidelijk. Dat geldt ook voor de meeste oorzaken. Wie (ernstige) stress ervaart, kan meestal goed aangeven waardoor dit komt. Maar niet altijd. Bovendien kunnen er meerdere oorzaken zijn. Ook oorzaken waar je misschien geen weet van bent. Wanneer een ijzertekort de oorzaak van stress is, heb je een goed voorbeeld te pakken. Het is helemaal niet gek als je niet eens weet dat je een ijzertekort hebt. Laat staan dat je de gevolgen hiervan kent. Daarom vinden wij voorlichting over stress ook zo belangrijk. Hoe meer kennis je hebt over dit onderwerp, des te beter je stress kunt herkennen, verhelpen én voorkomen. Daarom lees je in deze blog alles over de relatie tussen stress en een ijzertekort. Aan bod komen:

IJzertekort

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Is een ijzertekort de oorzaak van stress?

Een ijzertekort kan een heel geniepige oorzaak van stress zijn. Want je herkent dit niet altijd als zodanig. Gelukkig zijn veel mensen goed in staat om stress te herkennen. Je lichaam en/of geest geven je een duidelijk signaal. Je voelt je niet goed, ervaart een gespannen gevoel en hebt waarschijnlijk last van één of meerdere symptomen van stress.  Dus ga je op zoek naar de oorzaak hiervan en kom je tot een conclusie. Die conclusie kan bijvoorbeeld zijn dat je te weinig aan ontspanning toekomt. Iedereen wordt blootgesteld aan stress en iedereen moet stress kunnen verwerken (tip: lees deze blog over body stress release wanneer je last hebt van merkbare spanning in je lichaam). Wanneer jij alleen maar bezig bent met bijvoorbeeld je werk en het huishouden en je amper tijd hebt voor jezelf, kan dit zorgen voor veel stress. Je zou graag willen sporten, lekker ‘s avonds een boek lezen of na een lange dag een filmpje pakken op de bank. Maar dat lukt niet.

Nu je achterhaald hebt dat dit de oorzaak is van je stress (introspectie is hiervoor perfect geschikt), weet je dat je dingen anders aan kunt pakken. Je besluit op je werk te gaan praten en aan te geven dat je te veel werkdruk ervaart. Het werkt: er worden aanpassingen gemaakt en je draait minder overuren. Ook met je partner heb je een goed gesprek. Hij/zij ontziet je meer en voorwaar: je hebt ineens op de meeste avonden tijd voor jezelf. Dus je gaat lekker sporten, pakt die “me time” en houd je bezig met je hobby’s. En dan blijkt dat de klachten van stress blijven.

Wat doe je dan? Wat is de volgende stap? Het is heel goed mogelijk dat een ijzertekort de oorzaak is. Maar hier denken niet veel mensen aan, en dat is begrijpelijk.

Misschien wordt de stress zelfs erger

Niet weten wat de oorzaak van je problemen is kan je best wanhopig maken. Je was er namelijk van overtuigd dat je de oplossing had gevonden. Wanneer jij je vervolgens niet beter voelt, is dat een harde klap. Eentje die de stress nog erger kan maken. Eén van de vragen die jij jezelf kunt stellen, is: is ijzertekort de oorzaak van stress? Dat kan goed zo zijn. Een ijzertekort veroorzaakt van zichzelf geen stress. Het is, zoals dat in het Engels zo mooi genoemd wordt, een “enabler” van stress. Door je ijzertekort ben je simpelweg vatbaarder voor stress en zul je stress kunnen ervaren waar je hier normaal geen last van zou hebben.

stress

Hoe weet ik of een ijzertekort de oorzaak is?

Zelf uitvinden of ijzertekort de oorzaak van stress is, is dus niet zo gemakkelijk. Ik raad je altijd aan om jezelf dit af te vragen wanneer je merkt dat je, ondanks het nemen van de juiste stappen, niet van je stress afkomt. Het goede nieuws is dat als er sprake blijkt te zijn van een ijzertekort, je dit eenvoudig op kunt lossen.

Testen op een tekort

Om te weten of een ijzertekort jouw stress veroorzaakt of hieraan bijdraagt, zul je natuurlijk eerst moeten vaststellen of er sprake is van een tekort. Dit kan op diverse manieren en je kunt hiervoor terecht bij je huisarts. Veelgebruikte testen zijn:

  1. Complete bloedbeeld (CBC): deze test meet verschillende componenten van het bloed, waaronder hemoglobine en hematocriet, die beide kunnen dalen bij ijzertekort.
  2. Serumijzer: deze test meet de hoeveelheid ijzer in het bloed. Bij ijzertekort is de ijzerwaarde in het bloed meestal laag.
  3. Ferritine: deze test meet de hoeveelheid ferritine in het bloed. Ferritine is een eiwit dat ijzer opslaat in het lichaam en de hoeveelheid ferritine in het bloed kan worden gebruikt om de ijzervoorraad in het lichaam te beoordelen. Bij ijzertekort is de ferritinewaarde meestal laag.
  4. Transferrine en transferrineverzadiging: deze testen meten het eiwit transferrine en de mate waarin het verzadigd is met ijzer. Bij ijzertekort is het transferrinegehalte meestal hoog en de verzadiging laag.

Met behulp van de bovenstaande tests kan uitsluitsel worden gegeven. Het is alleen wel altijd belangrijk om de testuitslag goed te duiden. Er zijn namelijk veel dingen die kunnen zorgen voor een ijzertekort, waaronder een infectie. Om de link met stress te kunnen leggen is het dus ook belangrijk om andere mogelijke oorzaken van een ijzertekort uit te sluiten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe herken je een ijzertekort?

Een ijzertekort kan je dus vatbaarder maken voor stress. Dit is niet het enige waar het voor zorgt. Als je last hebt van een tekort aan ijzer, let dan vooral op deze symptomen:

  • Vaak vermoeid zijn, of je voelt je altijd moe
  • Je huid ziet bleker dan normaal
  • Je hebt last van kortademigheid of bent snel buiten adem bij fysieke inspanning
  • Last van rusteloze benen

In principe komt een ijzertekort niet zo erg vaak voor. Je lichaam kan het ijzergehalte doorgaans prima reguleren. Zwangere vrouwen of vrouwen die last hebben van een hevige menstruatie kunnen wel tijdelijk een ijzertekort ervaren. Dit zal echter niet chronisch zijn en daarom is het onwaarschijnlijk dat dit bij hen een bijdrage levert aan het ervaren van stress. Dit kan anders zijn voor bijvoorbeeld vegetariërs of veganisten. Vlees en dierlijke producten vormen een belangrijke bron van ijzer. Voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om te zorgen voor goede vervanging. Daarom is het handig om een diëtist te raadplegen.

Het komt echter ook voor dat je van nature een te laag ijzergehalte hebt. Elk lichaam is anders. Heb je last van stress, dan kan het dus geen kwaad om je ijzergehalte te controleren, net als bijvoorbeeld je bloeddruk en cholesterol.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe kun je een ijzertekort oplossen?

Zoals ik eerder al schreef: zelden is ijzertekort de oorzaak van stress zonder andere bijkomstigheden. Een ijzertekort verlaagt je tolerantiegrens voor stress, maar negen van de tien keer speelt er ook nog iets anders. Zoek dus ook altijd naar de “stressor”: dat wat jouw stress veroorzaakt. Een ijzertekort kun je eenvoudig oplossen door je dieet aan de passen en/of supplementen te nemen. Raadpleeg je huisarts om dit te bespreken. Blijf je last houden van stress, ook bij een gezond ijzergehalte in je lichaam, dan staan onze coaches voor je klaar.

Samen pakken wij je stress bij de kern aan. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een coach bij jou in de buurt. Hij/zij neemt graag de tijd om je vragen te beantwoorden en je problemen te bespreken. Vervolgens kan jouw coach uitleggen hoe hij/zij jou kan helpen en aan de slag gaan met een op maat gemaakt behandelplan. Wat – naast een eventueel ijzertekort – ook de oorzaak is van je stress: je kunt dit overwinnen met de juiste hulp.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

2 reacties

  • Katrien LAGRAIN schreef:

    ik heb je artikel met veel interesse gelezen..mijn vraag is echter omgekeerd..kan stress leiden tot ijzer tekort??
    twee keer opgenomen in ziekenhuis met lage hb in bloed en ijzer tekort en laatste keer te weinig ijzer en goeie hb..allerlei onderzoeken al 2 keer ondergaan en géén oorzaak gevonden van boedverlies ,ondanks zwarte stoelgang en heel lage hb in mijn bloed… vandaar mijn vraag; kan Stress leiden tot ijzer tekort?

    • Reinoud schreef:

      Beste Katrien,
      Een interessante vraag! En ook al kunnen we daar niet volmondig ja of nee op zeggen, weten we wel dat in de cyclus van lichamelijke klachten en stress zaken zondermeer op elkaar kunnen inwerken.
      Feit is zeker wel dat als je stress ervaart, je lijf ontzettend druk is met allerlei processen waardoor herstel bemoeilijkt wordt. Als jij aanneemt dat stress een factor is, dan is dat zeker iets wat je zou kunnen oppakken.
      Overigens kan het slikken van ijzer tabletten zorgen voor zwarte stoelgang. Waarschijnlijk krijg je ijzertabletten omdat je een laag HB hebt.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven