Zoeken

Zoeken sluiten

Blaasontsteking en stress

zondag 10 april 2022

Blaasontsteking en stress                                  

Zowel mannen als vrouwen krijgen weleens te maken met een blaasontsteking. Vrouwen zijn echter wel gevoeliger voor het krijgen van een blaasontsteking. Dit komt doordat zij een kortere plasbuis hebben dan mannen. Hoe ontstaat een blaasontsteking? En hoe kun je een blaasontsteking herkennen? Wist je dat stress ook een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van een blaasontsteking? Stress kan namelijk zorgen voor een verminderde weerstand. Met een lage weerstand zul je vatbaarder zijn voor virussen, zoals een verkoudheid, griep of een koortslip, maar ook een blaasontsteking. Het is dan ook van belang om de oorzaak van de blaasontsteking te achterhalen zodat een nieuwe infectie kan worden voorkomen. Heb jij stressklachten of herken je de eerste signalen van overspannen zijn? Dan is ontstressen een must.

Kortom, een blaasontsteking staat niet los van ons immuunsysteem en de mate van stress in ons leven. Wist je bovendien dat zelfliefde hier ook een rol speelt? Tenslotte lees je in dit blogartikel meer over een natuurlijke blaasontsteking behandeling.

blaasontsteking

Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is een blaasontsteking en hoe ontstaat het?

Een blaasontsteking is een urineweginfectie waarbij er een ontsteking is aan de urinewegen. Het ontstaat meestal door de E. coli bacterie waarbij bacteriën in de blaas terechtkomen.

De bacterie die de infectie veroorzaakt kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld seks, maar ook doordat de blaas niet goed uitgeplast wordt. Daarnaast is er meestal meer kans op een blaasontsteking tijdens de overgang. Bovendien kan een lage weerstand eerder leiden tot een blaasontsteking. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van oververmoeidheid en weinig energie hebben. Daarnaast kan er overgewicht zijn, darmklachten of slaapproblemen, zoals slapeloosheid, maar ook een hormonale disbalans. De voornaamste oorzaak van deze gezondheidsklachten is dikwijls teveel stress. Tenslotte speelt ook ongezonde voeding en te weinig bewegen een belangrijke rol. Vrouwen krijgen doorgaans eerder last van een infectie aan de urinewegen. Hoe kun je een blaasontsteking herkennen? Herken tijdig de symptomen van deze ontsteking zodat je een beginnende blaasontsteking kunt aanpakken. Soms is er echter sprake van een chronische blaasontsteking als de ontsteking regelmatig terugkomt.

Blaasontsteking zwangerschap

Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap komt vaker voor, omdat de blaaswand iets slapper is en de urineleiders wijder zijn. Het is wel aan te raden een arts te raadplegen als er sprake is van een urineweginfectie tijdens de zwangerschap.

Symptomen blaasontsteking

Hoe kun je een (beginnende) blaasontsteking herkennen? Dit zijn de voornaamste symptomen:

  • Pijn ervaren tijdens het plassen
  • Regelmatig kleine beetjes moeten plassen
  • Vaak drang om te plassen, maar uiteindelijk weinig plassen
  • Buikpijn of rugpijn die soms hevig is. Ook pijn in de zij komt voor
  • De urine heeft een opvallende geur
  • De urine is troebel, niet helder zoals gewoonlijk
  • Soms kan er sprake zijn van wat bloed in de urine
  • Soms extreme vermoeidheid

Blaasontsteking en de rol van stress                                                        

Een blaasontsteking zal zich sneller ontwikkelen in tijden van veel stress. Er kan sprake zijn van stress op werkgebied, zoals werkdruk of een te hoog werktempo. Daarnaast kan er stress zijn op persoonlijk gebied, zoals relatieproblemen of emotionele pijn. Probeer de persoonlijke stress oorzaken te herkennen. Bovendien zijn er stress symptomen die vaak voorkomen, zoals problemen met behoud van focus of concentratieproblemen. Daarnaast kunnen er stemmingswisselingen zijn of je hebt last van overprikkeling. Bovendien kun je vaker chagrijnig zijn of je hebt een kort lontje. Tenslotte kenmerkt stress zich ook vaak door lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, een hormonale disbalans of slaapproblemen Er kan zelfs sprake zijn van depressieve gevoelens.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Urineweginfectie: wat kan ik er tegen doen?                                          

De meeste vrouwen, maar soms ook mannen krijgen weleens te maken met een urineweginfectie. Het is niet direct gevaarlijk en niet besmettelijk, maar het kan wel heel vervelend zijn. Het kan het dagelijks functioneren dan ook in de weg staan. Hoe lang duurt een blaasontsteking? Het gaat in de meeste gevallen na een week vanzelf over. In sommige gevallen kan de infectie echter vaker terugkomen. Een urineweginfectie wordt vaak behandeld met een antibioticakuur, maar veelvuldig gebruik wil je liever vermijden.

Een urineonderzoek kan uitwijzen of er sprake is van een urineweginfectie. Als je je tijdens de blaasontsteking heel ziek voelt of ook koorts hebt, is het advies om een arts te raadplegen. In dit geval kan er namelijk een probleem zijn met de nierbekken oftewel een nierontsteking.

Vaak ontstaat een urineweginfectie als gevolg van een zwak immuunsysteem. Hoe staat het met jouw lichamelijke en mentale gezondheid? Zo kan er een tekort zijn aan voedingsstoffen, maar ook weinig ontspanning en teveel stress. Zorg voor dagelijks genoeg antioxidanten, bijvoorbeeld met een hoge dosis vitamine C. Het verhelpen van zowel een beginnende blaasontsteking als een chronische blaasontsteking begint dan ook met het verbeteren van de persoonlijke leefwijze. Zoek naar manieren van ontspannen die echt voor jou werken. Inspiratie nodig? Denk bijvoorbeeld aan bosbaden, fietsen, yoga of dansen. Ook lief zijn voor jezelf is belangrijk. Kortom, een blaasontsteking kun je op natuurlijke wijze oplossen en voorkomen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven