Zowel mannen als vrouwen krijgen weleens te maken met een blaasontsteking, ook wel een urineweginfectie genoemd. Vrouwen zijn echter wel gevoeliger voor het krijgen van een blaasontsteking. Dit komt doordat zij een kortere plasbuis hebben dan mannen. Hoe ontstaat een blaasontsteking? En hoe kun je een blaasontsteking herkennen? Op deze vragen en meer geef ik in deze blog antwoord. Bijzondere aandacht is er voor de relatie tussen een blaasontsteking en stress. Kan stress een blaasontsteking veroorzaken? Het antwoord op die vraag is: ja. Ik leg je hier uit hoe dit zit. Je leest over de volgende onderwerpen:
- Wat is een blaasontsteking en hoe ontstaat deze?
- Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?
- Kan stress een rol spelen?
- Hoe je een blaasontsteking vaak kunt voorkomen
- Wat je kunt doen wanneer een urineweginfectie niet vanzelf overgaat

Wat is een blaasontsteking en hoe ontstaat het?
Een blaasontsteking is een urineweginfectie waarbij er een ontsteking is aan de urinewegen. Het ontstaat meestal door de E. coli bacterie waarbij bacteriën in de blaas terechtkomen.
De bacterie die de infectie veroorzaakt kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld seks, maar ook doordat de blaas niet goed uitgeplast wordt. Daarnaast is er bij vrouwen meestal meer kans op een blaasontsteking tijdens de overgang. Bovendien kan een lage weerstand eerder leiden tot een blaasontsteking. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van oververmoeidheid en weinig energie hebben. Daarnaast kan er overgewicht zijn, darmklachten of slaapproblemen, zoals slapeloosheid, maar ook een hormonale disbalans. Ook ongezonde voeding en te weinig bewegen kunnen een belangrijke rol spelen.
Wist je dat stress ook een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van een blaasontsteking? Stress kan namelijk zorgen voor een verminderde weerstand. Met een lage weerstand zul je vatbaarder zijn voor virussen, zoals een verkoudheid, griep of een koortslip, maar ook een blaasontsteking. Het is dan ook van belang om de oorzaak van de blaasontsteking te achterhalen zodat een nieuwe infectie kan worden voorkomen. Heb jij stressklachten of herken je de eerste signalen van overspannen zijn? Dan is ontstressen een must.
De symptomen van een blaasontsteking
Hoe kun je een blaasontsteking herkennen? Het tijdig herkennen van de symptomen van een blaasontsteking is belangrijk. Je kunt de ontsteking dan in een vroeg stadium aanpakken en zo minder last ervaren. Soms is er echter sprake van een chronische blaasontsteking. In dat geval komt deze regelmatig terug. De symptomen van een chronische blaasontsteking zijn in principe niet verschillend van die van een normale blaasontsteking. Het verschil is dat een chronische blaasontsteking niet met een normale behandeling te verhelpen is. Daarover straks meer. Eerst is het goed om de symptomen die bij een urineweginfectie horen op een rijtje te zetten. De voornaamste symptomen zijn:
- Pijn ervaren tijdens het plassen
- Regelmatig kleine beetjes moeten plassen
- Vaak drang om te plassen, maar uiteindelijk weinig plassen
- Buikpijn of rugpijn die soms hevig is. Ook pijn in de zij komt voor
- De urine heeft een opvallende geur
- De urine is troebel, niet helder zoals gewoonlijk
- Soms kan er sprake zijn van wat bloed in de urine
- Soms extreme vermoeidheid
Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap komt vaker voor, omdat de blaaswand iets slapper is en de urineleiders wijder zijn. Het is wel aan te raden een arts te raadplegen als er sprake is van een urineweginfectie tijdens de zwangerschap.
Een blaasontsteking zal zich sneller ontwikkelen in tijden van veel stress. Dat is als je er over nadenkt heel logisch. Een urineweginfectie “pakt” je op het moment dat je weerstand laag is. Een lage weerstand kan natuurlijk diverse oorzaken hebben. Stress is absoluut een factor die je weerstand drastisch aan kan pakken. Zo kan stress dus een blaasontsteking veroorzaken, of hieraan bijdragen. Of stress een rol speelt bij een blaasontsteking is ook genetisch bepaald. Iedereen is vatbaar voor andere symptomen en kwalen. De één reageert bijvoorbeeld mentaal sterk op stress, terwijl de ander voornamelijk fysieke klachten ervaart.

Hoe kun je een blaasontsteking voorkomen?
Een blaasontsteking kun je vaak voorkomen. Niet altijd, natuurlijk. Maar er zijn zeker dingen die je kunt doen en laten om de kans op een blaasontsteking te verkleinen. Een blaasontsteking kun je gelukkig ook op natuurlijke wijze behandelen. Van behandelen is eigenlijk geen sprake: je hoeft in veel gevallen namelijk niets te doen. Gelukkig gaat een blaasontsteking meestal namelijk over binnen een werk. Er worden niet altijd klachten ervaren. Toch kan het soms wel langer aanhouden of de ontsteking komt regelmatig terug. Gaat de ontsteking gepaard met veel buikpijn en/of rugpijn? Dan is een antibioticakuur vaak wel nodig. Als antibiotica veelvuldig wordt gebruikt, kan het wel nadelig zijn voor de gezondheid. Het verwijdert dan namelijk ook onze goede bacteriën. Het kan vaak ondersteunend zijn om tijdens het gebruik van antibiotica ook probiotica te nemen. Als de urineweginfectie heftig is, is antibiotica vaak wel onvermijdbaar. Bij een chronische blaasontsteking kan men op zoek gaan naar natuurlijke oplossingen.
Om de oorzaak aan te pakken is het van belang om ook naar de levensstijl te kijken. Draagt deze bij aan een sterke weerstand? Hoe ziet het voedingspatroon eruit, is er voldoende beweging en weinig stress? Alleen zo zul je een nieuwe ontsteking kunnen helpen voorkomen. Bij een (acute) blaasontsteking kun je de onderstaande dingen doen. Houd er echter wel rekening mee dat ook deze dingen een blaasontsteking niet altijd kunnen voorkomen.
- Hormoonverstoorders zoveel mogelijk vermijden
- Veel water drinken om de bacteriën uit de blaas te spoelen
- Voldoende vitamine C nemen, bijvoorbeeld met cranberrysap of een supplement
- Rustig de tijd nemen om goed te kunnen uitplassen
- Na het vrijen gelijk gaan plassen zodat bacteriën geen kans krijgen
- Zorgen voor een goede hygiëne en katoenen ondergoed dragen
- Alcoholgebruik beperken, maar ook teveel suikers,
- Kies voor gezonde voeding bij stress, zoals omega 3 vetzuren, zink en magnesium
- Neem probiotica voor het behoud van een gezonde darmflora
- Regelmatig ontgiften, zoals met spirulina of chlorella
Zoals eerder geschreven, kun je soms de kans op blaasontstekingen verlagen door voldoende te ontstreden. Heb je daar hulp bij nodig? Denk dan aan de volgende zaken:
- Stress verminderen door bijvoorbeeld dagelijkse meditatie
- Meer bewegen, bijvoorbeeld vaker wandelen in de natuur
- Praten met een stresscoach met behulp van wandelcoaching
- Investeer in dagelijkse goede gewoonten, zoals journaling
- Investeer in jezelf middels self care en zelfliefde
- Zorg voor genoeg daglicht en zuurstof
- Meer positiviteit, zoals met positieve affirmaties

Wat kun je tegen een blaasontsteking doen wanneer deze niet vanzelf weggaat?
Veel mensen krijgen te maken met een blaasontsteking (urineweginfectie). Zoals je net hebt kunnen lezen, gaat deze in veel gevallen vanzelf over. Maar niet altijd. Ook wanneer dit niet gebeurt, is het belangrijk om te weten dat een blaasontsteking niet direct gevaarlijk en ook niet besmettelijk is. Het kan echter wel zeer vervelend zijn, vooral wanneer de infectie niet weggaat of steeds terugkomt.
Bij een zeer ernstige, langdurige of terugkerende blaasontsteking wordt vaak een antibioticakuur voorgeschreven. Dat is effectief, maar veelvuldig gebruik wil je liever vermijden. Antibiotica tasten namelijk ook de goede bacteriën aan. Daarom wordt soms een combinatie met bepaalde probiotica voorgeschreven. Wanneer ondanks de toepassing van antibiotica jouw blaasontsteking blijft terugkeren, dan is het verstandig om verdere stappen te nemen. Een urineonderzoek kan uitwijzen of er sprake is van een urineweginfectie, maar bij terugkerende problemen is het verstandig om een arts te raadplegen. Zeker wanneer jij je tijdens de urineweginfectie echt ziek voelt of koorts hebt. In dit geval kan er namelijk een probleem zijn met de nierbekken oftewel een nierontsteking.