Zoeken

Zoeken sluiten

Natuur werkt helend: wat doet het bij stress?

vrijdag 1 oktober 2021

Natuur werkt helend: wat doet het bij stress?

Natuur heeft een bijzondere invloed op onze fysieke en mentale gezondheid. Het is echter gebleken dat we steeds verder verwijderd raken van de natuur. Dit komt door onze manier van leven, maar ook door het wonen in een stedelijke omgeving. Als gevolg ervaren we steeds meer stress en komt een burn-out vaker voor. Maar wat is precies de relatie van stress met de natuur? Het wonen en werken in de stad leidt ertoe dat we steeds minder contact hebben met de natuur. Uit onderzoek is gebleken dat een natuurrijke omgeving een positief effect heeft op het herstel van stress en burn-out. Daarnaast zorgt het voor meer geluk en bevordert het ook ons emotionele en spirituele welzijn. Deze positieve invloed was ook zichtbaar in coronatijd, met name voor stadsbewoners.

Wist je dat je dagelijks met slechts 20 minuten in een natuurlijke omgeving al baat kan hebben? In dit blogartikel ontdek je meer over alle voordelen die de natuur heeft op onze gezondheid. Kortom, laat de natuur ook jou helpen in tijden van veel stress!

natuur

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat doet de natuur met ons?

Herfst is loslaten

Wist je dat de herfst een mooie tijd is van loslaten? Het loslaten van oude patronen, slechte gewoonten of negatieve gedachten. Laat de herfst een periode zijn waarin weer plaats kan worden gemaakt voor mooie, positieve dingen in ons leven. Net als voor de natuur, is ook voor ons de herfst een periode van verandering. De herfst is dan ook een mooie tijd om tijd buiten door te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld een mooie boswandeling maken. En ken je bosbaden al? Met bosbaden versterk je jouw verbinding met de natuur nog meer. Maar ook de verbinding met jezelf. Bosbaden is namelijk meer dan alleen wandelen, want je stimuleert tegelijkertijd al je zintuigen. Daarnaast kan het helpen je intuïtie en zelfbewustzijn te vergroten.

Natuur verlaagt ons cortisol

Bij langdurige stress stijgt ons stresshormoon cortisol. Hierdoor worden allerlei processen in ons lichaam verstoord. Cortisol kun je verlagen met ontspanning, goed slapen en gezonde voeding. Daarnaast kan een natuurlijke omgeving dit stresshormoon verlagen. De natuur heeft namelijk een kalmerend effect op ons zenuwstelsel. Tegelijkertijd wordt ons gelukshormoon serotonine gestimuleerd zodra we in de natuur zijn. Deze neurotransmitter is dan ook heel belangrijk om mentaal in balans te blijven en depressieve gevoelens te voorkomen. Wist je overigens dat bomen ons niet alleen voorzien van zuurstof, maar dat ze ook geluksstofjes uitscheiden? Deze werken weer positief op ons immuunsysteem.

De natuur houdt je mindful

Wist je dat de natuur je ook helpt om meer in het NU te leven? En de dingen meer met aandacht te doen? Met andere woorden, de natuur houdt je mindful. Het kan dan namelijk werken als een soort meditatie. Zorg dat je zo min mogelijk afgeleid wordt zodra je in de natuur bent, zoals door social media of je telefoon. Kortom, je bent voor even onbereikbaar.

natuur

Stress symptomen 

Herken je de verschillende stress symptomen, zorg dan voor meer natuur in je leven. Zo zijn stemmingswisselingen en concentratieproblemen belangrijke symptomen van stress. Herken tijdig de eerste signalen van overspannenheid.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Voordelen van de natuur

Een natuurlijke omgeving heeft een positief effect op zowel cognitief, fysiek, emotioneel en spiritueel welzijn.

Cognitief

Emotioneel

Spiritueel

Mentaal

  • Bevordert het herstel van stress
  • Vermindert de kans op agressie of woede
  • Voorkomt psychische problemen
  • Verbetert ons humeur

Sociaal

  • Bevordert sociaal contact
  • Bevordert sociale betrokkenheid
  • Voorkomt eenzaamheid
  • Voor de ontwikkeling van kinderen
  • Voor persoonlijke ontwikkeling

Fysiek

Hoe versterk je jouw contact met de natuur?

Probeer dagelijks jouw contact met de natuur te versterken. Zo kun je gaan wandelen, in het park, langs het strand of in het bos. Dat werkt niet alleen ontspannend voor je lijf en voor je brein, maar ook helpt het je langzamer en bewuster te gaan leven. Zo kan bosbaden, maar ook wandelcoaching jou hierbij helpen. Bovendien heeft wandelcoaching een positief effect op onze hersenen Daarnaast kan zelfs tuinieren al een positieve invloed hebben. Wist je bovendien dat aarden heel goed is voor je immuunsysteem? Hierbij loop je met blote voeten op de aarde, het gras of het strand. Bovendien bestaat er in Nederland zelfs een blotevoetenpad.

natuur

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Natuur is heilzaam voor iedereen

Van oudsher hebben we de natuur nodig. Echter bevinden we ons tegenwoordig meer binnen en achter een beeldscherm. Toch is het van groot belang om de natuur een blijvende rol te laten spelen in je leven. Als is het maar door iedere dag een korte wandeling te maken.

Een natuurlijke omgeving heeft een heilzaam effect op de gezondheid van iedereen, zowel voor jong als voor oud. Zo stimuleert het de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast laat het eenzaamheid onder ouderen verminderen. De natuur laat je weer helder denken en het verbetert jouw focus in een periode met veel stress of een burn-out. Wil je ontspannen en wandelen combineren met het praten met een coach? Maak dan eens kennis met wandelcoaching. Het geeft je weer rust in je hoofd De natuur is namelijk bij uitstek geschikt om je hoofd leeg te maken.

Heb je een hoog verantwoordelijkheidsgevoel of herken je perfectionisme? Vaak ben je dan nog gevoeliger voor stress en kun je eerder te maken krijgen met een burn-out. Misschien heb je last van slapeloosheid. Laat de natuur dan ook een belangrijk onderdeel uitmaken van jouw levensstijl

Kortom, de natuur heeft een positieve invloed op jouw lichamelijke, maar ook op jouw mentale en emotionele welzijn. Daarnaast op je spirituele welzijn, want het verhoogt ook je bewustzijn. Zo blijf je ontspannen en leef je meer in het moment. En dat voorkomt stress!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven