Zoeken

Zoeken sluiten

Zelfliefde voor minder stress en meer geluk

donderdag 27 mei 2021

Zelfliefde. Wat betekent het voor jou? Vraag je jezelf weleens af of je blij bent met jezelf? Zie je ook de mooie en goede kanten van jezelf? Of denk je veelal negatief over jezelf? Als het laatste het geval is, kan dit leiden tot een negatief zelfbeeld. Om dit te veranderen is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Wees lief voor jezelf, maar wees ook bewust van jezelf. In dit blogartikel lees je meer over zelfliefde. Hoe kun je zelfliefde ontwikkelen? Op welke manieren kun je zelfliefde vergroten? Tenslotte lees je meer over affirmaties voor zelfliefde. Wist je dat zelfliefde je ook kan helpen naar een leven met minder stress en meer energie? Kortom, ontdek de kracht van zelfliefde!

Inhoudsopgave van dit artikel over zelfliefde

zelfliefde

Hoe definieer je zelfliefde?

Zelfliefde is het diepgaande besef en respect voor je eigen waarde en waardigheid. Het is een onvoorwaardelijke liefde en acceptatie van jezelf, in al je imperfectie en uniciteit. Zelfliefde omvat het zorg dragen voor je eigen welzijn, fysieke, mentale en emotionele gezondheid, en jezelf het recht geven om je eigen behoeften, verlangens en grenzen te eren.

Het is de erkenning dat het prima is om van jezelf te houden, om trots te zijn op je prestaties, en om jezelf ruimte te geven om te groeien en te ontwikkelen. Het is niet egoïstisch, maar essentieel, want het vormt de basis voor hoe je je relaties met anderen navigeert en hoe je je leven inricht. Zelfliefde is de innerlijke kracht die je helpt om weerstand te bieden tegen de druk van buitenaf, en je in staat stelt om authentiek en waarachtig jezelf te zijn.

Je zult natuurlijk begrijpen dat het onmogelijk is om op elk moment 100% van jezelf te houden. Je zult na het lezen van deze definitie ook ongetwijfeld het belang van zoveel mogelijk zelfliefde begrijpen.

Zelfliefde voor minder stress

Hoe helpt zelfliefde bij stress? Zelfliefde verlaagt ons stresshormoon cortisol. Daarnaast helpt het bij de aanmaak van gelukshormonen, zoals serotonine en dopamine. Dit zijn onze neurotransmitters. Tegenwoordig leven we veel in ons hoofd en laten we ons vaak leiden door angst in plaats van door liefde. Angst ontstaat doordat we leven in het verleden (moeite met loslaten) of in de toekomst (zorgen maken). Stress en innerlijke onrust ontstaat vaak doordat we niet in het nu leven. Herken je de symptomen van stress, zoals hoofdpijn, vermoeid zijn of prikkelbaar zijn? Daarnaast kun je je opgejaagd voelen, een kort lontje hebben of chagrijnig zijn. Bovendien komt slapeloosheid en onrustig slapen vaak voor.

Zelfliefde vermindert angstklachten en depressieve gevoelens. Het verbetert de concentratie en het vermindert stress. Het verbetert je energielevel. Daarnaast heeft zelfliefde een positieve invloed op de hormoonhuishouding. Zo zullen de hormonen oestrogeen en progesteron beter in balans blijven. Zelfliefde kan zelfs helpen een burn-out te voorkomen.

Hoe kun je zelfliefde vergroten?

Gebrek aan zelfliefde leidt tot negatieve gedachten. Richt je aandacht op je gedachten en je gevoelens. Observeer je eigen gedachten en accepteer je gevoelens. Heb je veel last van negatieve emoties, ervaringen en gedachten? Dit zal uiteindelijk stress geven en leiden tot minder energie. Jezelf opladen is dan ook heel belangrijk. Zo word je meer ontspannen en vanzelf ook positiever. Je kunt je zelfliefde vergroten door heel praktisch stil te staan bij de volgende punten:

 • Gezond eten; verbeter je levensstijl. Voeding voor je brein is weinig dierlijk voedsel (wel wat vette vis), veel groenten, veel vezels en voldoende water drinken.
 • Meditatie; mediteren kan helpen om de geest te kalmeren. Zorg tijdens je meditatiemoment dat je onbereikbaar bent.
 • Ademhaling; een goede ademhaling is belangrijk. Probeer ’s ochtends en ’s avonds 10 x diep in- en uit te ademen door de neus.
 • Slapen; genoeg slapen is essentieel om jezelf te ongiften en weer op te laden.
 • Natuur; breng tijd door in de natuur en in de stilte, bijvoorbeeld met bosbaden. Door verbinding met de natuur, verbindt je je ook met jezelf.
 • Beweging; beweeg minimaal een halfuur per dag. Daarnaast kan wandelcoaching bijdragen aan meer zelfliefde. Wandelen laat je vertragen waardoor je bewuster wordt van jezelf.
 • Alleen zijn; alleen zijn kan je inzichten brengen en jouw bewustzijn vergroten. Daarnaast zal de drukte in je hoofd verdwijnen.
 • Creativiteit; creativiteit brengt ons ontspanning en geeft ons brein weer rust en ruimte.

 

zelfliefde

Zelfliefde ontwikkelen is meer dan alleen positief denken. De oorzaak van negativiteit ligt vaak bij de diepere emotionele lagen van je geest. Je geest helemaal opladen zal energie geven. Want meer energie betekent meer positiviteit. Daarnaast is zelfliefde ook zelfkennis. Leer jezelf beter kennen, wat brengt jou innerlijke rust? Wees je ervan bewust dat je niet je gedachten bent. En leer zo om te gaan met het ego. Het is belangrijk om heel lief te zijn voor jezelf.

Zelfliefde ontwikkelen staat vaak in verband met bijvoorbeeld het verwerken van bepaalde ervaringen. Hierbij hebben vrouwen vaker last van angststoornissen en paniekaanvallen. Daarnaast hyperventilatie en depressie. Mannen neigen hierbij eerder naar een verslaving, zoals drugs of alcohol. Zelfliefde is ook het loslaten van oude patronen en het helen van pijn. Als er zelfliefde is, projecteer je je angsten niet op de buitenwereld.

Het hoeft niet perfect

Onthoud dat het ontwikkelen van zelfliefde een proces is. Dit gaat met ups en downs. Het hoeft niet perfect, want dat kan ook niet. Perfectie is ook niet het streven: je zelf omarmen en houden van wie je bent wel.

 • Dingen die je stress geven, verwijder je liever uit je leven
 • Pas je gedachten aan, het hoeft allemaal niet perfect te zijn
 • Zorg regelmatig voor pauzes gedurende je werkzaamheden of activiteiten
 • Blijf bij jezelf, zeg vaker nee, doe geen dingen die je eigenlijk liever niet doet
 • Vraag om hulp als dat nodig is, durf te vragen, ga niet over je grenzen heen
 • Observeer jezelf en je gevoelens, wat kun je nu veranderen, hoe klein ook
 • Leer jezelf kennen, want met zelfkennis verbeter je je leven
 • Luister naar je gevoel, naar je innerlijke stem en vertrouw op jezelf
 • Je hoeft niet altijd sterk te zijn

Maak affirmaties

Ook affirmaties kunnen helpen voor meer zelfliefde. Wat zijn affirmaties? Affirmaties zijn positieve woorden die je hardop zegt om jezelf te motiveren. Dit geeft meer vertrouwen in jezelf, Daarnaast zal het je meer innerlijke rust geven en vooral liefde. Voorbeelden van affirmaties zijn: ik kan het, ik ben mooi, ik ben geliefd, ik wordt ondersteund. Zeg ze in de tegenwoordige tijd, want dat maakt ze nog krachtiger voor je brein. Met affirmaties zul je je dankbaarheid uitspreken en loslaten wat je niet wilt. Negatieve overtuigingen zullen positief worden. Zo trek je overvloed en liefde aan. Zelfkritiek en stress zul je hierdoor juist loslaten. Je kunt ook zelfliefde quotes gebruiken. Daarnaast kun je ook boeken over zelfliefde lezen.

Working hard for something we don’t care about is called stress;

working hard for something we love is called passion.

zelfliefde

De kracht van zelfliefde

Zelfliefde is onmisbaar voor jouw mentale, emotionele en spirituele welzijn. Is er veel negativiteit in je hoofd, dan is de energiestroom niet goed. Een positieve geest laat de energie in jezelf weer beter stromen. Met een positief zelfbeeld zul je je gelukkiger voelen en positiever. Het zal je weer nieuwe energie geven. Daarnaast zul je beter slapen en kun je weer helder denken. Het geeft ook rust in je hoofd. Bovendien zul je een beter contact hebben met mensen en zul je efficiënter gaan werken. Met zelfliefde geef je aandacht aan jezelf en dat is niet egoïstisch. Dit doe je onder andere door mindfulness. Ook wandelcoaching heeft een positief effect op onze hersenen. Zelfliefde zal leiden naar minder stress en meer ontspanning. Het zal ook jouw immuunsysteem versterken. Zo zal zelfliefde jouw gehele gezondheid ten goede komen. Onthoud: jij bent levenskracht, jij bent liefde!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven