Suikers verhogen stress: ben jij je bewust van ‘verborgen’ suikers?
Suikers verzwakken niet alleen jouw immuunsysteem, maar ook zorgen ze voor meer stress. Net als koffie, stimuleert ook suiker onze stresshormonen adrenaline en cortisol. Als we stress hebben zijn we eerder geneigd om te kiezen voor suikerrijke voeding. Herken je dat? Suikers geven je gauw wat nieuwe energie, maar dit is van korte duur. Uiteindelijk maakt suiker ons moe, nerveus en opgejaagd. Het kan zelfs de oorzaak zijn van negatieve gedachten. Suiker geeft niet alleen darmklachten of problemen met de spijsvertering. Het heeft ook invloed op ons gedrag en ons mentale welzijn. Een stabiele bloedsuikerspiegel is van belang bij het voorkomen van stress. In dit blogartikel lees je meer over de gevaren van suikers. In welke producten zijn ze verborgen? Hoe beïnvloeden ze onze hersenen? Kortom, suikers zijn verleidelijk, maar stress verminderen is meer waard!
De zoete verleiding
Waarom zou je suiker willen vermijden? Suiker is als een gif voor lichaam en geest. Eigenlijk ons hele systeem raakt in de war van teveel suiker. Na het eten van suiker, stijgt de bloedsuikerspiegel zeer snel waardoor je lijf insuline aanmaakt. De bloedsuikerspiegel zal vervolgens weer net zo snel dalen. Je wordt moe en je krijgt behoefte aan nieuwe suikers. Een onstabiele bloedsuikerspiegel vergt veel energie van je lichaam. Hierdoor worden andere belangrijke processen in het lichaam op een lager pitje gezet. Met als gevolg dat voedingsstoffen niet goed kunnen worden opgenomen. Er kunnen tekorten ontstaan en uiteindelijk verlaagt het je weerstand. Het immuunsysteem gaat tenslotte trager werken. Kortom, net als alcohol kan zoetigheid verslavend werken. Bovendien krijgen je hersenen geen signaal meer door dat je genoeg hebt gegeten. Dit komt doordat suiker geen verzadigd gevoel geeft.
Hoe beïnvloedt suiker onze hersenen?
Als er sprake is van een constante werkdruk, blijft het cortisol gehalte hoog. Door chronische stress kunnen we echter te lang in deze overlevingsstand zitten. Dit leidt tot allerlei gezondheidsproblemen. Door teveel suiker worden onze neurotransmitters, zoals serotonine teveel geprikkeld. Dit heeft als gevolg dat we ons onrustig en nerveus gaan voelen. Bovendien ervaren we stemmingswisselingen en angstgevoelens. Daarnaast kun je moeite hebben met je concentratie, prikkelbaar zijn of een kort lontje hebben. Zelfs depressieve gevoelens en woede kunnen het gevolg zijn van teveel suikers. Als je deze symptomen herkent, ga dan eens na hoeveel suiker je dagelijks bewust of onbewust binnenkrijgt.
Magnesium tekort
Daarnaast bemoeilijken suikers de opname van magnesium. Juist dit mineraal hebben we zo hard nodig voor onze gezondheid. Magnesium zorgt ervoor dat we beter met stress kunnen omgaan. Bovendien laat het ons beter slapen en ontspannen. Suikers leiden ook vaak tot hoofdpijn. Ze geven snel wat nieuwe energie, maar dit is voor korte tijd. Uiteindelijk krijg je juist te maken met vermoeidheid, lusteloosheid en een gebrek aan energie.
Pas op voor ‘verborgen’ suikers
Bij suiker denk je misschien als eerste aan suiker als toevoeging aan je koffie of thee. Daarnaast aan snoep, gebak en andere lekkernijen. Maar ook veel frisdranken en kant en klare sappen uit de winkel bevatten suikers. Wist je bovendien dat veel producten ook geraffineerde (en vaak onzichtbaar) suiker bevatten? Denk hierbij aan pastasaus, fruityoghurt, pindakaas, chocoladepasta en muesli. Daarnaast vindt je suiker in mayonaise, soep, vleeswaren en zelfs in brood. Tenslotte krijg je ook suiker binnen middels geraffineerde koolhydraten, zoals witte pasta en witbrood. Het is tenslotte een goedkope smaakversterker dat wordt toegevoegd aan bewerkte voeding en vele tussendoortjes. Wist je dat veel mensen de maximaal dagelijks aanbevolen suiker gemakkelijk overschrijden? Dit geldt voor zowel mannen, vrouwen als kinderen.
Waarom suikers vermijden?
Het eten van veel geraffineerde suikers werkt ontstekingsbevorderend in het lichaam. Het kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten en zelfs chronische ziekten (zoals diabetes en zelfs kanker).
- Overgewicht; het eten van suiker stilt de honger niet waardoor overeten meer kans krijgt.
- Hoge bloeddruk; suiker verhoogt de bloeddruk waardoor de kans op hartproblemen toeneemt.
- Huidproblemen; een verhoogde talgproductie is vaak het gevolg van een hoge bloedsuikerspiegel. Netelroos en eczeem kunnen een gevolg zijn van suikerrijke voeding.
- Minder energie; suiker geeft snel nieuwe energie, maar uiteindelijk levert het je minder energie op. Dit komt door een sterk schommelende suikerspiegel.
- Zwak immuunsysteem; de opname van voedingsstoffen wordt bemoeilijkt door suikers.
- Disbalans in de darmflora; teveel suiker kan aanleiding zijn tot darmklachten.
- Hormonale disbalans; cortisol ondermijnt de werking van oestrogeen en progesteron.
Mentale gezondheidsproblemen
- Geheugenproblemen; teveel suiker kan leiden tot achteruitgang in het geheugen en zelfs tot dementie.
- Depressiviteit; veel suiker en bewerkte voeding verhogen de kans op een depressie. Onze neurotransmitters raken hiervan in de war.
- Slaapproblemen; een onstabiele bloedsuikerspiegel leidt tot slaapproblemen
- Bijnieruitputting; de inname van suiker vergroot de kans op bijnieruitputting. De bijnieren produceren cortisol en regelen de bloedsuikerspiegel.
Gezonde alternatieven voor suiker
Ons lichaam heeft ook suiker nodig, maar geeft de voorkeur aan natuurlijke suikers. Gelukkig zijn er genoeg gezonde alternatieven voor geraffineerde suiker. Kies niet voor kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam. Liever kies je voor natuurlijke suikers, zoals in fruit. Zo profiteer je ook meteen van de voedingsstoffen. Wij geven enkele tips voor het vervangen van geraffineerde suikers.
Onbewerkt en zelfgemaakt
- Drink zwarte koffie of zoet alleen met (plantaardige) melk zonder toegevoegd suiker.
- Vervang frisdranken door bruisend water en voeg fruitstukjes of verse kruiden toe.
- In plaats van fruityoghurt te kopen, neem je naturel yoghurt en voeg vers fruit toe.
- Maak je eigen gezonde snacks, zoals gedroogd fruit met noten.
- Zelfgemaakte mueslirepen gezoet met dadels en rijpe bananen.
- Vervang kant en klare muesli door zelfgemaakte granola of gebruik havermout.
- Let erop dat je pastasaus of andere sauzen koopt zonder toegevoegd suiker.
- Maak je eigen chocoladepasta op basis van hazelnoten, dadels en olijfolie.
Kortom, koop geen voedingsmiddelen met toegevoegd suiker. Hiervoor is het wel van belang om de etiketten goed te lezen. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte en zelfbereide voeding.
Stress en suiker houden niet van elkaar
Door te minderen met toegvoegde suikers, zal jouw immuunsysteem versterken. Daarnaast zal je meer rust ervaren doordat stress afneemt. Suikers stimuleren namelijk onze stresshormonen en dat is nu net wat je niet wilt. Suiker wordt niet voor niets het ‘witte gif’ genoemd. Suikers beïnvloeden onze hersenen en daarmee ook ons gedrag. Hoe we ons voelen hangt dus ook af van de hoeveelheid suikers die wij binnenkrijgen. Wist je dat suikers zelfs aanleiding kunnen zijn van negatieve gedachten of somberheid? Suikers geven slechts een kort moment van geluk en kunnen leiden tot overgewicht. Pas je levensstijl en je voeding aan, ga voor onbewerkt en zelfgemaakt. Kortom, minder suikers, minder stress en meer energie!
1 reactie
Alles wat jullie zeggen over toegevoegde suikers is helemaal waar. Daarbij is het nog veel verslavender dan bijna alle andere v. middelen, omdat het gebruik ervan van alle kanten wordt aangemoedigd. Waarom ook niet? Het maakt toch blij? Met suiker maak je van vijanden vrienden (kijk naar opa en zijn vervelende kleinkinderen: de oplossing is simpel)
Ik heb al jaren chronische stress en ik weet dat suiker slecht is, maar ik kom er niet van af. Steeds laat ik me weer verleiden door dat stemmetje in mij die me alle waarheden in zijn leugens verstopt. Ik kan gewoon geen nee zeggen als mensen mij wat aanbieden