We hebben momenteel last van een pandemie. Juist nu is je weerstand verhogen extra belangrijk. Stress en spanning kunnen je weerstand verlagen, en zo kun je in een neerwaartse spiraal terecht komen: je staat onder druk, je wordt ziek, en je begint de controle te verliezen. Je moet je ziekmelden en je begint je steeds meer zorgen te maken. Hoe doorbreek je die neerwaartse spiraal, zodat je weer energie op kunt doen? In dit stuk geef ik 5 tips die je kunt toepassen wanneer je veel stress ervaart en daardoor wat vaker ziek bent. Denk hierbij aan verkoudheid en griep.
Een woord vooraf: de informatie in dit artikel is geen medisch advies. Neem contact op met je huisarts wanneer je fysieke klachten hebt.
Wat is weerstand?
Weerstand is het vermogen van je lichaam om je te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, zoals virussen, schimmels en bacteriën. Je lichaam (je immuunsysteem) maakt antistoffen en witte bloedcellen aan om je te beschermen tegen ziektes. Dat doet je lichaam op een algemene manier, tegen welke ziekte dan ook, en op een specifieke manier, dus voor specifieke ziektekiemen.
Een goede weerstand zorgt voor een aantal prettige omstandigheden:
- Je lichaam is in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.
- Je kunt nog steeds ziek worden, maar je herstelt dan sneller.
- Je kunt in een opwaarste spiraal terecht komen, aangezien je weinig ziek bent, en daardoor genoeg tijd hebt voor het behalen van je doelen.
Weerstand verhogen – kan dat wel?
Dat kan zeker. Je kunt je lichaam op allerlei manieren helpen om beter tegen indringers te kunnen vechten. Dan kun je nog steeds ziek worden, maar je herstelt sneller. Om je weerstand te verhogen is het belangrijk bepaalde dingen niet meer te doen, en andere dingen juist meer te doen. Hierbij is het van belang dat je lichaam weinig fysieke en mentale druk of stress ervaart. Er moet voldoende energie zijn om tegen ziektekiemen te vechten.
Wat doet stress met je weerstand?
Stress vermindert je weerstand. Een staat van stress is namelijk een tijdelijke staat van overleven en optimaal presteren. Dat is ook de reden dat je ineens ziek kunt worden in je vakantie, wanneer de stress afneemt. Dan richt je lichaam zich weer op die tweede prioriteit: het verslaan van ziektes. Je kunt dan grieperig of verkouden worden.
Je lichaam kan op een gegeven moment niet meer omgaan met chronische stress. Je kunt last krijgen van allerlei fysieke klachten, waaruit blijkt dat het niet meer gaat. Denk aan nek- en schouderklachten, moe wakker worden, hoofdpijn, een misselijk gevoel en duizeligheid. Door de verlaagde weerstand zul je op een gegeven moment ziek worden.
5 tips om je weerstand te verhogen
De belangrijke pijlers van een goede weerstand kennen we allemaal: gezond eten, genoeg slapen en regelmatig bewegen. Wat betreft onderstaande tips kunnen we daar natuurlijk niet omheen. Ik geef per tip wat specifiekere uitleg en tips.
Tip 1: Weerstand verhogen? Eet gezonder
Zorg dat je veel groente eet, meer dan 400 gram per dag zou fantastisch zijn. Eet daarnaast ook 2 stuks fruit. Eet volkorenproducten zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst. Vul dit aan met vis, peulvruchten, noten (een handje ongezouten noten), eieren en vegetarische producten (of vlees). Drink veel water en thee (en soms koffie). In de winter is het aan te raden om Vitamine D bij te slikken (in vette vis en eieren zit ook vitamine D).
Wanneer je gezond eet, krijg je voldoende vitamine C binnen en hoef je niet bij te slikken. Wanneer je meer dan 2 gram vitamine C per dag bij slikt, dan kun je last krijgen van darmklachten.
Tip 2: Blijf ook nu in beweging
Ook wanneer je je gestrest of ziek voelt, is het belangrijk om in beweging te blijven. Misschien lukt het je nu niet om te sporten, maar ga in ieder geval elke dag een stukje wandelen. Zo maak je je hoofd leeg (zie tip 5). Probeer mindful te zijn door te genieten van je omgeving; de geluiden en de kleuren.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gematigd bewegen goed is voor je weerstand. Intensief bewegen (zoals een marathon) kan een negatief effect hebben op je weerstand. Maak het dus niet te gek.
Tip 3: Neem je gedachten onder de loep
Wanneer jij gelukkig bent, dan heeft dat een positief effect op je weerstand. Kijk jij naar de wereld vanuit dankbaarheid en liefde, of maak je je vooral veel zorgen? Kun je proberen om anders naar je wereld te gaan kijken? Wat vind je mooi? Wat spreekt je aan? Waar heb je zin in? Vraag jezelf af waar je dankbaar voor bent. Door optimistischer te gaan denken, geef je je gelukshormonen de kans om (indirect) je weerstand te versterken.
Tip 4: Ventileer je slaapkamer
Door met het raam open te slapen, zorg je ervoor dat ziektekiemen sneller naar buiten worden gezogen. Zorg wel dat je het niet écht koud krijgt, want dat kost veel energie en zo kan je weerstand wat verlagen. De meeste slaapkamers zijn erg slecht geventileerd, waardoor we ongezonde lucht naar binnen ademen. Ook in de stad – mits je niet aan een zeer drukke weg woont – is het verstandig om je raam te openen of te luchten, aangezien de binnenlucht bijna altijd vuiler is dan de buitenlucht.
Tip 5: Verlaag de stress
Je lichaam functioneert het beste wanneer je inspanning en ontspanning steeds blijft afwisselen. Neem voldoende pauzes en doe tijdens je pauze aan beweging, of doe een ademhalingsoefening. Zorg dat je ‘s avonds kunt ontspannen en verbeter je slaap hygiëne. Wil je meer tips wat betreft het verlagen van stress? Lees dan ook de andere blogs op deze website.
Conclusie: begin vandaag met weerstand verhogen
Wanneer je een goede weerstand hebt, ben je minder vaak ziek en herstel je sneller. Je kunt je weerstand verhogen door te bewegen, goed te eten en goed te slapen. Ook het verlagen van stress heeft een positief effect op je weerstand.
Een goede weerstand vraagt kortom om behoorlijk wat zelfzorg. Wil je hierbij ondersteund worden door een burn-out coach bij jou in de buurt? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies of een vrijblijvende wandeling.