Zoeken

Zoeken sluiten

Genieten terwijl je stress ervaart

zondag 10 mei 2020

Genieten wanneer je last hebt van stress – hoe doe je dat?

Juist wanneer je veel last hebt van stress lukt het vaak niet meer om te genieten. En genieten is nu juist een van de krachtigste ontspanners voor lichaam en geest.

Naast dat genieten helpt ontspannen, is het ook iets wat het leven de moeite waard maakt. Die kleine momenten van intens genot geven je leven kleur.

De broaden-and-build theorie (waarover hieronder meer) laat zien dat onze blik vernauwd wanneer we veel last hebben van stress. We komen terecht in een tunnelvisie en zien alleen nog maar wat er niet goed gaat. Positieve emoties – zo blijkt uit veel wetenschappelijk bewijs – dragen juist bij aan het verbreden van onze kijk; we gaan mogelijkheden en mooie dingen zien. Genieten verruimt ons perspectief.

Genieten is een belangrijke sleutel naar een positievere kijk op de wereld. Uiteindelijk kan dit je helpen om de negatieve spiraal van stress en burn-out te doorbreken. Adem maar eens rustig uit en kijk of je tijdens het lezen van dit blog alvast wat meer kunt genieten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Genieten van de kleine dingen

Mensen zeggen vaak dat ‘de kleine dingen’ hun leven de moeite waard maakt. Een kopje groene thee, baden in de zon, wandelen in de natuur, knuffelen met je huisdier (het beste geneesmiddel tegen depressie), lekker eten, zelfzorg.

Genieten is inderdaad niet ver weg. Dat we dit soms niet ervaren, kan deels worden verklaard vanuit de broaden-and-build theorie. Stress (negatieve emotie) zorgt ervoor dat we ons erg gaan focussen op gevaren; op overleven. We worden minder creatief en flexibel en zien ‘het mooie’ niet meer. Onze zintuigen zijn alleen maar op zoek naar wat er mis is – en wat er mis kan gaan.

Positieve emoties zorgen er juist voor dat we denken en kijken in mogelijkheden. We zijn flexibeler en kunnen makkelijker omgaan met tegenslagen. Onze zintuigen staan ‘meer open’ en registreren al het moois. Genieten zorgt voor een opwaartse spiraal.

genieten bij stress

Echt versus passief genieten

Veel mensen kiezen – wanneer ze willen ontspannen en genieten – voor de televisie. Maar kom je wel tot rust als je televisie kijkt? Wanneer je passief naar een tv kijkt, wordt je brein aan het werk gezet. Je kunt gauw overprikkeld raken.

Het kijken naar de tv is natuurlijk niet fout. Wanneer je bewust kiest voor bijvoorbeeld een goede lachfilm, en hier actief van geniet, terwijl je aanwezig blijft in je lichaam en in de kamer waar je bent – dan is dat een vorm van genieten. Kies bewust en stop ook bewust. Na de lachfilm ga je iets anders leuks doen. Wat ik hier omschrijf, heeft te maken met mindfulness, waarover hieronder meer.

Tv kijken beschouw ik als ‘passief genieten’. Voorbeelden van actief genieten zijn schrijven, dankbaarheid beoefenen, mediteren, gezond eten, dansen en wandelen. Je hebt dan meer invloed op de activiteit en kunt ‘m op jouw manier doen; hoe jij het leuk vindt!

Mindfulness als basis

Mindfulness wil zeggen aandachtig en oordeelloos helemaal aanwezig zijn in het hier en nu. Dit doe je door je zintuigen volledig te openen. Wat hoor, zie, ruik, voel en proef je op dit moment?

Mensen die mindfulness beoefenen ontdekken dat het hier en nu vaak vol ‘kansen’ zit om te genieten. Ineens zien we de felgroene bomen achter het raam, we voelen ontspanning in onze buik, we proeven een banaan écht, en spontaan verschijnt er een glimlach op ons gezicht.

Het ontwikkelen van mindfulness vraagt om wat oefening. Dit heeft ermee te maken dat onze gedachtes sterk zijn en waarschijnlijk al je hele leven veel aandacht opeisen. Je kunt een 8-weekse mindfulness training volgen. Online zijn er ook tal mogelijkheden om mindfulness te ontwikkelen. Wanneer je Engels kunt verstaan, zijn Tara Brach en Jack Kornfield goede mindfulness docenten.

Genieten – 4 leuke ideeën

Naast het passief tv kijken zijn er natuurlijk tal andere opties. Uiteindelijk is de belangrijkste vraag: waar geniet jij van? Misschien ben je vanwege de stress het contact kwijt met wat jij fijn vindt om te doen. Leg jezelf vooral geen druk op en onderzoek gewoon wat bij jou vanzelf komt; waar geniet jij écht van? Luister hierbij naar je lichaam.

Hier enkele suggesties:

  1. Lees een roman. Sommige mensen genieten van het lezen van een roman. Dit werkt minder overprikkelend dan tv kijken en brengt je toch in nieuwe, prikkelende werelden. Ook kun je genieten van de schrijfstijl, de humor en de personages.
  2. Lijkt het je wat om weer met kleurpotloden aan de slag te gaan? Je kunt een kleurboek voor volwassenen aanschaffen, leuk en makkelijk!
  3. Bad en douche. Is douchen voor jou een routineklus geworden? Ga eens douchen om ervan te genieten; van het warme water, de douchegel, het geluid en de rust. Adem diep in en uit en verzorg jezelf. Laat alle stress van je afstromen.
  4. Is yoga iets waar jij van kunt genieten? Zet dan eens een yogales aan op YouTube. Als dit voor jou te formeel is, kun je in plaats daarvan wat van je favoriete muziek opzetten en gaan dansen. Of ga voetballen in de tuin, de handstand oefenen, tennissen of zwemmen. Iedereen heeft een eigen voorkeur wat betreft bewegen – waar het om gaat is dat bewegen echt iets is waar je van kunt genieten. Profiteer van de gelukshormonen!

passief genieten stress

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Begin vandaag en begin klein

We zeiden het al, genieten gaat vaak over ‘de kleine dingen’. Die zijn er altijd.

Hoe dichter je naar een burn-out toe beweegt, hoe lastiger het wordt om te genieten. De zorgen, slaapproblemen, het piekeren en de prikkelbaarheid krijgen de overhand. Zorg dan dat genieten geen ‘moeten’ wordt. Doe wat jij wilt en overvraag jezelf niet. Het is bovendien niet dé oplossing voor een burn-out, het geeft vooral verlichting. En als dat nu even niet lukt, dan is dat oké.

Probeer van iets kleins te genieten. Neem bewust een slokje thee, of sta 1 minuut langer onder de douche. Ga naar buiten en richt je aandacht op de natuur. Meer hoef je niet te doen; genieten is fijn.

Lukt het je niet om te ontspannen en genieten? Neem dan contact op met Liberi. Wellicht kunnen de stress en burn-out coaches iets voor je betekenen. Alle coaches zijn wandelcoaches, dus je kunt meteen genieten van de natuur.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven