Zoeken

Zoeken sluiten

Knuffelen tegen stress

woensdag 20 oktober 2021

Je bent ongetwijfeld bekend met diverse manieren om stress te lijf te gaan. Waarschijnlijk heb je zo al je methodes. Is knuffelen daar één van? Zo ja, dan ken je ongetwijfeld de voordelen al. Zo niet: lees dan deze blog aandachtig, want knuffelen is één van de eenvoudigste en effectiefste middelen tegen stress. En dat is wetenschappelijk bewezen.

Inhoudsopgave

 1. Knuffelen tegen stress
 2. Waarom dit echt helpt
 3. Een effectief middel tegen angst
 4. De fysieke voordelen
 5. Hoe je er mentaal van profiteert
 6. Knuffelen is misschien wel de eenvoudigste vorm van ontspanning
 7. Niet alleen knuffelen met mensen helpt

 

Knuffelen tegen stress

Knuffelen tegen stress werkt echt. Bovendien heeft het nog veel meer voordelen voor onze gezondheid. Knuffelen is fijn en het zorgt voor een warm gevoel. We knuffelen elkaar als we blij en enthousiast zijn. Daarnaast knuffelen we iemand die verdrietig is om onze steun te tonen. Bovendien knuffelen we voor genegenheid. Knuffelen geeft direct een ontspannende werking op de hersenen. Onze neurotransmitters krijgen hierdoor namelijk een seintje waardoor het stresshormoon cortisol snel wordt verlaagd. In tijden van stress is knuffelen dus een gemakkelijke manier om te kunnen ontspannen of om onze angst te verlichten. Niemand in de buurt om mee te knuffelen? Dan kun je ook met een huisdier of zelfs met een koe knuffelen.

Wist je dat knuffelen er ook voor kan zorgen dat we minder snel ziek worden? Het verbetert namelijk ook onze weerstand. Knuffelen tegen stress in coronatijd is dan ook aan te raden. Kortom, knuffelen is goed voor lichaam en geest!

knuffelen tegen stress

 

Waarom knuffelen helpt tegen stress

Heb je vaker last van een rusteloos gevoel of een verminderde concentratie? En wil je weer helder denken? Als we knuffelen, komt het hormoon oxytocine vrij, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Als we iemand knuffelen of aanraken, stijgt ons oxytocine level. Het wordt in verband gebracht met meer geluk en minder stress. Ons zenuwstelsel kalmeert zich waardoor stress minder kans krijgt. Knuffelen geeft voordelen voor zowel jouw lichamelijke als jouw mentale en emotionele gezondheid. Laat knuffelen bijvoorbeeld deel uitmaken van jouw ochtendroutine. Zo begin je de dag direct met liefde en een kalme geest.

Het is ook een effectieve manier om angst tegen te gaan

Met knuffelen geef je niet alleen aandacht aan de ander, maar geef je ook aandacht aan jezelf. Knuffelen heeft dan een positieve invloed op jullie beide. Wanneer is knuffelen een goed idee? Het geeft je direct ontspanning in tijden van stress, want het zorgt voor een kalme geest. Als je last hebt van verschillende stress symptomen kan knuffelen direct een positieve invloed hebben. Zo kun je baat hebben bij knuffelen indien je jezelf steeds vaker betrapt op bijvoorbeeld zorgen maken en piekeren. Zelfs tegen angst kan knuffelen een effectief middel zijn. Ook hier geldt dat de hormonen die vrij komen je kunnen kalmeren. Ze kunnen angst wegnemen of af doen nemen. Daarnaast is het fijn om op angstige momenten lichamelijk contact en een geborgen gevoel te ervaren.

Dit zijn de fysieke voordelen van knuffelen

Knuffelen heeft diverse fysieke voordelen. Zeker wanneer je er bewust bij stilstaat, zul je merken dat je lichamelijk op de onderstaande manieren kunt reageren:

 • Knuffelen zorgt voor een gezond hart, het kan hartkloppingen helpen voorkomen
 • Het zorgt voor een stabiele bloeddruk, het kan een hoge bloeddruk voorkomen
 • Knuffelen draagt bij aan een gezonde hormoonbalans
 • Voor een ontspannen lichaam en een gezonde spijsvertering
 • Knuffelen kan pijnklachten helpen verlichten
 • Helpt met beter slapen en kan slapeloosheid helpen verminderen
 • Voor een stabiele ademhaling en het voorkomen van hyperventilatie
 • Knuffelen draagt bij aan een sterk immuunsysteem

En zo profiteer je er mentaal van

Knuffelen doet ook mentaal veel goeds met je. Het kan op de onderstaande punten helpen:

 • Het helpt stress verminderen
 • Kan angstklachten en paniekaanvallen helpen verminderen
 • Helpt onzekerheid te verminderen
 • Verbetert de communicatie tussen mensen
 • Het helpt je in het nu te blijven
 • Het zorgt voor een ontspannen geest
 • Knuffelen maakt je stressbestendiger
 • Kan negatieve gedachten helpen verminderen
 • Knuffelen maakt ons gelukkig
 • Zorgt voor meer positiviteit en meer innerlijke rust
 • Knuffelen gaat overprikkeling tegen

knuffelen tegen stress

Knuffelen is misschien we de eenvoudigste vorm van ontspanning

We weten allemaal dat we ontspanning nodig hebben. Zie daarom knuffelen ook niet over het hoofd. Dit is namelijk misschien wel de eenvoudigste vorm van ontspanning. Je hebt er amper tijd voor nodig, alleen iemand om te knuffelen. En dat kan iedereen zijn. Een goede vriend of vriendin, gezinslid of je partner. Zelfs even een snelle knuffel kan echt werken. Dat voel je als het goed is ook. Zeker op momenten dat je even niet lekker in je vel zit, geeft een goede knuffel direct een boost.

Niet alleen knuffelen met mensen helpt

Er zijn nog meer manieren om te knuffelen tegen stress als jouw dierbaren niet bij je zijn. Zo kun je ook jouw huisdier knuffelen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat alleen al het aaien van een hond of kat kalmerend voor je kan zijn. Daarnaast kun je een koe knuffelen voor een rustgevende werking. Bovendien kun je bomen knuffelen, want wist je dat bomen geluksstofjes uitscheiden?knuffelen tegen stress

Huisdier knuffelen

Ervaar je dagelijks hoofdpijn en vermoeidheid als symptomen van stress? Ook het knuffelen met dieren heeft een zelfde ontspannende werking op ons zenuwstelsel als het knuffelen met mensen. Zo vermijd je nog meer drukte in je hoofd. Daarnaast kunnen dieren helpen jouw zelfliefde en intuïtie te verbeteren. Als je geen huisdier hebt, kun je ook naar een dierenopvang gaan. Of misschien kun je op de hond of kat van de buren passen? Zo kalmeer je niet alleen jezelf, maar maak je tegelijkertijd ook deze dieren blij met jouw liefde en aandacht. Wist je bovendien dat huisdieren de levensenergie in huis kunnen verbeteren?

Koe knuffelen

Wist je dat ook een koe knuffelen tegen stress kan helpen? Misschien zou je het niet zeggen, maar koeien zijn intelligente dieren, want ze praten met elkaar. Daarnaast blijken ze ook hun emoties te kunnen uiten naar andere koeien. Bovendien houden ze van nature van knuffelen en geknuffeld worden. Een koe knuffelen blijkt net zo’n positief effect te hebben als het knuffelen met mensen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat knuffelen met koeien onze emotionele gezondheid kan verbeteren. Hoe mooi is dat? Knoeien knuffelen is de laatste jaren echt uitgegroeid tot een georganiseerde activiteit waaraan je mee kunt doen.

Bomen knuffelen

De natuur heeft al een kalmerend effect op ons lichaam en onze geest. Bomen zorgen niet alleen voor meer zuurstof  in je longen, maar het knuffelen met bomen werkt ook meteen als een meditatie. Zo kun je je gedachten loslaten en krijg je weer rust in je hoofd. Ook kun je dit moment gebruiken om jouw dankbaarheid te uiten of om positieve affirmaties uit te spreken. Combineer het bomen knuffelen met een mooie wandeling in de natuur. Zo kun je bijvoorbeeld gaan bosbaden waarmee je ook de verbinding met jezelf kunt verbeteren. Neem tijdens het wandelen altijd gezonde snacks mee. Zo voorkom je dat je kiest voor ongezonde voeding die jou meer stress kan geven. Kortom, ons brein krijgt ook weer rust en ruimte door een boom te knuffelen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven